Apple werkt aan spiraalvormig alternatief voor Cover Flow

·

cover flow spiraalCover Flow is een manier om door albumhoezen te bladeren, die Apple in iTunes en op de iPhone heeft ingevoerd. Maar er wordt gewerkt aan een alternatief. Afgelopen september gaf Apple al een voorproefje op deze spiraalinterface; nu is er meer informatie bekend dankzij een patentaanvraag. De interface werkt met standaard en Multi-Touchschermen, waaronder de iPad en OS X Lion, dat volgende zomer uitkomt. De uitdaging waar Apple voor staat is dat er steeds meer informatie op een scherm moet worden vertoond.

Die informatie moet dan ook nog op een aantrekkelijke manier in beeld verschijnen. Lijstjes en iconen zijn de gangbare manier om te presenteren, maar voldoen niet altijd aan alle wensen. Bij de spiraalinterface krijg je een icoontjes te zien in een spiraal, die de gehele afspeellijst of een bepaald genre voorstelt. Je kunt met deze spiraal ook de afspeellijst bewerken door de icoontjes te verschuiven of te selecteren.

spiraal cover art

Naast deze spiraal denkt Apple ook aan een interface in v-vorm of eentje die lijkt op de weergave van Time Machine. Ze zijn ook geschikt voor iOS-apparaten, zoals de iPhone en iPod touch. De patentnummers waarin deze interface beschreven worden zijn 20100318908 en 20100318928, met Michael Neuman en William Bachman als uitvinders. De patenten werden voor het eerst in het tweede kwartaal van 2009 ingediend.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

18 reacties

 1. door patrick

  coverflow is eventjes leuk maar totaaaal niet hadig

 2. door Errornl

  Ja inderdaad. Ik heb het nog nooit gebruikt, snap het nut er niet echt van

 3. door Basz

  Origineel geplaatst door patrick
  coverflow is eventjes leuk maar totaaaal niet hadig

  Mee eens, misschien is dit een oplossing???!

 4. door keesje

  Dit ziet er best belovend uit, hiermee heb je het beste van coverflow en je ouwe iPod click-wheel. Met een hand zonder je duim op te hoeven tillen door je muziek bladeren.

  Geen slecht idee!

 5. door bart

  op de ipad mis ik cover flow nog, ik vind het er altijd zo gelikt uit zien

 6. door Tom!

  Ik vind dit er dus echt niet mooi uit zien, en daarnaast gebruik ik coverflow sowieso al nooit.

 7. door Rob

  Origineel geplaatst door Errornl
  Ja inderdaad. Ik heb het nog nooit gebruikt, snap het nut er niet echt van

  Ik denk dat coverflow een oplossing is voor mensen die niet kunnen lezen.

  En de groep mensen die niet kan lezen is schijnbaar behoorlijk groot, hoeveel daarvan gebruik maken van Apple producten weet ik niet.

  Een ander argument van coverflow is dat je op die manier meer het gevoel krijgt het album te bezitten. De overgang van CD naar een niet tastbaar iets moet je toch aantrekkelijk maken om te kopen in plaats van te downloaden.

  Zo zagen tot voor een paar jaar mensen ook het nut van de ID-3 tag niet, terwijl deze nu in programma’s wordt gebruikt op manieren die toen nog niet denkbaar waren.

 8. door Emile

  Nou, ik gebruik coverflow vaak, en ja, ik kan goed lezen. Het ziet er mooi uit, en ik vind het handig werken om snel een album te zoeken die ik moet hebben, herken frontjes alrijd heel snel, dus er zijn mensen die coverflow wel eel gebruiken.

 9. door bart S

  Dat ze het maar weglaten.
  Werkt nu perfect.
  Met al die onhandige dingen wordt het er niet beter op..;)

 10. Coverflow is indd niet echt handig en vind ik zelfs behoorlijk irritant. Ik denk ook niet dat dit alternatief beter gaat zijn.
  Ik wil gewoon het normale scherm, maar dan ook in horizontale stand. Coverflow of elke andere vorm van hippe vormgeving mogen ze schrappen :)

 11. door Tom D

  Coverflow is echt wel mooi.

 12. door Stijn

  Coverflow op de Mac in iTunes is echt ideaal. Zo kan je namelijk snel een liedje opzoeken (als je alleen maar gesorteerde albums hebt) en die afspelen zonder dat hij dan in dat album blijft shuffelen. Met andere woorden is dat voor mij de enige manier om een bepaald nummer uit te zoeken en vervolgens de shuffle van de hele bibliotheek te gebruiken. Helaas werkt dit niet op de iPhone want daar blijft hij in het album hangen.

 13. door Bart

  Ik heb het met een jailbreak uit kunnen zetten. Ook de illustraties op je lockscreen zijn vet irritant!

 14. door david

  Ik vind cover flow op de ipod/iphone/itunes ook niet zo heel handig; maar gebruik het vooral in Mac OS, om snel een foto te zoeken, of een bestand! In deze spiraalvorm zie ik ook nog wel toekomst, oogt mooier dan de cover flow van nu :D

 15. door Michael de Charon

  Ondanks de vele negatieve uitingen over coverflow is het een veel gebruikte, maar vooral veel gekopieerde weergavemethode die je vaak tegenkomt bij mediacenterprogramma’s zoals Meedio en XBMC. Ook in de reclamewereld, commercials en website wordt deze weeravemethode behoorlijk uitgebuit. Blijkbaar wil iedereen meeliften op het succes van Apple of blijkt het in de praktijk toch een succes te zijn.

  Ik denk dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden… Een albumcover zal je sneller herkennen dan een stuk tekst, die je moet lezen.

  Een combinatie tussen coverart & tekst geniet dan ook mijn voorkeur!

  En zoals altijd ben ik weer benieuwd hoe deze nieuwe weergavemethode op goedkope wijze zal worden gekopieerd.

 16. door DJRBV

  Hmmm… Hopenlijk kun je ook de ‘oude’ coverflow blijven gebruiken in de toekomst, want dit lijkt me niet bepaald handiger…

 17. door iDriftKing

  Coverflow is wel handig voor als je snel een album wilt hebben, voor mensen die hun muziek gewoon per singel downloaden is coverflow niet echt geschikt, en zeker niet als je het illigaal download, dan kan het zijn dat je 2 liedjes uit 1 album hebt maar dat ze met een hoofdletter van elkaar verschillen. In dit scenario krijg je dan 2 album covers in coverflow. Coverflow is dus gewoon een handige optie voor mensen die veel albums hebben.

  Het zou wel leuk geweest zijn, moet je ook coverart aan een playlist kon toewijzen waarna deze ook in coverflow te vinden was.

 18. door terrentiao

  Kan er wel leuk uitzien dit, ik vraag me gewoon af wanneer ze dit nu eindelijk gaan implementeren in itunes… de coverflow zit er al in, maar het zo zoveel gemakkelijker zijn dat je ook door één-maal te klikken het nummer van het album kan selecteren, als je nu op de cover klikt heb je enkel het eerste liedje, and that’s it :)

  Hoop het ooit te mogen verwelkomen in itunes…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.