App Review: Screenshot Journal indexeert screenshots van je iPhone

De app Screenshot Journal indexeert automatisch de laatste screenshots die je met de iPhone, iPod touch of iPad maakt, waarna je ze enorm kan inzoomen om ze tot in detail te bekijken. Is de app het kopen waard?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Screenshot Journal iPhone iPod touchWaarschijnlijk wisten veel lezers niet eens dat er behoefte aan is. Screenshot Journal is een app die screenshots die je met de iPhone maakt, in een apart overzicht zet zodat je ze overzichtelijk bij elkaar ziet. De app herkent de screenshots van zichzelf en haalt automatisch de laatste screenshots in je fotoalbum op. Vervolgens kan je de afbeeldingen maar liefst tot 3200 procent inzoomen, vier keer verder dan de telefoon van zichzelf kan. Het maakt Screenshot Journal een handige app voor ontwerpers en app-ontwikkelaars.

Indexeren

Screenshot Journal van ontwikkelaar UIForge verkoopt zichzelf in de App Store als een backup voor je screenshots, anders dan de mogelijkheid die het fotoalbum van de iPhone standaard biedt. Daarin is het natuurlijk ook mogelijk een aparte map aan te maken met alleen screenshots erin, maar het verschil is dat je die map handmatig moet bijhouden en dat je de screenshots niet kan verwijderen tussen je foto’s in de hoofdmap. Screenshot Journal haalt de screenshots uit zichzelf op. Elke keer als je de app opstart, gaat de app op zoek naar nieuwe screenshots en indexeert ie ze. De met de iPhone gemaakte afbeeldingen (home-knop plus aan-knop tegelijk indrukken) worden per maand gesorteerd in een groot verticaal overzicht. De meest actuele foto staat niet onderin, maar bovenin.

Functies

Ten opzichte van het standaard fotoalbum, heeft Screenshot Journal een paar eigenschappen die de app bijzonder geschikt maken voor (app-)ontwerpers. De belangrijkste functies zijn verstopt in de zoommogelijkheid. Kan je een afbeelding in het fotoalbum maar eventjes inzoomen waarna hij ‘terugstuitert’ naar zijn laatste gangbare formaat en wordt hij ingezoomd bovendien wat wazig, daar laat deze app je echt uitgebreid inzoomen. Je kan zoomen op 50 procent, 200, 400, 800, 1600 en 3200 procent. De scherpte valt daarbij op. Zoom in op een slagschaduw van een letter, en je ziet meteen hoe die in pixels is uitgezet. Zodra je enigszins inzoomt, zie je een raster in beeld verschijnen dat de pixels visueel van elkaar onderscheidt. Op het hoogste zoompercentage helpen de lijnen je de pixels tellen, zodat je zo kan meten. Die knop van die ene mooie app? Ah, twee pixels lager dan je had verwacht! Je kan het raster ook uitzetten met een knop. Tenslotte kunnen afbeeldingen gekopieerd worden, per mail worden verstuurd of getweet.

Gebreken

Qua zoomfunctionaliteit staat Screenshot Journal dus zijn mannetje, maar dat geldt helaas niet voor andere aspecten van de app. Ondanks het automatisch indexeren van nieuwe screenshots, valt het gebruiksgemak van de applicatie namelijk nogal tegen. Als je op de prullenbak bij een afbeelding drukt, verdwijnt die afbeelding nog niet meteen, maar pas als je het screenshot hebt gesloten. Daarnaast is het niet mogelijk om in één selectie meerdere screenshots te verwijderen. Wat dan wel weer aardig is, is dat je met het tabblad Prullenbak nog een keer de inhoud ervan kan doornemen voordat je een afbeelding definitief verwijdert. Je ziet foto’s in de prullenbak niet alleen geïndexeerd op datum, maar kan ze ook nog gewoon blijven openen en inzoomen.

Opmerkelijk is dat je de screenshots niet op een andere manier kan indelen dan de standaard maandweergave van de app. Je kan foto’s wel favorieten, maar bijvoorbeeld geen mapjes of tags aanmaken voor foto’s van een bepaalde app, zodat je daarvan de ontwikkeling op de voet kan volgen. Het meest schrijnende is echter dat je niet kan vegen tussen screenshots. Je moet vanaf een foto eerst teruggaan naar het bovenliggende menu om een andere afbeelding te openen. Dat maakt vergelijken lastiger, terwijl juist dat een belangrijk onderdeel kan zijn van deze app. Bovenal voelt de app daardoor niet af. Je kan gewoon niet lekker bewegen door je beeldmateriaal. Tenslotte is Screenshot Journal wel een universele app en is hij dus ook geoptimaliseerd voor de iPad, maar er is geen sprake van iCloud-synchronisatie. Zo heb je geen mogelijkheid screenshots van de iPhone en iPad uit te wisselen.

Conclusie

Screenshot Journal biedt de handige optie om tot in de puntjes in te zoomen in screenshots die je met de iPhone of iPod touch maakt. In combinatie met het raster waardoor je makkelijk pixels kan tellen, is dat voor ontwerpers en app-ontwikkelaars een ongekend groot goed. Helaas is de app zelf niet al te doordacht ontworpen en laat Screenshot Journal punten liggen op het gebied van gebruiksgemak en universele ondersteuning.

Info: Screenshot Journal

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 augustus 2012 om 12:42
Onderwerp
Categorie
Diensten

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.