Apple’s iPhone-inductielader komt een stap dichterbij

·

iphone dockApple heeft vandaag 27 patenten toegewezen gekregen, waarvan er eentje onze bijzondere aandacht trok: het draadloos opladen van de iPhone met een inductielader. Als uitvinders worden Victor Tiscareno, John Tang en Stephen Zadesky genoemd. Het patent met de naam ‘Antenna insert’ beschrijft hoe je een dock kunt voorzien van inductielaadcircuits, met een bijbehorende antenne. Je kunt met een dergelijke dock de iPhone draadloos opladen door de iPhone op of tegen de lader te plaatsen.

Een fysieke connectie tussen dock en iPhone is dan niet meer nodig. De techniek kan worden gebruikt voor het opladen van de batterij, maar ook voor het overzetten van data. Palm bracht in 2009 met de Palm Pre al een werkende oplossing op de markt: de Touchstone-lader (zie foto hieronder) was een soort platte schijf waarop het toestel dankzij een magneet op bleef liggen.

palm pre touchstoneDuracell, Powermat en andere externe producenten maken ook al een tijdlang draadloze oplaadmatten waar je allerlei telefoons en andere consumentenelektronica draadloos mee kunt opladen. Het nadeel daarbij is dat je altijd een speciaal iPhone-hoesje of -adaptertje nodig hebt. Apple zou het slimmer kunnen aanpakken, door de ontvanger rechtstreeks in de iPhone in te bouwen.

In het patent geeft Apple aan dat de huidige verbindingen soms lastig te maken zijn. Je moet de iPhone precies positioneren voor de connector. Bij een inductielader hoeft je niet precies het toestel op de juiste plek neer te leggen en kun je ook meerdere vormen en formaten aan. Je zit niet meer vast aan een bepaalde poort om te laden. De antenne kan worden gebruikt om het draadloze signaal te versterken en de overdrachtssnelheid te vergroten. Een inductielader zou een logische volgende stap voor Apple zijn.

inductieladen patent apple

Via: Patently Apple

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

15 reacties

 1. door glss

  dus de patent is alleen voor het draadloos opladen van de iPhone, aangezien de techniek al bestaat voor andere apparaten?

 2. door Thomas

  Weet iemand ook met hoeveel Watt je op kunt laden? Met 2,5W is het enigszins nutteloos. Dan kun je niet even snel thuis komen en je iPhone neerleggen, en hem een uurtje later weer vol meenemen.

 3. door Anonymous

  Origineel geplaatst door Thomas
  Weet iemand ook met hoeveel Watt je op kunt laden? Met 2,5W is het enigszins nutteloos. Dan kun je niet even snel thuis komen en je iPhone neerleggen, en hem een uurtje later weer vol meenemen.

  Eeeeh, het is nog maar een patent hoor….

 4. door Thomas

  Origineel geplaatst door Anonymous
  Eeeeh, het is nog maar een patent hoor….

  Eh, het was maar een vraag hoor, ook in het algemeen, want er bestaan al meerdere inductieladers. Bv een tandenborstel hoeft geen 23 uur en 58 minuten opgeladen te worden met 10W tot de volgende poetsbeurt.

 5. weet je wat ik lees.

  blablabla nog meer stralings.
  ze hebben al draadloze stroom maar uit eindelijke is het slecht voor ons.

  robots komen eraan dag werk ect ect

 6. door Jan-Burger TROOST

  Je moet de iPhone precies positioneren voor de connector.

  Hee, zie ik daar de ingebouwde magneetjes van de SmartCover langskomen?

 7. door Peter

  @bodylove: Het werkt met magnetisme…

 8. door Ron

  Leuk, maar veel interessanter wordt het wanneer EINDELIJK de accu’s een wat langer uithoudingsvermogen krijgen. Of ik nu draadloos of bedraad of hoe dan ook moet opladen, als ik dat ELKE dag moet doen en overal (auto, werk, nachtkastje, buro) laders neer moet leggen, dan is de lol van futuristisch opladen snel voorbij. Dus beste Apple, kom eens met een accu die echt 10 dagen meegaat. En dan mag het opladen best wel met een ouderwets snoertje blijven, geen enkel probleem.

 9. door Rens

  Tja, waarom ook niet? Ik laad m’n Wii controllers al een jaar op via inductie en heb me al lang afgevraagd waarom zoiets niet bij de iPhone mogelijk was. Ik ben dan ‘maar’ een inwoner van Boerenhol maar was m’n tijd al ver vooruit.

 10. door Jim Kroon

  @Ron: Geen last van. Kan alleen me telefoon niet laden als ik onderweg ben. Voor de rest heeft mijn werk altijd bij elke bureau 3 iPhone/iPad opladers standaard liggen. We ontwikkelen voornamelijk mobiele websites. :)

  Als ik de hele dag niks ermee doe, zoals in het weekend, dan zit na een dag me telefoon nog ruim voor de helft vol.

 11. door stronk

  Ik gebruik de inductielader van Zens en ben er erg blij mee. Laadt sneller op dan de gewone lader. Inderdaad wel een hoes maar die had ik toch al ivm bescherming. Htc heeft dit al ingebouwd in een paar nieuwe toestellen, mooi dat apple dat ook gaat doen.

 12. door iFeun

  In het geval van het bijladen met een batterypack omdat de accu het niet de hele dag volhoudt, is een connector veel makkelijker in je broekzak of jaszak dan een standaard met inductielading.

 13. door Hetty

  @Thomas: Ben t met je eens….. Maaaaar…..
  Je moet eens vaker je tanden poetsen! :)

 14. door wiegvlieg

  Draadloos opladen werkt inderdaad met inductie van spoelen. Hier wordt een magnetische flux opgewekt door er een wisselstroom om te zetten. Door de spoel te compenseren met condensators kun het circuit laten resoneren op een bepaalde frequentie en hiermee gaat het rendement flink omhoog. Draadloos opladen kan in theorie met zoon 91% op zeer grote afstanden. 3 meter is niet ondenkbaar.

 15. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Thomas
  Bv een tandenborstel hoeft geen 23 uur en 58 minuten opgeladen te worden met 10W tot de volgende poetsbeurt.

  Oh.. Mijn tandenborstel kost 24 uur om ‘geheel’ op te laden. Maar goed die gebruikt 0,4 – 1,4 W :|

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.