Apple wordt mobiele operator, zegt telecomexpert

· Gonny van der Zwaag

apple mobiele operatorTijdens een presentatie voor mobiele operators in Barcelona, heeft telecomstrateeg Whitey Bluestein beweerd dat Apple binnenkort als mobiele operator actief wordt. De dienst zal gericht zijn op iOS-gebruikers, zegt Bluestein. De grootste drempel die Apple momenteel tegenhoudt zijn de subsidies die operators nu betalen, zodat klanten met korting een telefoon kunnen kopen. Apple zou van plan zijn om een compleet mobiel abonnement te bieden, met bellen, data en roaming. Deze abonnementen zouden rechtstreeks aan de consument verkocht kunnen worden. Steve Jobs zei ooit, dat hij de “operators wilde vervangen” en ook uit patenten blijkt dat Apple interesse heeft.

Het activeren van de abonnementen kan via de iTunes Store. Apple heeft daarvoor al een ecosysteem uitgerold, 250 miljoen iTunes-accounts waar een creditcard aan is gekoppeld. Een distributienetwerk is er ook, via de Apple Stores. Er zou sprake zijn van een a-la-cartesysteem, als alternatief voor diensten van je huidige provider. Ook gaat Apple iPads leveren met databundels. De analist verwacht dat Google het voorbeeld van Apple zal volgen, waarbij consumenten Google-tablets met databundel kunnen kopen. Google heeft daarbij een achterstand, omdat Google Wallet nog lang niet zo wijdverbreid is als het iTunes-betaalsysteem.

Het is makkelijk om de beweringen van zomaar een analist of ‘strateeg’ af te doen als duimzuigerij, maar Bluestein deed zijn beweringen voor een publiek dat goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in de markt: een internationale groep met topmensen van de grootste mobiele providers. Zij kwamen bijeen op de MVNO Industry Summit in Barcelona. Bluestein was in het verleden betrokken bij strategische deals omtrent AT&T, Intel, T-Mobile, Verizon, Microsoft, Nokia en Best Buy. Apple zal niet zelf telecommasten neerzetten, maar als virtuele operator gebruikmaken van bestaande netwerken, net zoals Rabo Mobiel en Tele2 in Nederland doen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.