App Lijst: Koninginnedag 2012 en andere Koninginnedag iPhone-apps

(Laatst bijgewerkt: ) · Bart Breij

Koninginnedag 2012 iPhone-appsHet duurt nog geen week voordat heel Nederland een vrije maandag kan besteden aan Koninginnedag. Maar wat doe je die dag en: wat is er te doen? Twee Nederlandse apps die allebei Koninginnedag 2012 heten, voorzien in allerlei informatie over feesten, optochten en evenementen. iPhoneclub neemt ze beide uitgebreid onder de loep, wijst je op drie andere Koninginnedag-apps en vertelt je ook welke apps je kan raadplegen voor het vervoer op de dag.

Dit is een herpublicatie om de app lijst nog eens onder de aandacht te brengen voor Koninginnedag 2012.

Koninginnedag 2012 – Alle feesten

Ontwikkelaar Roeland Landegent weet hoe een applicatie omtrent de nationale feestdag eruit moet zien. Vorig jaar kwam hij ook al met een Koninginnedag-app, die een gemiddelde waardering van 3,5 ster uit 38 beoordelingen in de App Store behaalde. De applicatie dit jaar richt zich opnieuw nadrukkelijk op de feesten die je kan aandoen. Van aardig wat plaatsen zie je waar de places to be zijn. Die kunnen zowel weergegeven worden op een kaart, als in een lijst die op afstand gesorteerd is. Op de kaart zie je twee soorten pinnetjes. Oranje laten zien waar het officiële Koninginnedag-evenement van een plaats is, met gele zie je alternatieve feesten waar je naartoe kan gaan. Bij elk evenement zie je de artiesten die optreden, wanneer het begint en wanneer het eindigt. Bij alternatieve evenementen gaat het bijvoorbeeld om een discotheek die een eigen Qday-party houdt.

Qday is ook het toverwoord van de applicatie als het op de sociale aspecten aankomt. Er is een tabblad met foto’s die op Twitter worden geüpload met de hashtag #qday. Eveneens kan je vanuit de app een foto uploaden. De Nederlandse dienst Mobypicture zorgt er dan voor dat je foto ook in het qday-overzicht wordt opgenomen.

Koninginnedag 2012 – Alle Feesten is een uitgebreide app. Alle randinformatie die je eventueel zou willen weten over de dag, kan je ook raadplegen. Zo linkt de applicatie in-app door naar de vertrektijden en storingen van de NS, kan je Buienradar.nl raadplegen en zelfs het Wilhelmus zingen als de instrumentale versie daarvan begint te spelen. Aardig is ook dat je tweets kan lezen bij feesten in de buurt, nog los van de algemene Twitterfeed die je in de app kan openen. Ook kan je vanuit de toepassing een route uitstippelen naar een feest. Tenslotte kan je op de kaart met een klein knopje rechtsonder je eigen locatie op de kaart achterhalen. Handig!

Het idee van Koninginnedag 2012 – Alle Feesten is dat je van tevoren alle gegevens binnenhaalt, waarna je alle gegevens offline bij de hand hebt tijdens het feest. Dat doe je met de knop Synchronisatie linksboven in beeld. We raden je dat aan om dat vóór de feestdag te doen, zodat je de grote gebruikersdrukte vermijd.

Downloaden: Koninginnedag 2012 – Alle Feesten (€0,79)

Koninginnedag 2012

Een app die hetzelfde doet als Koninginnedag 2012 – Alle Feesten, is Koninginnedag 2012. Het verschil in naam is niet zo groot, maar de aanpak van de app is wel degelijk anders. Deze applicatie van ontwikkelaar PSCBV.NL laadt de gegevens namelijk niet offline in. Daar tegenover staat dat alle informatie hier zo overzichtelijk en snel mogelijk is gepresenteerd. Er is geen relatief zware kaartweergave, maar twee lijsten met plaatsen die je eenvoudig kan doorzoeken. De ene lijst biedt officiële Koninginnedag-optochten, de ander evenementen daar omheen.

Net als in de andere Koninginnedag-app, hoef je geen uitgebreide programma’s te verwachten. In korte, samengevatte berichten zie je wat er bijvoorbeeld te doen is in de Gouverneurstuin in Assen en van hoe laat tot hoe laat de festiviteiten zijn. Ook zie je een kaartje waarop je de locatie kan zien. Omdat beide apps vaak worden geüpdatet in aanloop naar het volksfeest en in Koninginnedag 2012 de resultaten snel te verversen zijn, kunnen we moeilijk achterhalen welke van de twee apps meer informatie biedt.

De app van PCSBV.nl biedt eveneens een livestream van de laatste Twitterberichten met de hashtag #qday en het trefwoord Koninginnedag. In het tabblad More heb je eveneens toegang tot de treintijden en storingen van de NS, en ook hier kan je het Wilhelmus meezingen met de instrumentaal gespeelde melodie. De grootste toevoeging die Koninginnedag 2012 heeft ten opzichte van de bovengenoemde concurrent, is een lang aanhoudend getoeter met het middelste tabblad. Dat is gelukkig ook weer uit te zetten met een kruisje. Het grootste voordeel tegenover Alle Feesten is natuurlijk de prijs. Als je aan de informatie van deze app genoeg hebt, kan je jezelf het vrijmarktprijsje van Alle Feesten besparen.

Downloaden: Koninginnedag 2012 (gratis)

Andere leuke apps voor Koninginnedag

Oranjeplaats iPhone iPod touchOranjeplaats – Deze feestelijke app van Marktplaats dateert van vorig jaar, maar kan je ook nu nog gebruiken. Hij heeft twee functies. Zo kan je jezelf helemaal virtueel in Oranje-opsmuk aankleden in de app. Zo kan je een bril, kroon en een grote oranje plaksnor op ieders gezicht plakken. Aardiger is misschien wel de Radar, waarin je kan zien hoe ver je verwijderd bent van je vrienden (die de app ook gebruiken). Daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Je ziet alleen een radar en geen kaart; de locatiefunctie verslindt batterij en tja… je moet maar net bereik hebben in het feestgedruis.
Downloaden: Oranjeplaats (gratis)

Koninginnedag Delft iPhone iPod touchKoninginnedag Delft – De gemeente Delft heeft een eigen iPhone-applicatie uitgebracht waarin je het programma van hun Koninginnedag- en nacht kan zien. In een uitgebreide tijdsbalk zie je welk optreden op welk podium plaatsvindt. Favoriete onderdelen kan je bovendien meteen toevoegen aan je eigen Programma. De locaties van de verschillende podia zie je in een apart tabblad met een kaartweergave. In het hoofdscherm zie je bovendien relevante tweets voor het feest in de stad.
Downloaden: Koninginnedag 2012 (gratis)

Oranje Nieuw-Vennep iPhone iPod touchOranje Nieuw-Vennep – De Oranje organisaties in gemeente Nieuw-Vennep hebben de koppen bij elkaar gestoken en geven je in deze handige app een overzicht en agenda van alle evenementen die er zijn in de gemeente. Te beginnen met Koninginnenacht- en dag natuurlijk. Op beide feesten zijn een aantal podia en feesten uitgebreid toegelicht met data, tekst en eventueel foto’s. Op de pagina Locaties zie je dan verder wat waar wordt gehouden. Aardig is de functie Gastenboek, waarin iedereen een reactie kan achterlaten. In de sectie Meer zie je onder andere YouTube-video’s, foto’s, het volkslied en kan je je inschrijven voor een nieuwsbrief.
Downloaden: Oranje Nieuw-Vennep (gratis)

Bereikbaarheid en vervoer

Wie voor Koninginnedag een deel met het openbaar vervoer moet reizen en geen zin heeft om 0,79 cent uit te geven aan de Koninginnedag-app, doet er verstandig aan van tevoren apps als NS Reisplanner Xtra, 9292 OV Pro en Trein te checken om het eventueel aangepaste reisschema en mogelijke storingen te bekijken. Automobilisten kunnen voor files bijvoorbeeld de gratis applicaties File-Flits, ANWB Verkeer, NOS en NU.nl raadplegen. Het kan ook de moeite lonen de net uitgebrachte app ANWB Samenrijden te proberen, waarmee je de mogelijkheden tot carpoolen kan bekijken.

Meer Koninginnedag?

Mocht je nou nog niet tevreden zijn met het aanbod van Koninginnedag-apps, dan kan je ook bij Eropuit Blog terecht voor een overzicht van Koninginnedag-activiteiten. Zelf een handige app gevonden voor Koninginnedag? Laat het ons en andere lezers weten in de reacties!

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.