’70 procent app-gebruikers geeft niets tot weinig uit’

· Bastiaan Vroegop

App StoreDe App Store is inmiddels een broedplaats geworden voor ontwikkelaars die graag geld met hun werk willen verdienen. Volgens onderzoek van analist Aapo Markkanen Research geven echter vrij weinig gebruikers geld uit voor mobiele applicaties: 70 procent van de app-gebruikers zou weinig tot geen geld uitgeven aan een app. Een groot deel van de omzet is daardoor afkomstig van een kleine groep: 3 procent van de App Store-bezoekers is verantwoordelijk voor 20 procent van al het uitgegeven geld.

De analyse van Markkanen is een reactie op een Amerikaans onderzoek van ABI Research, dat stelt dat twee-derde van de app-gebruikers geld heeft uitgegeven aan apps. Gemiddeld zou men 14 dollar per maand besteden aan apps. Een flink bedrag, maar volgens Markkanen wordt dit gemiddelde flink opgeschroefd door de 30 procent die überhaupt iets uitgeeft aan apps. De mediaan zou daarom ook een stuk lager liggen; op $7,50 per maand.

Uit de cijfers van ABI Research blijkt dat utility-apps en iOS games vaker geld weten te verdienen dan andere apps. Dit laatste heeft vooral te maken met in-app aankopen binnen de games. Het onderzoek keek niet alleen naar de App Store van Apple, maar ook alternatieven op Android en andere mobiele platformen. Omdat iOS een grote speler is, zijn de cijfers wel interessant voor iPhone-bezitters.

Hoewel het indrukwekkend is dat 70 procent van de gebruikers niets tot weinig uitgeeft aan apps, wordt het namelijk niet duidelijk gemaakt hoeveel mensen helemaal niets aan een app spenderen. Je kunt daarom beter met een kritische noot naar bovenstaande statistieken kijken.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.