Apple’s iPhone-inductielader komt een stap dichterbij

· Gonny van der Zwaag

iphone dockApple heeft vandaag 27 patenten toegewezen gekregen, waarvan er eentje onze bijzondere aandacht trok: het draadloos opladen van de iPhone met een inductielader. Als uitvinders worden Victor Tiscareno, John Tang en Stephen Zadesky genoemd. Het patent met de naam ‘Antenna insert’ beschrijft hoe je een dock kunt voorzien van inductielaadcircuits, met een bijbehorende antenne. Je kunt met een dergelijke dock de iPhone draadloos opladen door de iPhone op of tegen de lader te plaatsen.

Een fysieke connectie tussen dock en iPhone is dan niet meer nodig. De techniek kan worden gebruikt voor het opladen van de batterij, maar ook voor het overzetten van data. Palm bracht in 2009 met de Palm Pre al een werkende oplossing op de markt: de Touchstone-lader (zie foto hieronder) was een soort platte schijf waarop het toestel dankzij een magneet op bleef liggen.

palm pre touchstoneDuracell, Powermat en andere externe producenten maken ook al een tijdlang draadloze oplaadmatten waar je allerlei telefoons en andere consumentenelektronica draadloos mee kunt opladen. Het nadeel daarbij is dat je altijd een speciaal iPhone-hoesje of -adaptertje nodig hebt. Apple zou het slimmer kunnen aanpakken, door de ontvanger rechtstreeks in de iPhone in te bouwen.

In het patent geeft Apple aan dat de huidige verbindingen soms lastig te maken zijn. Je moet de iPhone precies positioneren voor de connector. Bij een inductielader hoeft je niet precies het toestel op de juiste plek neer te leggen en kun je ook meerdere vormen en formaten aan. Je zit niet meer vast aan een bepaalde poort om te laden. De antenne kan worden gebruikt om het draadloze signaal te versterken en de overdrachtssnelheid te vergroten. Een inductielader zou een logische volgende stap voor Apple zijn.

inductieladen patent apple

Via: Patently Apple

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.