Apple werkt aan spraakgestuurde Assistant-functie voor iOS 5

·

assistantApple is bezig om een spraakgestuurde assistent in iOS aan te bieden. Dat blijkt niet zozeer uit de gisteren uitgebrachte vierde betaversie van iOS 5, maar uit informatie van een testtoestel. De nieuwe functie zou ‘Assistant’ gaan heten en is vergelijkbaar met de personal assistant-app die door Siri is ontwikkeld. Siri in 2010 overgenomen door Apple; er gingen vlak voor de WWDC-keynote al geruchten dat Apple de Siri-functionaliteit in iOS 5 zou verwerken. Maar officieel is er nog niets aangekondigd.

Op het toestel met testversie van iOS 5 zijn echter duidelijk sporen van een Assistant-functie te vinden, zoals op de foto hierboven. De functie maakt gebruik van Nuance-spraakechnologie en komt systeembreed beschikbaar. De Assistant-functie gebruikt informatie van je iPhone, zoals locatie, contactinformatie en informatie over aanwezige muzieknummers om de beste informatie te kunnen bepalen. Zoek je bijvoorbeeld een concert, dan kan de Assistant rekening houden met je muzieksmaak. Ook zou je kunnen zoeken met je stem.

assistant ios5

Er bestaat al een Siri iPhone-applicatie die je gewoon kunt downloaden vanuit de Amerikaanse App Store. Die werkt op soortgelijke wijze. Je kunt de Assistant bijvoorbeeld vragen om een filmavondje met vrienden ten plannen door in te spreken: “setup movie with Mark”. Op basis van de contactinfo van Mark en zijn huidige locatie kan Siri dan tickets uitkiezen bij een bioscoop in de buurt. Vriend Mark ontvangt dan een uitnodiging.

9to5mac denkt dat de Assistant-functie ook gebruik maakt van verzamelde ‘kennis’ van andere gebruikers (user generated), zoals bij de Genius-functie. Op basis van voorkeuren van andere gebruikers kun je dan suggesties krijgen voor films of activiteiten waar mensen-zoals-jij warm voor lopen. Lees ook eerder nieuws over Siri om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Hieronder zie je een filmpje over Siri:

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

8 reacties

 1. door TheJeweetwelly

  Super man!!!

  Als dit op een iPhone komt wil iedereen er een

 2. door Paul

  Laat ze nou maar een spraakgestuurde sms functie enz maken

 3. door rutger

  Origineel geplaatst door Paul
  Laat ze nou maar een spraakgestuurde sms functie enz maken

  Goedwerkende nederlandse spraakherkenning van Nuance is sindskort beschikbaar in de app store. Deze app heeft een redelijk handige intergratie met de SMS van de Iphone.

  (Red.) Zie artikel: Nuance spraakherkenning Dragon Dictation voor iPhone nu in het Nederlands

 4. door robbert

  Was er ook niet een patent met een soort date functie van Apple? Misschien heeft dat ook met dit te maken

 5. door John

  Opvallend is wel dat dit nog de ‘oude’ sliders van iOS zijn en niet de nieuwe ronde zoals we die in de bétà van iOS5 terugvinden.

 6. door John Woertman

  “Spraakgestuurd”… ik heb ‘t nooit echt goed zien werken. Dat ding verstaat je toch nauwelijks en wie wil er nou tegen z’n telefoon gaan lullen? Werkt sowieso alleen in een rustige omgeving, anders ‘verstaat’ ‘ie je niet… Nah, voor mij hoeft ‘t niet zo!

 7. @John Woertman – Die Nuance-software werkt bij mij wel goed. Maar je moet wel een duidelijke ABN-uitspraak hebben.

 8. door hoi

  @Gonny van der Zwaag: een ABN uitspraak heb ik wel, alleen als je bij ons op de drukke boulevard loopt met de nodige wind heeft de nuance-technologie geen idee wat je zegt. Echter werkt het thuis wel naar behoren.

  // kan ik trouwens geen patent vastleggen op hersengestuurde mobieltjes ipv spraakgestuurde?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.