Apple wil patent op multitouch interface voor 3D-objecten

·

apple 3d patentEen blogger van de Baltimore Sun heeft een Apple-patent gevonden dat het mogelijk maakt om 3D-objecten te bedienen via een tweedimensionaal multitouch-scherm. Denk daarbij aan een game als Zen Bound, waarbij je ook 3D-objecten met je vinger kunt ronddraaien. Het verschil daarmee is, dat je bij Apple’s patent ook kunt inzoomen op de objecten. Het lijkt daarbij te gaan om iconen in een 3D-vlak, waarbij het patent beschrijft hoe je meerdere vingers kunt gebruiken om de objecten te hanteren. Apple kreeg het patent in 2008 al in handen, maar het werd pas afgelopen december gepubliceerd.

Het patent zou te maken kunnen hebben met een nieuwe interface die Apple voor de iPhone of de tablet wil ontwikkelen. Of het is gewoon uit voorzorg geregistreerd, om te voorkomen dat andere bedrijven zomaar iets soortgelijks op de markt kunnen brengen.

Via: Engadget

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

11 reacties

 1. door WWH

  En weer een patent bij de lijst !

 2. door rj11

  nieuwe interface lijkt me een goed idee ;)

 3. door Nigel

  wat me opvalt is dat ze op het plaatje geen iphone laten zien maar een ander soort apparaat, volgens mij lieten ze voorheen altijd een iphone zien als het om dit soort patenten ging, misschien moet dit plaatje een soort tablet voorstellen?

 4. door Miti96

  Origineel geplaatst door Nigel
  wat me opvalt is dat ze op het plaatje geen iphone laten zien maar een ander soort apparaat, volgens mij lieten ze voorheen altijd een iphone zien als het om dit soort patenten ging, misschien moet dit plaatje een soort tablet voorstellen?

  Inderdaad, dat viel mij ook al op. Dit vind ik toch wel iets té verdacht hoor. Ik geloof wel in de Tablet die de 27 geïntroduceerd zou moeten worden.

 5. door alchemist

  Softwarepatenten als deze zouden eigenlijk niet mogelijk moeten zijn. Er zijn zat ontwikkelaars die vergelijkbare methodes hebben bedacht of ontwikkelaars die dergelijke methodes willen implementeren. Door dit soort patenten worden nieuwe toepassingen alleen maar afgeremd, het zijn geenszins patenten waar iemand beter van wordt, behalve Apple dan. De kleine ontwikkelaar heeft altijd het nakijken.

  Gelukkig zijn we in Europa nog niet afgedaald in deze waanzin, maar het zit er wel aan te komen… Lees meer op http://petition.stopsoftwarepatents.eu/

 6. door aikoN

  Bedoelen ze hier niet simpelweg de techniek die ook al gebruikt wordt in de Google Earth app voor de iPhone?
  Als je in Google Earth je iPhone op z’n kant voor je houd, dan kan je in 3D over het landschap heen kijken. Vervolgens kan je met multitouch het landschap draaien en zoomen.

 7. door Martijn Jansen

  Wordt vandaag een beetje gek van het woord 3D. Alles moet in 3D!!!!

 8. door robbie

  “in een 3D-vlak”

  Een vlak is nooit 3 dimensionaal. Wordt er hier bedoeld in een vrije 3D ruimte? Of over een vlak in een 3D ruimte?

 9. door sasf

  @Martijn Jansen:
  Dat komt doordat 3D de komende jaren zal zijn wat HD de afgelopen jaren was ;). Daarnaast biedt het nieuwe mogelijkheden. Dus iedereen is vast een graantje aan het meepikken.

 10. door Martijn

  Op dit plaatje zien we dus de nieuwe tablet
  het word dus helaas een soort iPhone en niet een soort macbook

 11. door Jens Kortmeijer

  De geforceerde patentdrang is dus nog net iets groter dan de geforceerde geheimhoudwoede…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.