Apple wordt mobiele operator, zegt telecomexpert

·

apple mobiele operatorTijdens een presentatie voor mobiele operators in Barcelona, heeft telecomstrateeg Whitey Bluestein beweerd dat Apple binnenkort als mobiele operator actief wordt. De dienst zal gericht zijn op iOS-gebruikers, zegt Bluestein. De grootste drempel die Apple momenteel tegenhoudt zijn de subsidies die operators nu betalen, zodat klanten met korting een telefoon kunnen kopen. Apple zou van plan zijn om een compleet mobiel abonnement te bieden, met bellen, data en roaming. Deze abonnementen zouden rechtstreeks aan de consument verkocht kunnen worden. Steve Jobs zei ooit, dat hij de “operators wilde vervangen” en ook uit patenten blijkt dat Apple interesse heeft.

Het activeren van de abonnementen kan via de iTunes Store. Apple heeft daarvoor al een ecosysteem uitgerold, 250 miljoen iTunes-accounts waar een creditcard aan is gekoppeld. Een distributienetwerk is er ook, via de Apple Stores. Er zou sprake zijn van een a-la-cartesysteem, als alternatief voor diensten van je huidige provider. Ook gaat Apple iPads leveren met databundels. De analist verwacht dat Google het voorbeeld van Apple zal volgen, waarbij consumenten Google-tablets met databundel kunnen kopen. Google heeft daarbij een achterstand, omdat Google Wallet nog lang niet zo wijdverbreid is als het iTunes-betaalsysteem.

Het is makkelijk om de beweringen van zomaar een analist of ‘strateeg’ af te doen als duimzuigerij, maar Bluestein deed zijn beweringen voor een publiek dat goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in de markt: een internationale groep met topmensen van de grootste mobiele providers. Zij kwamen bijeen op de MVNO Industry Summit in Barcelona. Bluestein was in het verleden betrokken bij strategische deals omtrent AT&T, Intel, T-Mobile, Verizon, Microsoft, Nokia en Best Buy. Apple zal niet zelf telecommasten neerzetten, maar als virtuele operator gebruikmaken van bestaande netwerken, net zoals Rabo Mobiel en Tele2 in Nederland doen.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

34 reacties

 1. door Muxje

  Best interessant, maar ik ben altijd erg achterdochtig als fabrikanten hun “vertical” uitbreiden. Ze krijgen dan een direct belang in het voortrekken van de eigen diensten op hun platform. Dat pakt soms goed uit, bijvoorbeeld als Apple op hun abo’s interessante datroaming-tarieven zou berekenen. Maar minder interessant als ze bijvoorbeeld Siri alleen nog via hun eigen net laten werken.

 2. door Berr11

  Wel spammend.
  Op het gebied van service valt zoveel te verbeteren, dat er altijd ruimte is voor MVNO’s. Maar de huidige operators zullen de bui zien hangen als Apple zich er tussen dringt en dus harder moeten lopen. Alleen dat is al winst voor ons !!

 3. door Niels

  Apple staat voor kwaliteit. En er zijn landen waar enkelt baggernetwerken gelden. Hier is dat alleen T-Mobile. Ze gaan hun goede naam dus niet vergooiden door met slechte netwerken in zee te gaan.

 4. door A-no-nie-mus

  Liever vandaag nog dan morgen, ben alle NL providers ZOOO zat! Afknijpers en uitzuigers omdat ze hun oh zo mooie winst koste wat kost moeten behouden. Roaming hoeft helemaal niet zo achterlijk duur te zijn. Is allemaal compensatie voor gemis aan sms inkomsten. Ben best bereid om 40-50 in de maand neer te leggen maar dan wel alles werelwijd beschikbaar ZONDER beperkingen. Dat moet toch te doen zijn, of ben ik nou gek? Apple safe us please!!!

 5. door Jasper

  Woow wat een goed idee! Apple heeft steeds meer super ideeën, kunnen ze nu misschien zelf 4G doorvoeren in de EU? En minder beperkingen zou ook een stuk makkelijker zijn, met name de vage regels en de snel gemaakte extra kosten..

 6. door Dpaki

  Zou met niet verbazen als Apple een data-only dienst uitbrengt. De geruchten gaan al dat ze voip gaan implementeren in iOS. iMessage gaat al via data. Een server systeem die bereikbaarheid garandeert met de klassieke diensten en het belsysteem is een stuk eenvoudiger. Bellen, sms’en en internetten uit 1 databundel.

 7. door Rembert

  Een progressieve wind in de wereld van de conservatieve telecomboeren is helemaal geen verkeerd idee. Ik ben erg voor en zal zeker overwegen in te stappen zolang net-neutraliteit gewaarborgd blijft.

 8. door Sander

  Nog meer monopolie! Al meer dan 10 jaar Apple fan maar het stilaan te zot

 9. door Rayn

  Ik zal der maar niet vanuit gaan dat wij der gauw voordeel van hebben. Het gaat natuurlijk jaren duren voordat alleen gereed is om te testen, en uitbrengen. Dit geld dan alleen voor Amerika. Dan nog eens een jaar wachten tot we hier in nederland gebruik van kunnen maken.

 10. door louis

  zoals steve het wou :)

 11. door Julio

  Apple kan zo wel eens heel gevaarlijk gaan worden…

 12. door Dan

  1 laag tarief voor het bellen over de hele wereld.
  Go apple go Apple!

 13. door winston

  Liever vandaag nog dan morgen.
  Alles kan via data, paar appjes om te bellen en klaar.
  Je bent toch al nergens klant meer, slechts een deel van de winstgenerator.
  GO Apple !

 14. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Julio
  Apple kan zo wel eens heel gevaarlijk gaan worden…

  Iedereen zou met de kans om zulke dromen te verwezenlijken heel gevaarlijk kunnen worden.. Of niet.

 15. door Frankie

  Goed nieuws! Hopelijk wordt de concurrent nu wakker en beseft dat het voor hen wel eens einde oefening zou kunnen betekenen als ze niet nú iets veranderen aan hun strategie.

 16. door Milo

  Sommigen dromen hardop, ” via het bestaande netwerk” > Dus die bagger netwerken die sommigen bedoelen zullen dus blijven bestaan ( bagger dus).
  “Roaming aan lage tarieven” ook een illusie, als je via andere netwerken ( buitenland en buiten Europa) belt dan krijgt Apple de rekening van deze buitenlandse providers. Als deze rekening hoog is ( wat meestal zo is) dan kan Apple enkel dit deels doorrekenen aan jou faktuur ( dus blijft duur).
  Om dit te vermijden zou Apple met haast alle providers wereldwijd goedkope roaming deals moeten afsluiten wat ik niet snel zie gebeuren op korte termijn en of het al mogelijk is.

 17. door UtregCity

  laat maar doorkomen Tim! :-)

 18. door aplleflap

  lijkt me relaxt, een android met zon apple abonnementje!

 19. door Matijs

  Ik had jaren geleden Steve emails hierover gestuurd. Dat de mobile fun kapot wordt gemaakt door die akelige telco’s.
  Apple producten komen zo niet tot hun recht en tevens wordt innovatie tegengehouden doordat wij als gebruiker dan bij elke nieuwe feature totaal uitgekleed zouden worden door de TC.
  Oplossing: Vodafone oid opkopen, overnemen en gratis data bundel aanbieden bij elk ios-aparaat. Moet je eens kijken wat er dan gaat gebeuren ! Apple weet van gekkigheid toch al niet wat ze met hun kapitaal moeten doen. Ohja, Steve had nooit gereageerd, bij deze misschien?

 20. door hoi

  Ik snap alleen niet waarom ze bellen en sms zouden willen aanbieden. Data volstaat, zeker met FaceTime en iMessage. En wanneer degene waarnaar je belt geen Apple heeft kan Apple net als bijvoorbeeld Skype schakelen van Internet naar het normale bellen.

 21. door JoGu

  Aan de ene kant een geweldig idee. Aaan de andere kant beangstigend. Apple maakt mooie producten die werken. Daarom ben ik ook overstag gegaan met een Ipad en een Iphone.

  Echter de zaken lijken mooier dan waar kan zijn. Apple bepaald wat er op een telefoon mag staan en hoe je deze mag gebruiken. Althans dat probeert men. Lang leve de Jailbreak scene.

  Straks bepaald men wat er wel of niet gemaild, met wie men mag bellen enz. Of nog erger….. via hun netwerk monitoren ze nog meer en weten nog meer bvan je. Big Brother ( niet de overheid dan maar een prive bedrijf) is watching you.

  Op deze mannier gaat er te veel macht naar een commercieel bedrijf. Niet dat de wereld nu al geregeerd wordt door de commerciele bedrijven (belangen). Beangstigend.

  Maar ja….. ze maken wel zo’n verrekt mooie dingen.

 22. door huplahoi

  Thuis alleen Apple (iMac – iPad – iPhone)
  Op het moment dat ze dit doen, al acht ik de kans uiterst klein, tenzij ze op de bestaande netwerken voortbouwen,
  koop ik 200% zeker geen iPhone meer…

 23. door iMa

  Als de prijzen van Apple’s abonnementen lager zijn, graag!

 24. door ttv

  er moet gewoon landelijke wifi dekking komen dan hebben we al die providers niet meer nodig

 25. Ligt erg voor de hand vind ik nu de gevestigde providers het functioneren van Apple producten m.i. eerder belemmeren dan optimaliseren.

 26. door Vincent

  @huplahoi:
  en waarom niet ?

 27. door Bubbly

  @huplahoi:
  Je mag mijn T-Mobile abonnement ook wel betalen als je zo graag de providerzakken vult..

 28. door WvB22

  Nee, nee en nog eens nee. Hoewel kennelijk verteld voor een “goed geïnformeerd” publiek geloof ik er helemaal niets van. Het is de puurste zelfmoord ooit. Bovendien is het zo buiten Apple’s strategie (focussen op je core business) dat het compleet ongeloofwaardig is. Ik verwacht dat Apple zelfs op korte termijn hierop gaat reageren en het bericht ontkent.

  Apple kan nooit in één keer in alle landen aanwezig zijn. Ze zullen beginnen met een Amerikaanse uittol. Vervolgens zullen alle operators in andere werelddelen panisch worden en stoppen met de iPhone verkoop of alle subsidies er af halen. Dat gaat een gigantische daling van het aantal iPhones opleveren en een aandeel dat instort.

  Zonder de providers wordt het aantal verkooppunten héél klein. Apple is te afhankelijk van de providers. Bovendien zullen de providers de krachten bundelen tegen zo’n sterke naam in de branche. Nee, het slaat nergens op.

  Bovendien werkt dit alleen als Apple hele interessante prijzen kan aanbieden. Een eigen netwerk hebben ze niet (en die investeringen zijn zelfs voor Apple wereldwijd niet rendabel te maken). Dus ben je nog afhankelijk van een KPN, Vodafone of T-Mobile

 29. door dmr

  Ik zie geen voordeel voordeel in voor de consument dit omdat apple dus geen eigen zendmasten gebruik gaat maken maar gewoon op de netwerk van andere providers gaat zitten. Qwa bereik en snelheid zou je dit echt niet opmerken. Je zou het vast in je portomonnee merken want er staat als provider naam dan APPLE er op.

 30. door huplahoi

  Waarom niet? Bijvoorbeeld als apple dan simloze gsm’s maakt, zodat overstappen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat zij de abonnementen zullen bepalen, bijvoorbeeld dat alles dan via hun servers gaat, bijvoorbeeld dat ik het niet zo lekker vind, dat één bedrijf alles controleert.
  Bijvoorbeeld dat Apple nog nooit in de lowbudget iets gemaakt heeft of verkocht heeft… bijvoorbeeld dat het geld dat je nu afdraagt aan T-mobile, gewoon naar Apple zal gaan…
  Maak je geen illusies dat het goedkoper zou zijn… niets is goedkoper van Apple. Oh ja, het gaat langer mee? Misschien, maar mij “oude pc” deed het 12 jaar, werkt nog perfect …

 31. door Werner

  Apple maakt de winst op de hardware en niet op hun software (OSX, iOS, iCloud) in mijn ogen zal dan ook de verwachting zijn dat de abonnementen via Apple voordeliger zijn (lees: megacontractendeals) omdat dit een ondersteuning is voor het goed functioneren van hun apparaten. En de abonnementen zullen veel klant-specifieker aangeboden kunnen worden. Waar ik bijvoorbeeld niet meer hoef te betalen voor smsbundels die ik toch niet gebruik.

  Daarnaast vind ik dat zendmasten bij de infrastructuur horen en dus door de overheid gefaciliteerd moeten worden en niet door de operators zelfs.

 32. door Werner

  Apple maakt de winst op de hardware en niet op hun software (OSX, iOS, iCloud) in mijn ogen zal dan ook de verwachting zijn dat de abonnementen via Apple voordeliger zijn (lees: megacontractendeals) omdat dit een ondersteuning is voor het goed functioneren van hun apparaten. En de abonnementen zullen veel klant-specifieker aangeboden kunnen worden. Waar ik bijvoorbeeld niet meer hoef te betalen voor smsbundels die ik toch niet gebruik.

  Daarnaast vind ik dat zendmasten bij de infrastructuur horen en dus door de overheid gefaciliteerd moeten worden en niet door de operators zelfs.

  Offtopic: op het moment dat ik wilde posten had ik alweer geen bereik, kl*te Tmobile

 33. door Matijs

  Origineel geplaatst door WvB22
  Een eigen netwerk hebben ze niet (en die investeringen zijn zelfs voor Apple wereldwijd niet rendabel te maken). Dus ben je nog afhankelijk van een KPN, Vodafone of T-Mobile

  Denk nou eens wat groter mensen.
  Apple hoeft geen netwerk wat RENDABEL is! Dat is het leuke hieraan. Klanten krijgen GRATIS een databundel bij hun IOS-device! Als een service, en een tool om films, series, boeken, muziek en apps etc. te KOPEN.
  Ook zal de verkoop van mobiele hardware met een eigen netwerk tot in het heelal stijgen met nog meer inkomsten uit de mobiele diensten/producten tot gevolg.
  Apple is dus gebaat bij een eigen netwerk met onberkt gebruik wereldwijd. En dat kunnen ze makkelijk verwezenlijken.
  Iedereen zal er beter van worden en wij als consumenten kunnen ons volvreten aan digitale content. Apple kan lekker doorinnoveren om hardware en netwerk nog sneller te maken omdat daar alles aan gelegen is.
  Snappen jullie het nou?

 34. door patrick

  Origineel geplaatst door Niels
  Apple staat voor kwaliteit. En er zijn landen waar enkelt baggernetwerken gelden. Hier is dat alleen T-Mobile. Ze gaan hun goede naam dus niet vergooiden door met slechte netwerken in zee te gaan.

  Wat is er mis met T-Mobile? ik ben 2 jaar geleden overgestapt van Vodafone naar T-Mobile zonder dat ik erover kan klagen. Dat is bij Vodafone nu anders hea…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.