Apple wijst ebooks en ebookapplicaties voor de iPhone af

·

ebooksApple is begonnen met het afwijzen van e-books en ebook-readers voor de iPhone en iPod touch. De reden daarvoor, is dat ze vrezen dat auteursrecht wordt overtreden. Ontwikkelaars van dergelijke applicaties hebben een e-mail gekregen, waarin wordt gezegd dat deze categorie applicaties (dat wil zeggen: ebooks) vaak rechten van anderen overtreden. Apple geeft verder aan, dat ze ervoor gekozen hebben deze applicaties niet langer in de App Store toe te staan. Minstens één aanbieder heeft een afwijzing gehad: het gaat hierbij om een nationaal contentsyncicaat, dat alle auteursrechten op het materiaal heeft en dat ook kan bewijzen.

In de App Store is nog steeds een categorie Boeken aanwezig, die nog goed is gevuld. Stanza, Kindle voor iPhone en eReader zijn daar ook nog steeds aanwezig. De vraag is daarom, of het om een incident gaat of dat Apple van plan is om alle ebooks uit de App Store te verbannen en of het iets te maken heeft met Apple’s plannen om zelf een ebookwinkel te openen. Vorige week gingen daar geruchten over (er gingen trouwens ook geruchten over een PayPal-achtige betaaldienst).

Via: TUAW

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

35 reacties

 1. door Tom

  Misschien in afwachting van de tablet van apple ?
  Wil Apple daar volledige controle op publikatie van e-books ?

 2. door Jordip

  Yup, hoop dat dit voor de tablet is.
  Maarja ik vind het toch beter om een echt boek te lezen.

 3. door Laurent

  Volgens mij is Apple inderdaad bezig met een soort eBook store die samen met de Tablet zal worden gelanceerd. En waarschijnlijk zal er voor die store ook een applicatie voor de iPhone komen.

 4. door Tomk

  Ik ga voor android.

  Het gebeurd nou steeds vaker dat Apple apps afkeurt, waar eigenlijk niks mis mee is. Ik baal er de laatste weken een beetje van dat ik een iPhone 3GS heb gekocht, en niet gewoon voor de HTC Hero met android heb gekocht…

 5. door Liquid2ubstanc3

  Om dan gelijk over te stappen naar een andere telefoon… Welke apps mis je nu dan? En is dat eventueel met een simpele jailbreak niet op te lossen?

 6. door Hendrik X

  Ik begin mij steeds meer te eriteren aan het machtspelletje wat Apple aan het spelen is. Apple keurt steeds vaker applicaties af zonder eerlijke verklaring. Eigenlijk verdiend Apple gewoon een keer een lekkere rechtzaak tegen hun broek aan waarbij ze niet meer zo schijnheilig bezig mogen zijn om concurrentie te weren.

 7. door Roy

  Apple moet gewoon ALLES toestaan zo lang het maar aan de techbische eisen voldoet.
  De inhoud moet vrij zijn en alleen afgekeurd of verwijderd worden als het tegen de wet is van het land waar de appstore zich bevind.
  Hier in Nederland is het veel vrijer dan in Amerika.

 8. @Hendrik X: als je dat doet als ontwikkelaar wordt je platgewalst door het leger advocaten van Apple en wordt je licence ingetrokken…

 9. door Hardloper

  Werk aan de winkel voor Nellie Smit. Dat wordt weer een vette boete. Apple lijkt Mcrosoft wel.

  Met het auteursrechtverhaal kunnen ze ook Safari wel verbieden, want ook daarmee kan ik makkelijk auteursrechten overtreden of kinderporno bekijken.

 10. door P5ycH0

  Tis nog te vroeg voor de Hero.
  De hardware redt het nog niet helemaal….

  http://www.youtube.com/watch?v=G5F0Ruzwos8

 11. Ik wilde snel nog even deze apps downloaden, maar in de US-store is Kindle al verdwenen (alleen Stanza en eReader zijn er nog). Apple is dus flink bezig.

 12. door Sjaak

  zie nog gebeuren dat ovi store met der tijd machtiger gaat worden dan apple store als ze zo door gaan hebben ook weinig makers van apps meer zin iets te gaan maken

 13. door Dvdkroft

  Als Apple het flikt om Stanza of eReader uit de AppStore te verwijderen weet ik zeker dat dit de laatste iPhone is die ik zal kopen.

 14. door WvB22

  Hoewel ik alle ophef wel begrijp snap ik niet dat mensen nu pas hierover valllen. Apple staat bekend om zijn hechte samenwerking hardware / software / content aanbod. Dit is zowel de kracht als de zwakte van Apple. Je weet gewoon dat het allemaal goed werkt en de kwaliteit hoog is. Tegelijkertijd word je beperkt in je keuze en bepaalt Apple wat je uiteindelijk wel en niet kan gebruiken. Aan de anderen kant, als je hier nu pas achter komt dan heb je je niet erg verdiept in de iPhone en het merk Apple. Het begint al met de beperkte keuze van de providers.

  Wordt wel eens tijd dat Neelie een onderzoekje instelt. Zeker met Google zijn er vast afspraken gemaakt die vast niet door de Europese beugel kunnen.

 15. door iGuido85

  Totdat Apple met een mooie app store komt voor boeken dat goed werkt. Iedereen is dan weer happy en mensen kopen weer een iPhone. Apple zal heus wel met een bedoeling die applicaties eruit halen. Wachten wordt het op een aankondiging van het event dat ergens september zal plaatsvinden.

 16. door carel

  Je zal maar ontwikkelaar zijn en flink wat tijd en geld gestoken hebben in de ontwikkeling van een programma om er na verloop van een paar maanden achter te komen dat Apple ook brood ziet in datzelfde product om vervolgens JOUW product uit de schappen te halen …dat heeft helemaal niets meer met fatsoenlijk zaken doen te maken…overigens ook niet met “de regeltjes” van Apple kennen, want die veranderen waar je bij staat.

 17. door HJI

  Een serieuze vraag: zijn er onder jullie mensen die echt een héél boek op een iphone lezen? Ben niet precies op de hoogte van welke content Kindle bijvoorbeeld biedt, naast boeken ook tijdschriften en kranten? Voor geen van allen lijkt een iphone me het ideale medium. Een 10 inch tablet (met een “magcast” als de nieuwe vorm van podcasting?) daarentegen….

 18. door carel

  @HJI, je hebt gelijk…waarschijnlijk niet zo heel veel mensen. Ik in ieder geval niet. Mij gaat het om het principe, vandaag zijn het de readers..morgen de streaming audio apps (of vul zelf een categorie in). Ik kan het niet anders zeggen maar Apple is gewoon onbetrouwbaar.

 19. door Fillem

  ben bezig met Harry Potter op de Iphone. Ben nu bij deel 5. Alles via ereader.

 20. door Vjdewina

  @Iedereen die zeikt: Het is apple z’n store, als zij applicaties willen weigeren kan dat, dat staat volgens mij ook in de license and agreement. Inderdaad, het is lullig als je hard gecodeerd heb en je word afgewezen, maar je kan altijd nog in Cydia store gaan ofzo. Het is niet dat ze je dwingen om voor de apple store apps te maken.

 21. door Pinkeltje

  Ik ben tevreden over mijn 3GS maar heb het al eerder gezegd. Als Android zorgt dat ze gelijkwaardig aan de iPhone worden en ook vergelijkbare apps heeft gaat apple het zwaar krijgen. Elke keer weer gezever met die appstore. Zelfs als je aan kunt tonen dat je alle rechten hebt wordt je nog geweigerd.
  Hopelijk gaat dat onderzoek wat in VS gestart is wat opleveren en moet apple duidelijk gaan maken waarom apps geweigerd worden. Want ook apps verwijderen die al in de store staan maakt het er niet duidelijker op. Het auteursrecht wordt er bijgehaald maar dat is een reden die ze niet op kunnen voeren zonder een pinokkio neus te krijgen. Alsof ik geen illegaal gedownloade muziek op mijn 3GS kan zetten. Moeten ze dat ook gaan blokkeren in iTunes bij het synchroniseren.

  @Vjdewina: Het klopt, ze dwingen je niet om apps te maken maar je mag toch wel verwachten dat je weet waar je aan toe bent en dat weet je nu dus niet. Want al wordt je app goed gekeurd, ze flikkeren hem net zo makkelijk er weer uit na een tijdje.

 22. door HeijtInk

  Ik wordt een beetje ziek van al die berichten over apps die afgekeurd zijn. So what! laat me liever weten welke zijn toegestaan. Laat de mensen weer terug switchen naar die andere mobieltjes. Dan kan kan het nieuws weer over echt nieuwws gaan.

 23. door TommyDiamond

  Niet dat ik er blij van wordt dat ze het zo aanpakken maar eerlijk is eerlijk, een supermarkt mag ook kiezen welk product hij wel of niet verkoopt..
  Apple mag gewoon producten uit de schappen halen, tis hun winkel..
  Nu nog hopen dat het hier bij blijft!

 24. door Thaurin

  Origineel geplaatst door HJI
  Een serieuze vraag: zijn er onder jullie mensen die echt een héél boek op een iphone lezen? Ben niet precies op de hoogte van welke content Kindle bijvoorbeeld biedt, naast boeken ook tijdschriften en kranten? Voor geen van allen lijkt een iphone me het ideale medium. Een 10 inch tablet (met een “magcast” als de nieuwe vorm van podcasting?) daarentegen….

  Serieus antwoord: ik heb minstens 1 compleet boek gelezen op de iPhone. In veel opzichten vond ik dit *beter* werken dan een echt boek. Het komt uiteindelijk neer op voorkeur, maar de voordelen voor mij waren:

  – Al je boeken bij je in 1 klein apparaat
  – Je gaat altijd direct verder waar je gebleven was zonder bookmarks of iets dergelijks te gebruiken
  – Snel zoeken in boeken
  – Woorden snel opzoeken in een woordenboek (ik lees voornamelijk Engels; daar zitten soms nog woorden bij, hoor!)

  Je kunt de voordelen van digitaal zelf bedenken. Anderzijds, dode bomen leest ook nog steeds makkelijk weg. Maar goed: een compleet boek op de iPhone lezen is zeker goed te doen.

 25. door Purk

  Apple begint al net zo’n arrogantie te ontwikkelen als Microsoft in het verleden. Slechte zaak. Begin me er ook steeds meer aan te irriteren.

 26. door vodka

  Ik irriteer mij ook steeds meer aan het beleid op het gebied van de iPhone/App-Store. Op een laptop van Apple worden toch ook geen extra eisen gesteld wat er wel en niet op geinstalleerd mag worden.

  Toch gaan ze zich hiermee in de vingers snijden. Android is nu nog klein (in marktaandeel) maar gaat zeker doorbreken. Dan rest Apple geen andere keus om de teugels te laten vieren.

 27. door 4saus

  Ik ben nogsteeds van mening dat zowel cidia al installer initiatieven zijn van Apple zelf om naast hun eigen strenge absurde beleid via de app store toch bepaalde software in stand e houden of de ruimte te geven.

  Veel van wat je daar in het eerst zag zag je later ook in de AppStore.
  Het zou Apple’s kweekvijver geweest kunnen zijn voor de ontwikkelng van de AppStore.

  ‘S mijn samenzweings theorie nergns op slaat dan weet ik in ieder gval 100% zeker dathet Apple God uitkomt dat hè bestaat want als j hè met een ander bril beknot zul je zien dat er geen andere telefoon op de markt is met zo’n ongelooflijk grot community er omheen als het om apps gaat.

  Legaal en illegaal is er alles mogelijk met dat apparaat.
  Bij andere telefoons heb je de keuze niet eens. Daar moet je het doen met wat er is en dat is vaak heeeeel weinig. Of de kwaliteit stinkt.

  Met andere woorden geen ramp dat Ape via zijn legale wegen zegt dat je de pot op kan met je software, jou idee pikt en standaard in de firmware stopt. Je kan het altijd nog kwijt in cidia.

  Als je zorgt dat jouw versie beter is dan Apple aftreksel heb je niks te vrezen dan komn de mensen er vanzelf op af.

 28. door Bram

  Wat houden die geruchten over een PayPal-achtige betaaldienst in?

 29. door Jurren

  Goed argument van Apple, dat vaak auteursrechten worden overtreden met het gebruik van dergelijke apps. Ik neem aan dat ze zich er ook bewust van zijn dat ook op het gebied van film en muziek ook vaak auteursrechten worden overtreden. Wellicht kan Apple haar iPod en iPhone ook van de markt halen met dat argument.

 30. door H. di Massa

  Het vergaat Stalinistische regimes meestal slecht wanneer ze boeken gaan verbieden.
  Maar U en ik zijn wellicht te stom om te beslissen wat we kunnen lezen op een 3,5″ schermpje.
  Tablet-technisch goed nieuws, zullen we dus maar zeggen.

 31. Dit belooft juist niet veel goeds voor de iTablet. Als de tablet net zoals de iPhone een afgesloten appstore krijgt, dan betekent dat dat we steeds meer richting een OS gaan dat volledig door Apple wordt beheerd en waar je alleen nog films, muziek, boeken etc. op kan plaatsen door deze bij Apple te kopen.
  Ik zit echt met smart te wachten op een OS XI met multi-touch besturing, en niet op een grote iPhone waar ik mijn eigen software niet op mag zetten.

 32. door Koen

  Ik snap dat mensen soms gefrustreerd raken van het beleid van Apple maar er zijn ook een boel aplicaties die een lage kwaliteit. Apple heeft al vaker aangegeven dat zij producten maken met het idee erachter iets structureel te veranderen… Kijk naar de iPhone op zich.. Apple wil er voor zorgen dat de AppStore zoals die bestaat geen rotzooi wordt en ik denk ook dat niemand had verwacht dat de store al zo ontzettend groot zou worden… Ik denk dan ook dat Apple inderdaad zoals hier boven al eens vermeld staat een app op de markt gaat brengen waarmee ze iets grondig gaan veranderen..misschien zelfs in combie met het vermeende tablet…

 33. Origineel geplaatst door Tomk
  Ik ga voor android.Het gebeurd nou steeds vaker dat Apple apps afkeurt, waar eigenlijk niks mis mee is. Ik baal er de laatste weken een beetje van dat ik een iPhone 3GS heb gekocht, en niet gewoon voor de HTC Hero met android heb gekocht…

  je weet hoeveel apps de appstore nog bevat?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.