Apple’s iOS kan met HTML5 sneller reageren dan concurrenten

·

html5In 2016 zullen er 2,1 miljard mobiele telefoons zijn die HTML5 ondersteunen, denkt onderzoeksbureau ABI Research. Apple zal vooral de markt aanjagen en het snelst nieuwe functies kunnen implementeren, denken de onderzoekers. Toch zal het nog tot 2020 duren voordat HTML5 een complete standaard is. Momenteel zijn nog 25 functies voor HTML5 in ontwikkeling die de komende jaren wijdverbreid worden. Apple zal daarin vooroplopen vanwege visie en gebrek aan fragmentatie, denkt ABI. Android kan minder snel aanpassingen doen omdat ze met veel toestellen en toestelfabrikanten te maken hebben. En bij BlackBerry zijn nauwelijks toestellen te vinden die al HTML5 ondersteunen.

Eén belangrijke functie van HTML5 heeft te maken met video’s. Bij Flash is daarvoor een plug-in nodig, maar Apple heeft gekozen voor HTML5 omdat het ook zonder plug-in werkt. ABI-onderzoeker Mark Beccue denkt dat ze daarmee de juiste keuze hebben gemaakt: “Ik denk dat het verdwijnen van Flash dichterbij is dan mensen denken”. Het rapport van ABI Reseach geeft een overzicht van de huidige impact van HTML5 op mobiele apparaten, webontwikkelaars, bedrijven en andere spelers. Ook wordt gekeken naar de aanjagers en obstakels waar HTML5 mee te maken kan krijgen. De acceptatie van de 25 nieuwe functies wordt ook per regio nader bekeken.

Meer info: ABI-rapport HTML5 for Mobile Devices and Tablets

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

21 reacties

 1. door Vincent

  Flash blijft wel even! flash on Demand is perfect

 2. door Jeroen

  Ik denk dat je je daar stevig in vergist. Ik ondersteun het artikel, einde van Flash is dichterbij dan men denkt (althans, dat hoop ik echt!). En mijn zegen hebben ze! Waarom allemaal losse plugins als het niet nodig is? Kijk eens in je Firefox voorkeuren naar alle plugins? Dat is toch te gek voor woorden? Plus alle mobiele apparaten (die nu in rap tempo hun weg vinden in ELK huishouden) kunnen helemaal niet overweg met Flash of Silverlight of wat dan ook. Ik zeg kappen met die rotzooi en allemaal aan de HTML5!

 3. door Zotheid

  Flash is bagger. Omdat Adobe zo lui is heb ik nu onder Lion een scherm wat groen is als ik een flashfilmpje wil kijken.

 4. door R

  @GeeThreeForce:nope, klopt wat er staat…

 5. door Mike

  Ik heb het Apple nooit vergeven dat ze flash niet ondersteunen op mijn telefoon ( <3 jailbreak ). Als ik en vele anderen iets willen moet het er gewoon komen, dat heet customer satisfaction waarvan ze zeggen dat ze no1 zijn.

  Apple is op veel vlakken een zeer ruimdenkend bedrijf maar aan de andere kant ook weer totaal niet. Fanboys die schreeuwen dat het onzin en bagger is kunnen mn rug op :)

 6. door Rob

  @jeroen: Jij hebt zeker alleen maar apple producten in huis met zo’n opmerking. ELK huishouden? Pff. Mijn Playbook en samsung telefoon ondersteunen Flash zonder enige moeite of mankementen.

 7. door MeetTommy

  @Rob: Sterker nog, ik denk dat mijn S2 flash beter draait dan Lion op het moment!

 8. door Admiraal Schuurtje

  Kijk, dat zijn vergelijkingen waar je wat aan hebt. Niemand hoeft te weten hoe een mobiel OS zich weet te redden met een plugin die per dag meer veroudert en overbodig wordt. Maar van HTML5 weten we allemaal: dat wordt het. Daar gaat het heen dus daar moet je zitten.
  Ik mis Flash dan ook steeds minder. Dumpert was voor mij de laatste stap; nu zij een app hebben, mis ik Flash geen moment.
  iOS goeit en de markt gaat er achteraan. En als je dan het best presteert wat de toekomst betreft, dan zit je héél goed!

 9. door Maarten

  Ook voor HTML 5 video heb je uiteraard een plug-in nodig, het voordeel daarvan is echter dat ze al ingebakken zitten in veel OS-en. Én, het belangrijkste voordeel, ondersteuning bieden voor hardware-decoding in het geval van de h.264 codec. Flash zal dit nooit hebben en is daarom bij voorbaat als in het nadeel op mobiele apparaten, waar batterijduur van (groot) belang is.

  @Rob: zonder moeite of mankementen? Dat is niet wat je in de reviews leest…

 10. door BlietZ

  @skabaas: sorry :) dit stond toevallig in de source op die website, dus die grote NO is niet echt een NO

  ” OKAY! OKAY! So the answer really is: Kinda, sorta, but not quite really.

  Since you made it to this site you’re probably curious about HTML5 (enough to click a link at least).

  If you’re reading this, you’re smart enough to know how to view source.

  Add that up and I’ll guess you’re a web de/sign/velop/er of some sort.

  So I recommend you check out a real HTML5 resource like these:

  http://diveintohtml5.org/
  http://html5doctor.com/

  Or hell, these are good, too:

  http://html5demos.com/
  http://html5gallery.com/

  And let’s not forget these:

  http://www.w3.org/html/logo/
  http://www.w3.org/TR/html5/
  http://dev.w3.org/html5/spec/Overview.html
  http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/multipage/

 11. door Vincent

  Silverlight is wel bagger

 12. door tim

  @Maarten: Voor de overgang hebben wij voor zowel Flash als HTML5 gekozen: http://www.freshtv.nl deze laatste taal werkt trouwens zeer soepel omdat het inderdaad o.a. geen plugin nodig heeft die je zelf moet instaleren. Ik denk dat het volledig domineren door HTML5 sneller gaat dan de mensen denken. de integratie van een pc is of smartphone gaat namelijk sneller dan toen de vorige pc (rond 96-99) op de markt kwam… het is belangrijker geworden! me oma kon ook een ipad bedienen denk ik!

 13. door johan

  alles ook altijd weer in het voordeel van apple ye right

 14. door dieter

  de video tag in HTML5 is veel te beperkt voor serieuze dingen, security, streaming etc,….

  waarom zou apple sneller zijn dan concurenten, das dikke zever, Anroid heeft HTML5 support en Windows Phone Mango heeft ook HTML5 support, en beide werken even snel als apple hoor, nu ja fanboys slikken alles natuurlijk :)

 15. door iRamonus

  @johan: Dat noemen ze vooruit denken en dat is iets waar Jobs goed in is.

  @Dieter: Lezen Dieter.. Ti’s lastiger schakelen voor Android om dat ze nu al last hebben van de fragmentatie waar kenner al lang geleden voor hebben gewaarschuwd. Ontwikkelaars vinden het vaker lastig ontwikkelen voor android omdat ze voor te veel verschillende systemen en software moeten programmeren.

 16. door iPad iOS gebruiker

  Vertel hoe lang die accu meegaat van een s2 ik zal je zeggen mijn broertje heeft hem scherm licht op z’n laagst waardoor die blauw is en accu duur van 3 uur triest!!

 17. door Ray

  lb allemaal!

 18. door Rick Kerkhof

  Flash is hartstikke onveilig en zit vol beveiligingslekken… Van mij mag ie de wereld uit hoor.

  HTML5 is de nieuwe Flash!!

 19. door Robert Webbe

  En bij BlackBerry zijn nauwelijks toestellen te vinden die al HTML5 ondersteunen.

  Vanaf volgend jaar gaan de nieuwe toestellen op QNX draaien en dan is dat ook weer perfect geregeld.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.