Apple’s publieke geheim: de 3G iPhone

·

3G iPhoneForbes schrijft dat er al zoveel informatie bekend is over de 3G iPhone dat Apple eigenlijk net zo goed een persbericht kan uitbrengen. Gisteren benadrukte het bedrijf in een conference call met analisten, dat ze blijven vasthouden aan 10 miljoen iPhones, ook al werden het afgelopen kwartaal maar 1,7 miljoen stuks verkocht. Als je dat doortrekt naar de resterende kwartalen van dit jaar kom je op 6,8 miljoen. Er moet er dus wel iets gebeuren om dat aantal van 10 miljoen te halen.

AT&T heeft al bevestigd dat er nog dit jaar een 3G iPhone komt en Steve Jobs bevestigde het eerder ook al. Toch antwoordde Apple’s COO Tim Cook gisteren ontwijkend op vragen van analisten over de 3G iPhone. Analist Shannon Cross vroeg of Apple de huidige iPhone blijft verkopen zodra er een 3G-versie op de markt komt. “We kunnen geen commentaar geven over nieuwe producten, sorry”, zei Cook. Op de vraag welke rol een 3G-telefoon kan spelen in Apple’s verkoopdoelen gaf Cook hetzelfde antwoord, met de toevoeging: “Maar ik wil nogmaals bevestigen dat we de verkoop van 10 miljoen iPhones zullen halen, en een logisch onderdeel daarvan is de uitrol in meer geografische gebieden”.

Na het gesprek was analist Shannon Cross er zodanig van overtuigd dat er een 3G iPhone komt, dat ze durft te wedden dat Apple wel 13 miljoen iPhones gaat verkopen. De meest geloofwaardige lanceerdatum is 9 juni, wanneer Apple’s jaarlijkse Worldwide Developers Conference van start gaat. Cross’ belangrijkste vraag blijft echter onbeantwoord: wat gebeurt er met het huidige model? Gaan ze de huidige 2,5G-versie verkopen als een laaggeprijsd model in het assortiment of verdwijnt het helemaal? Sinds gisteren is er nog een mysterie bijgekomen: wat gaat Apple doen met chipmaker P.A. Semi, het bedrijf dat ze gisteren hebben gekocht? Apple’s CFO wilde daar verder geen commentaar over geven.

Via: Forbes

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

17 reacties

 1. door tescione

  Volgens mij is de doelstelling 10 miljoen iphone’s vanaf lanceerdatum tot aan eind 2008. Dus nu zijn er 5,4 miljoen verkocht en ze zitten op de helft van de tijd. Is dus wel te redden lijkt me…

 2. door Woz

  Idd. De telling van de redactie klopt niet helemaal. Apple loopt juist voor op schema. Over het opkopen van die chipfabrikant, lees ook “Why Did Apple Buy PA Semi?” http://www.roughlydrafted.com/2008/04/24/why-did-apple-buy-pa-semi/

 3. door Cancunlover

  Als Apple een 3G iPhone uitbrengt in juni en de 2,5G als laaggeprijsd model gaat verkopen, dan is de target zeeeer makkelijk te halen zou ik zeggen…

 4. door Obiwan

  Laat hun dan al beginnen met de iPhone in België uit te brengen (op een legale wijze natuurlijk)

 5. Apple doet inderdaad wat mistig over die cijfers, maar ik heb toch reden om te denken dat het om 10 miljoen stuks in de periode januari-december 2008 gaat. Reuters schrijft namelijk:

  “We are very pleased with iPhone momentum and we remain confident of achieving our goal of selling 10 million iPhones in calendar 2008,” Oppenheimer told a conference call after the company reported second-quarter financial results.

  Dat wekt toch de indruk dat *in* kalenderjaar 2008 10 miljoen stuks verkocht gaan halen. Maar goed, je kunt het op twee manieren interpreteren: je kunt het ook opvatten als “Die doelstelling gaan we ergens in de loop van kalenderjaar 2008 halen”. Toch wekt de wijze waarop het geformuleerd is bij mij meer de indruk dat het voor de periode januari-december geldt.

 6. @tescione: @Woz: Steve Jobs heeft wel degelijk gezegd “10 million iPhones in 2008″ (dus kalenderjaar 2008). Voor meer uitleg (vooral in de comments) zie hier: iPhone Sales Stunted? No, Apple Can Still Hit 10mm (AAPL)

 7. @Woz: Bedankt voor de link naar Roughly Drafted! Erg interessant achtergrondartikel.

 8. door 4saus

  hoe meer landen er bij komen des te makkelijker ze het gaan halen. Helemaal als er straks keuze is tussen verschillende modellen. Zelfs met de vendor lokin die er nu op ziet gaan ze dat met twee vingers in hun neus halen.

 9. door gise

  Maar voordat ze hun geografisch gebied kunnen uitbreiden is in de meeste landen de 3G versie toch wel een must wil deze telefoon in dat land gaan slagen (zo ook Nederland)

  GPRS is namelijk hier toch al wel achterhaald met de bijna volledig landelijke dekking van UMTS en HSDPA timmert ook flink aan de weg.

  Ik denk dat de huidige iPhone inderdaad zal verdwijnen (zoals dit altijd gebeurd met appleproducten) zal het oude model uitgefaseerd worden en plaats maken voor het nieuwe model met up-to-date componenten en features en zal de prijs gelijk blijven, uiteraard zal met die actie het huidige model dan in de uitverkoop gaan om de voorraad op te maken (dit is nu al het geval in enkele EU landen)

  Denk wel dat ze de 10 miljoen zullen gaan halen, dat nu nog niet iedereen die een iphone wil er al een heeft heeft natuurlijk ook heel erg te maken met het aflopen van nog lopende telefoonabbonementen waardoor mensen bij verlenging dan zullen kiezen voor de iphone (alleen van toepassing op landen waar hij al officieel beschikbaar is)

  Mensen in Nederland die er persé één willen hebben hebben er al via alternatieve manieren een bemachtigd maar ik denk dat de afzet markt ook hier nog groot genoeg is.

 10. door Ruud

  De mensen die erg graag een iPhone wilde hebben, hebben er al één zo ook ik maar als de 3G er komt ben ik er ook gelijk bij.

 11. door Laurens

  ik denk op 9 juni of in september (dan maken ze ook altijd de nieuwe iPods bekend….)
  maar hoe sneller hoe beter!

 12. door blupblup

  zou het niet kunnen dat ze het huidige model zonder abonnement gaan verkopen? En het 3G-model enkel met abonnement? dan raken ze zéker aan 10 miljoen :)

 13. @blupblup: Dat is inderdaad nog best een denkbaar scenario

 14. door Ducat748

  Waarom doet men zo lelijk over 3G??? Is dat dan zoveel beter ?

 15. door iPhoner

  3G technologies enable network operators to offer users a wider range of more advanced services while achieving greater network capacity through improved spectral efficiency. Services include wide-area wireless voice telephony, video calls, and broadband wireless data, all in a mobile environment. Additional features also include HSPA data transmission capabilities able to deliver speeds up to 14.4Mbit/s on the downlink and 5.8Mbit/s on the uplink.

  Unlike IEEE 802.11 networks, 3G networks are wide area cellular telephone networks which evolved to incorporate high-speed internet access and video telephony. IEEE 802.11 (common names Wi-Fi or WLAN) networks are short range, high-bandwidth networks primarily developed for data.

 16. door Mark

  3g betekent ook een duur abbonement. Iedereen wil hem zo graag, maar vergeet dat de data abbo’s van 10 euro ook een snelheids beperking hebben. Ze hebben alleen geen data beperking. Die 3g snelheid haal je er dus ook absoluut niet mee, die haal je alleen met stukken duurdere abonementen.

 17. door smacdab

  Op mijn simkaart staat: AT&T 3G

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.