App Review: Jingleplayer, iPad-app voor de radiostudios

Audiovormgever VHU Europe lanceert een applicatie waarmee dj's van hun iPad een complete jingleplayer kunnen maken. Wij hebben hem alvast getest.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Jingle PlayerSoms zijn er iPad-apps die niet direct interessant zijn voor het grote publiek, maar waar een kleine groep gebruikers al heel lang op wacht. Jingleplayer is daar een mooi voorbeeld van. Het is een applicatie die een professionele Jingleplayer biedt die DJ’s kunnen gebruiken in de radiostudio. Het idee is bedacht door onder meer 3FM-DJ Bart Arens en audiovormgever VHU Europe heeft de app vandaag uitgebracht.


VHU schijft over het tot stand komen van de app:

Een uitdaging van live radio maken, is multitasking. Terwijl je de mengtafel bedient en vormgeving instart, heb je live interactie met luisteraars en gasten én moet je ook nog eens spontaan overkomen! DJ Bart Arens en producer Ivo Samplonius van 3FM waren op zoek naar een oplossing. In een vlaag van inspiratie ontstond het idee voor een moderne en gebruiksvriendelijke applicatie voor het live inzetten van vormgeving. VHU Europe, altijd op zoek naar vernieuwing, was meteen enthousiast. Samen met hun ICT partner Sping brachten ze het idee tot leven – de Jingleplayer.

Met de Jingleplayer richten de makers zich op professionele radiomakers. Iedereen kan hem gratis proberen, maar om hem echt te gebruiken moet je een abonnement van 250 euro per jaar afsluiten. Is het dat waard? Wij konden de app vooraf al testen.

De interface

De basis van een goede jingleplayer is de interface, los van de verdere functionaliteit die hij moet hebben. DJ’s moeten hem bijna blind kunnen bedienen en daarvoor is een heldere en overzichtelijke interface nodig. Dat lijkt goed te zijn gelukt bij de app van VHU. Bovenin vind je twee knoppen ‘Sync’ en ‘Users’. Hiermee kun je wisselen tussen gebruikers en alle vormgeving binnenhalen.

Onder de menubalk zie je de player zelf. Links is via een timer te zien hoeveel spreektijd je nog hebt (of: als een bedje loopt een oneindigteken); daaronder zit een stopknop om in één keer alles wat speelt te stoppen. Rechts van die twee knoppen zie je wat er op dat moment speelt. Bovenin de jingles en bedjes, onderin sounds. Wil je iets stoppen? Dan doe je dat met één klik op het spelende item in de player. Als je een nieuwe jingle instart, dan stopt automatisch de vorige met een subtiele crossfade.

Onder de player vind je de collectie van alle vormgeving die je hebt. Je kunt tabbladen aanmaken met steeds 7 regels en op een regel kan een jingle/bedje of een rijtje van maximaal 5 sounds staan. In totaal kun je dus 7 jingles/bedjes of 35 sounds in één tabblad stoppen, maar ook een combinatie van beide. Via het menu aan de linkerkant kun je snel wisselen tussen de verschillende tabbladden.

Hoe je alles indeelt is aan jou als gebruiker en dat geeft een hoop mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld alle vormgeving voor een spelletje (openingsjingle, bedjes en sounds) bij elkaar zetten of een echt soundboard creëren. Wil je de vormgeving voor een nieuwsbulletin starten vanuit de app? Dan maak je daar een los tabblad voor.

Jingles in drie delen

Eén van de meest opvallende eigenschappen van de player is misschien wel dat hij jingles aan kan die uit drie delen bestaan: een kop, een middenstuk en een staart, bijv. een uuropener. Als je de jingle start, dan start hij de kop en het middenstuk sluit daar naadloos op aan. Vervolgens blijft het middenstuk loopen, net zo lang tot je op het spelende middenstuk in de player klikt. Dan loopt het middenstuk op het einde door in de staart. In de teller linksboven zie je ondertussen hoeveel spreektijd je nog hebt.

Deze functie werkt erg goed en geeft je als dj een hoop mogelijkheden om een strakke show te maken, maar de touwtjes wel zelf in handen te houden. Enige nadeel is wel dat je vormgeving er geschikt voor moet zijn. Een jingle of bedje moet bestaan uit een kop, een loopbaar middenstuk en een staart en die moet je moet ook nog als losse bestanden tot je beschikking hebben.

In de praktijk

Ik heb in mijn leven al met veel jingleplayers gewerkt, maar zo’n relaxte player als deze heb ik nog nooit tot mijn beschikking gehad. Je hebt alles snel bij de hand en kunt onder één kanaal zowel een bedje als sounds instarten. Het stoppen van spelende vormgeving gaat erg makkelijk, omdat het met één klik gaat. Daarbij fade hij toch altijd subtiel uit, zodat de boel niet heel erg abrupt stopt.

Het achter elkaar doorstarten van verschillende jingles of bedjes werkt erg goed. Door de ingebouwde crossfade klinkt het altijd strak, waardoor je dingen die je normaal onder verschillende faders op je mengtafel zou starten, nu gewoon met één klik door kan laten lopen.

Niet onbelangrijk in de praktijk is ook dat je eigenlijk nooit misklikt. Doordat de knoppen groot en duidelijk zijn en functies altijd op dezelfde plek zitten, klik je eigenlijk altijd goed zonder erbij na te denken.

Een lastig punt in de praktijk is wel de iPad zelf. Er moet een kabel in de koptelefoonuitgang, wat hem minder mobiel maakt en je wilt hem eigenlijk niet plat of je mengtafel leggen, maar ergens op een handige manier binnen handbereik hebben. Iets wat een uitdaging is in een radiostudio, maar de makers adviseren om een speciale iPad-houder te bevestigen: een schaararm waar ook microfoons aan vast worden gemaakt.

De Jingle Manager

Hoe krijg je de jingles in de app? De makers hebben besloten om het beheer van de app via een clouddienst te doen. Zo kun je via een webbassed manager mp3’s uploaden en de tabbladen indelen. En als je vervolgens op ‘Sync’ klikt in de app komt alles binnen in de app.

De interface van de manager is hetzelfde als op de iPad, waardoor meteen duidelijk is hoe het werkt. Je kunt nu tabbladen aanmaken en aan de tabbladen vervolgens je vormgeving toevoegen. Dit doe je door de bestanden te uploaden en eventueel een introtijd toe te voegen. De naamgeving heb je helemaal in eigen hand, waardoor je niet vast zit aan de naam van het mp3-bestand. Door te slepen kun je regels binnen het tabblad verplaatsen.

Conclusie

De functionaliteit en interface van Jingleplayer zijn erg goed doordacht. Vooral de functionaliteit van het loopen van jingles die uit drie delen bestaan is slim en werkt erg goed. Door de grote knoppen druk je eigenlijk nooit mis en kun je als DJ tijdens een hectische uitzending snel de juiste jingles of sounds instarten. Het feit dat je via een browser alle jingles eerst moet uploaden is niet ideaal, maar aan de andere kant is die backend wel erg netjes uitgevoerd en het synchroniseren werkt goed.

Al met al een erg goede app, maar het prijskaartje zorgt voor minpunten. 250 euro per jaar is een kleine investering voor een dj bij een professionele radiozender, maar voor een hobby-DJ bij een lokale omroep of internetstation is het erg veel geld. Het zou mooi zijn als VHU Europe bijvoorbeeld een uitgeklede versie voor een paar tientjes zou maken waar bijvoorbeeld het aantal tabbladen beperkt is. Tot die tijd is de app voor velen helaas niet interessant.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Info: Jingleplayer

  • Ontwikkelaar: VHU Europe
  • Applicatie: Jingleplayer
  • Prijs: gratis (maar gebruik volledige versie kost €250,- per jaar)
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte:
  • Cijfer: 8

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 november 2013 om 14:59
Onderwerp
Categorie
Muziek

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.