Apple werkt aan spiraalvormig alternatief voor Cover Flow

16 december 2010, 15:47 · Gonny van der Zwaag

cover flow spiraalCover Flow is een manier om door albumhoezen te bladeren, die Apple in iTunes en op de iPhone heeft ingevoerd. Maar er wordt gewerkt aan een alternatief. Afgelopen september gaf Apple al een voorproefje op deze spiraalinterface; nu is er meer informatie bekend dankzij een patentaanvraag. De interface werkt met standaard en Multi-Touchschermen, waaronder de iPad en OS X Lion, dat volgende zomer uitkomt. De uitdaging waar Apple voor staat is dat er steeds meer informatie op een scherm moet worden vertoond.

Die informatie moet dan ook nog op een aantrekkelijke manier in beeld verschijnen. Lijstjes en iconen zijn de gangbare manier om te presenteren, maar voldoen niet altijd aan alle wensen. Bij de spiraalinterface krijg je een icoontjes te zien in een spiraal, die de gehele afspeellijst of een bepaald genre voorstelt. Je kunt met deze spiraal ook de afspeellijst bewerken door de icoontjes te verschuiven of te selecteren.

spiraal cover art

Naast deze spiraal denkt Apple ook aan een interface in v-vorm of eentje die lijkt op de weergave van Time Machine. Ze zijn ook geschikt voor iOS-apparaten, zoals de iPhone en iPod touch. De patentnummers waarin deze interface beschreven worden zijn 20100318908 en 20100318928, met Michael Neuman en William Bachman als uitvinders. De patenten werden voor het eerst in het tweede kwartaal van 2009 ingediend.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

18 reacties

 • patrick
  3 years

  coverflow is eventjes leuk maar totaaaal niet hadig

  Antwoord Quote

 • Errornl
  3 years

  Ja inderdaad. Ik heb het nog nooit gebruikt, snap het nut er niet echt van

  Antwoord Quote

 • Basz
  3 years

  Origineel geplaatst door patrick
  coverflow is eventjes leuk maar totaaaal niet hadig

  Mee eens, misschien is dit een oplossing???!

  Antwoord Quote

 • keesje
  3 years

  Dit ziet er best belovend uit, hiermee heb je het beste van coverflow en je ouwe iPod click-wheel. Met een hand zonder je duim op te hoeven tillen door je muziek bladeren.

  Geen slecht idee!

  Antwoord Quote

 • bart
  3 years

  op de ipad mis ik cover flow nog, ik vind het er altijd zo gelikt uit zien

  Antwoord Quote

 • Tom!
  3 years

  Ik vind dit er dus echt niet mooi uit zien, en daarnaast gebruik ik coverflow sowieso al nooit.

  Antwoord Quote

 • Rob
  3 years

  Origineel geplaatst door Errornl
  Ja inderdaad. Ik heb het nog nooit gebruikt, snap het nut er niet echt van

  Ik denk dat coverflow een oplossing is voor mensen die niet kunnen lezen.

  En de groep mensen die niet kan lezen is schijnbaar behoorlijk groot, hoeveel daarvan gebruik maken van Apple producten weet ik niet.

  Een ander argument van coverflow is dat je op die manier meer het gevoel krijgt het album te bezitten. De overgang van CD naar een niet tastbaar iets moet je toch aantrekkelijk maken om te kopen in plaats van te downloaden.

  Zo zagen tot voor een paar jaar mensen ook het nut van de ID-3 tag niet, terwijl deze nu in programma’s wordt gebruikt op manieren die toen nog niet denkbaar waren.

  Antwoord Quote

 • Emile
  3 years

  Nou, ik gebruik coverflow vaak, en ja, ik kan goed lezen. Het ziet er mooi uit, en ik vind het handig werken om snel een album te zoeken die ik moet hebben, herken frontjes alrijd heel snel, dus er zijn mensen die coverflow wel eel gebruiken.

  Antwoord Quote

 • bart S
  3 years

  Dat ze het maar weglaten.
  Werkt nu perfect.
  Met al die onhandige dingen wordt het er niet beter op..;)

  Antwoord Quote

 • 3 years

  Coverflow is indd niet echt handig en vind ik zelfs behoorlijk irritant. Ik denk ook niet dat dit alternatief beter gaat zijn.
  Ik wil gewoon het normale scherm, maar dan ook in horizontale stand. Coverflow of elke andere vorm van hippe vormgeving mogen ze schrappen :)

  Antwoord Quote

 • Tom D
  3 years

  Coverflow is echt wel mooi.

  Antwoord Quote

 • Stijn
  3 years

  Coverflow op de Mac in iTunes is echt ideaal. Zo kan je namelijk snel een liedje opzoeken (als je alleen maar gesorteerde albums hebt) en die afspelen zonder dat hij dan in dat album blijft shuffelen. Met andere woorden is dat voor mij de enige manier om een bepaald nummer uit te zoeken en vervolgens de shuffle van de hele bibliotheek te gebruiken. Helaas werkt dit niet op de iPhone want daar blijft hij in het album hangen.

  Antwoord Quote

 • Bart
  3 years

  Ik heb het met een jailbreak uit kunnen zetten. Ook de illustraties op je lockscreen zijn vet irritant!

  Antwoord Quote

 • david
  3 years

  Ik vind cover flow op de ipod/iphone/itunes ook niet zo heel handig; maar gebruik het vooral in Mac OS, om snel een foto te zoeken, of een bestand! In deze spiraalvorm zie ik ook nog wel toekomst, oogt mooier dan de cover flow van nu :D

  Antwoord Quote

 • Michael de Charon
  3 years

  Ondanks de vele negatieve uitingen over coverflow is het een veel gebruikte, maar vooral veel gekopieerde weergavemethode die je vaak tegenkomt bij mediacenterprogramma’s zoals Meedio en XBMC. Ook in de reclamewereld, commercials en website wordt deze weeravemethode behoorlijk uitgebuit. Blijkbaar wil iedereen meeliften op het succes van Apple of blijkt het in de praktijk toch een succes te zijn.

  Ik denk dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden… Een albumcover zal je sneller herkennen dan een stuk tekst, die je moet lezen.

  Een combinatie tussen coverart & tekst geniet dan ook mijn voorkeur!

  En zoals altijd ben ik weer benieuwd hoe deze nieuwe weergavemethode op goedkope wijze zal worden gekopieerd.

  Antwoord Quote

 • DJRBV
  3 years

  Hmmm… Hopenlijk kun je ook de ‘oude’ coverflow blijven gebruiken in de toekomst, want dit lijkt me niet bepaald handiger…

  Antwoord Quote

 • iDriftKing
  3 years

  Coverflow is wel handig voor als je snel een album wilt hebben, voor mensen die hun muziek gewoon per singel downloaden is coverflow niet echt geschikt, en zeker niet als je het illigaal download, dan kan het zijn dat je 2 liedjes uit 1 album hebt maar dat ze met een hoofdletter van elkaar verschillen. In dit scenario krijg je dan 2 album covers in coverflow. Coverflow is dus gewoon een handige optie voor mensen die veel albums hebben.

  Het zou wel leuk geweest zijn, moet je ook coverart aan een playlist kon toewijzen waarna deze ook in coverflow te vinden was.

  Antwoord Quote

 • terrentiao
  3 years

  Kan er wel leuk uitzien dit, ik vraag me gewoon af wanneer ze dit nu eindelijk gaan implementeren in itunes… de coverflow zit er al in, maar het zo zoveel gemakkelijker zijn dat je ook door één-maal te klikken het nummer van het album kan selecteren, als je nu op de cover klikt heb je enkel het eerste liedje, and that’s it :)

  Hoop het ooit te mogen verwelkomen in itunes…

  Antwoord Quote

Comments are closed.