’70 procent app-gebruikers geeft niets tot weinig uit’

·

App StoreDe App Store is inmiddels een broedplaats geworden voor ontwikkelaars die graag geld met hun werk willen verdienen. Volgens onderzoek van analist Aapo Markkanen Research geven echter vrij weinig gebruikers geld uit voor mobiele applicaties: 70 procent van de app-gebruikers zou weinig tot geen geld uitgeven aan een app. Een groot deel van de omzet is daardoor afkomstig van een kleine groep: 3 procent van de App Store-bezoekers is verantwoordelijk voor 20 procent van al het uitgegeven geld.

De analyse van Markkanen is een reactie op een Amerikaans onderzoek van ABI Research, dat stelt dat twee-derde van de app-gebruikers geld heeft uitgegeven aan apps. Gemiddeld zou men 14 dollar per maand besteden aan apps. Een flink bedrag, maar volgens Markkanen wordt dit gemiddelde flink opgeschroefd door de 30 procent die überhaupt iets uitgeeft aan apps. De mediaan zou daarom ook een stuk lager liggen; op $7,50 per maand.

Uit de cijfers van ABI Research blijkt dat utility-apps en iOS games vaker geld weten te verdienen dan andere apps. Dit laatste heeft vooral te maken met in-app aankopen binnen de games. Het onderzoek keek niet alleen naar de App Store van Apple, maar ook alternatieven op Android en andere mobiele platformen. Omdat iOS een grote speler is, zijn de cijfers wel interessant voor iPhone-bezitters.

Hoewel het indrukwekkend is dat 70 procent van de gebruikers niets tot weinig uitgeeft aan apps, wordt het namelijk niet duidelijk gemaakt hoeveel mensen helemaal niets aan een app spenderen. Je kunt daarom beter met een kritische noot naar bovenstaande statistieken kijken.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

14 reacties

 1. door patrick

  hoezo indrukwekkend? je betaald al een fortuin voor de iphone alleen…

  Beantwoorden Quote

 2. door Pedro

  Ik heb nu 170 apps op de iphone, hiervan gebruik ik 90% af en toe eens. Meestal pak ik de gratis versie om uit te proberen. Hiervan gaat 90% daarna weer weg omdat het niet werkt of te eenvoudig is of saai.
  Slechts voor sommige apps wordt daadwerkelijk goed geld betaald, maar enkel als het ook nuttig of plezierig is.

  Beantwoorden Quote

 3. door Ferry

  zijn de anroid app gebruikers meegeteld, die kunnen niets aanschaffen omdat ze een creditcard nodig hebben

  Beantwoorden Quote

 4. door Anonymous

  Origineel geplaatst door patrick
  hoezo indrukwekkend? je betaald al een fortuin voor de iphone alleen…

  En wat heeft een app developer die maanden aan z’n app zit te werken daaraan?

  Beantwoorden Quote

 5. door Ja

  Ik heb nooit voor een app betaald en zo zal dat ook blijven omdat meeste verast zijn na het aanschaffen van apps.

  Gratis apps zijn welkom!

  Beantwoorden Quote

 6. door Cloverfield

  Ik vind de AppStore een geniaal concept. Prettige apps voor 80 of 160 cent. Ik heb al veel gekocht. Behoor dus bij de uitgeversgroep.

  Hoewel ik graag een systeem zou zien dat apps gratis zijn met ads en een betaalde variant voor weinig geld. Er zijn veel apps die je niet dagelijks of wekelijks gebruikt worden, en die wel de hoofdprijs kosten.

  Nadeel is wel weer dat een andere app (free vs paid) je instellingen niet over worden gezet.

  Als je meer apps wilt verkopen, moet Apple ook eens met demo’s komen. Bijvoorbeeld app kopen: 1 dag gratis gebruiken. Bevalt het: betalen. Bevalt het niet: inruilen en geld terug.
  Voor 80 cent kun je nog wel eens een miskoop doen, voor 3 euro doe ik dat liever niet.

  Beantwoorden Quote

 7. door hoi

  Ik vind het vrij normaal om apps te kopen, net als muziek trouwens (waar veel mensen het niet met me eens over zijn). Sowieso als apps 0,79 euro kosten koop ik wel als ze leuk zijn. Al gaat het geld wel snel moet ik zeggen, de afgelopen twee jaar zo’n 200 euro en daar komen muziek en films nog bij ;p

  Beantwoorden Quote

 8. door fanboy

  Zo gek vind ik dit nieuws niet… zijn nog steeds een groot aantal iphone gebruikers die de iphone hebben omdat het een iphone heet (hoog hip-gadgetgehalte), niet zozeer omdat ze de apps willen gebruiken. De gemiddelde iphonebezitter komt niet verder dan whatsapp en nu.nl, dat publiek komt natuurlijk niet op sites als deze.

  Beantwoorden Quote

 9. door Harry

  Het niveau van betaalde Apps is vaak hoger dan die voor de gratis versies. Ik koop wel een paar apps per week. Duurste zal GarageBand zijn. Maar van 80 cent voor een app kan ik nog steeds niet wakker liggen..

  Beantwoorden Quote

 10. door ik

  En ik heb weer het probleem dat ik zo ongeveer die andere 30% ben. Ik geef gewoon veel te veel uit, en ik kan er maar niet mee stoppen!

  Beantwoorden Quote

 11. door Jelle

  Jep en dan heb ik in 4 jaar aan 250 euro Apps gekocht…

  Beantwoorden Quote

 12. door Rene

  Ik zal nooit betalen voor een App ik vind het belachelijk om daar voor geld neer te leggen sommige zijn voor de andriod gratis en voor de iphone niet of andersom make up your mind en als ik moet betalen dan gaan we gewoon naar de ouderwetse bel en sms telefoon dan maar geen Apps. Begrijp me niet verkeerd leuk dat ze dr zijn maar ik kan ook zonder apps leven

  Beantwoorden Quote

 13. door leonie

  Ik download toch regelmatig een betaalde app, soms is er net niet een gratis versie die even goed voldoet aan een betaalde! De duurste apps die ik heb zijn TomTom Benelux & alle iOS Apps zoals Pages, Keynote, iPhoto.. Door deze aankopen gaat het gemiddelde toch al flink omhoog! Ik denk toch dat het grootste probleem is dat niet iedereen een CreditCard heeft en het betalen via bankrekening is erg goed weg gestopt bij Apple!

  Beantwoorden Quote

 14. door bopebrasil

  Origineel geplaatst door AnonymousOrigineel geplaatst door patrickhoezo indrukwekkend? je betaald al een fortuin voor de iphone alleen…En wat heeft een app developer die maanden aan z’n app zit te werken daaraan?

  Ik ben toch niet verplicht om apps te kopen? Het is de keus van de developer om iets te maken waarvan hij verwacht dat het verkocht kan worden en er een afzetmarkt voor is. Als dat niet het geval is kan hij beter een ander beroep gaan zoeken.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.