Apple werkt aan spraakgestuurde Assistant-functie voor iOS 5

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

assistantApple is bezig om een spraakgestuurde assistent in iOS aan te bieden. Dat blijkt niet zozeer uit de gisteren uitgebrachte vierde betaversie van iOS 5, maar uit informatie van een testtoestel. De nieuwe functie zou ‘Assistant’ gaan heten en is vergelijkbaar met de personal assistant-app die door Siri is ontwikkeld. Siri in 2010 overgenomen door Apple; er gingen vlak voor de WWDC-keynote al geruchten dat Apple de Siri-functionaliteit in iOS 5 zou verwerken. Maar officieel is er nog niets aangekondigd.

Op het toestel met testversie van iOS 5 zijn echter duidelijk sporen van een Assistant-functie te vinden, zoals op de foto hierboven. De functie maakt gebruik van Nuance-spraakechnologie en komt systeembreed beschikbaar. De Assistant-functie gebruikt informatie van je iPhone, zoals locatie, contactinformatie en informatie over aanwezige muzieknummers om de beste informatie te kunnen bepalen. Zoek je bijvoorbeeld een concert, dan kan de Assistant rekening houden met je muzieksmaak. Ook zou je kunnen zoeken met je stem.

assistant ios5

Er bestaat al een Siri iPhone-applicatie die je gewoon kunt downloaden vanuit de Amerikaanse App Store. Die werkt op soortgelijke wijze. Je kunt de Assistant bijvoorbeeld vragen om een filmavondje met vrienden ten plannen door in te spreken: “setup movie with Mark”. Op basis van de contactinfo van Mark en zijn huidige locatie kan Siri dan tickets uitkiezen bij een bioscoop in de buurt. Vriend Mark ontvangt dan een uitnodiging.

9to5mac denkt dat de Assistant-functie ook gebruik maakt van verzamelde ‘kennis’ van andere gebruikers (user generated), zoals bij de Genius-functie. Op basis van voorkeuren van andere gebruikers kun je dan suggesties krijgen voor films of activiteiten waar mensen-zoals-jij warm voor lopen. Lees ook eerder nieuws over Siri om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Hieronder zie je een filmpje over Siri:

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.