Apple wil gratis muziek op iPod en iPhone aanbieden

19 maart 2008, 12:47 · Gonny van der Zwaag

Apple wil gratis muziek aanbiedenApple denkt na over een nieuwe manier van muziekdistributie. Het plan is dat consumenten een iPod of iPhone met gratis onbeperkte toegang tot de muziekbibliotheek van iTunes kopen. Ze betalen daarbij wel meer voor het apparaat, zo meldt de Financial Times. Het idee lijkt op Nokia’s Comes With Music, waarbij kopers van een mobiele telefoon gratis muziek erbij krijgen.

Apple is op dit moment nog in gesprek met de grote muziekmaatschappijen. De nieuwe aanpak zou de kwakkelende muziekindustrie een extra duwtje in de rug kunnen geven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten wel interesse hebben in een bundel, bestaande uit hardware en toegang tot een vrijwel onbeperkte muziekcollectie. De Financial Times hoorde van bronnen dat kopers daarvoor ongeveer 100 dollar bovenop de aanschafprijs van een mp3-speler willen betalen. Apple zou ook voor een abonnementsmodel kunnen kiezen; daarvoor is de koper bereid ongeveer $7 per maand te betalen. Zo’n abonnementsmodel lijkt het meest realistisch bij de iPhone, waarbij de telecomprovider voor de afrekening zorgt. Bij de iPod lijkt het logischer om met een eenmalige vergoeding in de vorm van een hogere verkoopprijs te werken.

De overeenkomst die Nokia vorig jaar voor de dient ‘Comes With Music’ sloot met Universal Music, houdt in dat Nokia ongeveer $80 per verkochte telefoon aan de muziekpartner afdraagt. Apple wil die prijs niet betalen: volgens de Financial Times ligt het bod van Apple aan de muziekindustrie eerder in de buurt van de $20 per apparaat. Apple wil zelf nog niet op de uitgelekte plannen reageren.

Met dank aan vaste tipzender Martijn voor de tip

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

5 reacties

 • Pepijn
  6 years

  Goed nieuws! Ik zou er wel een eenmalige (grote) uitgave voor overhebben om oneindig toegang te hebben tot de iTunes store. Denk dat dit uiteindelijk veel meer geld oplevert dan de huidige situatie.

  Antwoord Quote

 • Christophe
  6 years

  ja idd… Gedaan met de illegale muziek, maar ik wil echt geen euro per liedje betalen… Zou echt fantastisch initiatief zijn! :)

  Antwoord Quote

 • EdoubleDee
  6 years

  dat is toch niet gratis?

  Antwoord Quote

 • NeoQuex
  6 years

  WOOW! Prachtig gewoon.
  Ok het kan wat duurder zijn maar dat zou ik er echt wel voor over hebben om dan altijd toegang te hebben tot de iTunes Store! Ga ervoor zou ik zo zeggen!

  Greetz,

  NeoQuex.

  Antwoord Quote

 • Efron
  6 years

  Jah idd, veel beter en maakt het ook toegankelijker voor mensen zonder creditcard (de reden dat ik niet op itunes istore zit is omdat ik er geen heb) 100 dollar/euro is dan ook een eerlijke prijs voor een lifetime gratis muziek legaal downloaden. Hopen dat de muziek industrie hier beter van wordt in de toekomst..

  Antwoord Quote

Comments are closed.