Apple werkt aan batterij die wekenlang meegaat

·

fuel-cell-nasaHet is een van de grootste ergernissen van telefoongebruikers: een batterij die veel te snel leeggaat. In een poll die we vlak door de aankondiging van de iPhone 4s organiseerden, bleek het zelfs de meest gewilde functie in de nieuwe iPhone: 33% van onze lezers wilden het liefst een betere batterijduur. Op de tweede plek stond een groter scherm (27%) en op de derde plek een dualcore-processor (slechts 12%!). Het is wel duidelijk: batterijduur is een heet hangijzer, maar uit alles blijkt dat Apple ermee aan het werk is. Het bedrijf dient steeds meer patentaanvragen in, die te maken hebben met een nieuwe generatie brandstofcellen.

In twee recent verschenen patentaanvragen wordt beschreven hoe batterijen kunnen worden ontwikkeld voor MacBooks en iOS-apparaten, die wekenlang meegaan. De 22e december publiceerde het Amerikaanse Patent & Trademark Office een aantal patentaanvragen waarin hun brandstofcellenproject nader wordt uitgelegd. Het nieuwe type batterijen is bedoeld voor draagbare apparaten. Afgelopen oktober verscheen Apple’s eerste patent rondom dit onderwerp, waarin de grote lijnen werden uitgezet. Nu zijn details ingevuld, zoals het gebruiken van MagSafe-connectors voor het opladen van een iPhone of MacBook. Het lijkt erop dat Apple op het punt staat een doorbraak te forceren.

brandstofcel-appleBrandstofcellen bestaan al een aantal jaren (zie de brandstofcel op de foto hierboven, gemaakt door de NASA), maar echt doorgebroken in mobiele telefonie en laptops is de technologie nog niet. In plaats daarvan blijven we aanmodderen met apparaten die hoogstens een dag meegaan. In de twee documenten die nu bij de USPTO liggen, zegt Apple dat de brandstofcel die ze hebben ontwikkeld de noodzaak voor een grote en zware batterij opheft. Een waterstofcel zet waterstof en zuurstof om naar water en elektrische energie. Het enige bijproduct is water, waardoor de batterijen geen schadelijke stoffen hoeven te bevatten en veel langer meegaan. De technologie kan al worden gebruik in elektrische auto’s. Apple trekt in de patentaanvraag nogal wat wereldleed uit de kast om uit te leggen waarom deze brandstofcellen beter zijn: de Verenigde Staten zijn erg afhankelijk van fossiele brandstoffen, waardoor politieke en militaire relaties moeten worden onderhouden met onstabiele regeringen in het Midden Oosten. Bovendien staan de eigen inwoners bloot aan de gevaren van offshore boorplatformen. Consumenten worden zich er steeds meer van bewust dat ze liever herbruikbare energiesoorten gebruiken. Het mooie is dat de brandstofcellen bijna alleen maar voordelen hebben. Ze zijn kleiner en lichter dan gewone batterijen en gaan langer mee. Elektronische apparaten kunnen dagen of zelfs wekenlang meegaan, schrijft Apple in de nieuwe patentaanvragen, die de naam ‘Fuel Cell System to Power a Portable Computing Device’ and ‘Fuel Cell System Coupled to a Portable Computing Device’ dragen.

Tipgever: 19charlie56

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

50 reacties

 1. door Alfred

  Bij Conrad hebben ze al enkele jaren brandstofcel experimenteersets voor degenen die al met de techniek willen kennismaken. Met een beetje handigheid is zo’n brandstofcel misschien al wel om te bouwen tot een iPhone reislader… Maar de sets tonen ook aan dat het nog een hele toer zal zijn om zo’n brandstofcel in een telefoon te proppen.

  Het bijzondere van zo’n brandstofcel is dat je je telefoon niet meer moet opladen, maar bijtanken ;)

 2. door Stevo

  Van zodra dit beschikbaar is, schakel ik met veel plezier over naar de iPad 16 en de iPhone 35S.

  Tot dan is het wachten op goede resultaten

 3. door Hionimi

  Ook een mooie reden om je telefoon niet te laten vallen omdat er Waterstof in zit. 8) Die batterij heeft echt alleen maar voordelen ja. :D Maar alle gein op een stokje, het zou wel mooi zijn als het werkt, hoop alleen inderdaad zoals Stevo zegt dat het geen eeuwigheid gaat duren. We werden ongeveer een jaar geleden al lekker gemaakt met een zonnecel in het scherm ingebouwd, wat nu de 4S zelfs ook niet heeft. :?

 4. door robenroute

  Voorjaar 2013: eerste Apple-product met brandstofcel, en wel de MacBook Pro, gevolgd in Het najaar van 2013 door de iPad FC

  ;-)

 5. door Gerard S

  Klinkt mooi, maar 11 jaar geleden waren fabrikanten al met deze technologie bezig:

  Artikel Tweakers.net uit 2000

  maar nog altijd zijn brandstofcellen voor mobile devices niet op de consumentenmarkt te vinden. Ik heb daarom weinig hoop dat consumenten de komende jaren iets van deze patantaanvragen gaan merken.

 6. door Richard

  WATERstof??? Hahaha en een iPhone kan als zo slecht tegen water!!!
  (garantie afdeling “sorry meneer maar u heeft waterschade”)

 7. door Redondo1982

  Kunnen we dan ook eindelijk Flash content zien? Batterij trekt het dan makkelijk. Of wacht Apple met het introduceren van deze nieuwe type batterij totdat Flash is uitgestorven. Wat een vooruitziende blik heeft Apple toch!

 8. door Douwe

  Beter komt die bij de iPhone 5!

 9. door Alex

  @Redondo1982: Anders ga je even lekker zitten miepen over flash (die btw zelf laatst is gestopt met de doorontwikkeling voor mobiele apparaten).. Flash was ook beveiligingslek gevoelig..
  Koop je lekker een Gallaxy tab joh.. Kan je meteen rennende paarden in het water filmen.. Haha

 10. door Jaaricus

  Haha Richard, waterstof is geen water. xd

 11. door Marco

  Origineel geplaatst door Richard
  WATERstof??? Hahaha en een iPhone kan als zo slecht tegen water!!! (garantie afdeling “sorry meneer maar u heeft waterschade”)

  Waterstof is geen water, anders had er wel water gestaan en geen waterstof.

 12. door peetje van leeuwen

  yep zou wel mooi zijn, maar volgens mij kan het al een tijdje met dit soort alternatieve cellen, alleen daar gaat de miljarden olie industrie, en dat is nou net niet wat die kapitalisten willen….. toch?

 13. door jerry

  Waterstofschade… Het nieuwste van het nieuwste;)

 14. door Rammi

  Fossiele brandstoffen…. Uhm Apple en andere grotere bedrijven gebruiken jarenlang bloedmobieltjes. Mineralen die gewonnen worden uit Uganda. Niemand hoor ik erover maar zeg je bloed diamanten dan is het o ja die. Laten we hopen dat die waterstof cellen er snel komen….

 15. door Bullo66

  Wat een onzin allemaal.
  Met iOS 4.3.3 ging mijn batterij 4 dagen lang mee.
  Met iOS 5.01 minder dan een dag.
  Via Unix TOP kan je zien welke processen veel processortijd vreten en dat is Springboard (ook in rust). Slecht geprogrammeerd dus.
  Net als OSX, daar hebben we 15 jaar op een multi-threaded Finder moeten wachten.

 16. door Xander

  Origineel geplaatst door Marco
  Waterstof is geen water, anders had er wel water gestaan en geen waterstof.

  Toch heeft hij wel gelijk;p
  2H2 + O2 -> 2H2O
  H2O is weer water

 17. door sb

  En natuurljjk je iphone wekenlang opladen

 18. @Gerard S: Tuurlijk, de technologie bestaat al heel lang. Maar wat je zegt dat er nog geen commerciële producten op de consumentenmarkt te krijgen zijn, klopt niet helemaal. Het bestaat wel degelijk. Ik heb een paar jaar geleden op de CES wel eens brandstofcellen meegekregen om te testen. Dat waren externe batterijen van Medis. Je kunt ze nog steeds gewoon bij Amazon kopen en ze zijn niet eens zo duur: $18 voor een starterkit. Het was alleen onhandig dat je er steeds weer cartridges bij moest kopen, terwijl stroom gewoon klaar voor gebruik uit het stopcontact komt. Ook moet je de oude cartridges opsturen voor recycling, niet handig als je in Europa zit en je moet ze opsturen naar een bedrijf in de VS. Maar commercieel is het best haalbaar hoor.

 19. door Runaque

  Daar loop je dan met die natte vlek in je broek van het water als bijproduct die de brandstofcel produceert… Of hoe lossen ze het dan op? Moet je straks telkens water aflaten?
  Wat mij betreft moeten traditionele batterijen gewoon beter worden of een andere manier gevonden worden om ze langer te laten meegaan, dan ziet je niet met dat gedoe met waterstof en water als restproduct. Er bestaat nog altijd iets als elektriciteit opwekken dmv bewegingen, oa doordat je wandelt beweegt je gsm ook op en neer en zelfs tijdens het bedienen gebeurt dat, dat kan ook een vorm zijn van het verlengen van je batterijcapaciteit. Ik geloof zelf dat er hier jaren terug zelf een artikel over geweest is of had ik het ergens anders gelezen?

 20. door Richard

  @Jaaricus: @Marco: ik citeer: Het enige bijproduct is water, waardoor de batterijen geen schadelijke stoffen hoeven te bevatten. Staat toch echt in het artikel!!!

 21. Origineel geplaatst door Runaque
  Daar loop je dan met die natte vlek in je broek van het water…

  Liever een natte plek door water, dan door chemische troep. Duik eens in de batterijtechniek: bij een normale batterij zitten er ook vloeibare componenten in.

 22. door Erik

  Heerlijk dat hier hopelijk een patent op komt. Nu kunnen die fakers tenminste niks meer copy

 23. door Prat

  @Gonny van der Zwaag: Duik eens in de brandstofceltechniek. Er komt toch echt water vrij bij de productie van energie door een brandstofcel. Bij auto’s loopt dat op straat, maar waar blijft dat bij een telefoontje?!
  Het vloeibare component in een gebruikelijke batterij hoeft daar nooit uit.

 24. door harley1968

  @Xander: Alleen als het in aanraking komt met zuurstof. Geeft ook een flinke knal.

 25. door GmK

  Wie wil er nou niet een H-bomb dichtbij z’n zaakje. :)

 26. door Raoul

  Mooi vooruitzicht maar voelt de batterij industrie zich straks niet genaait als dit uitrolt? pfff zij zijn toch een soort van mafia’s ;-) maar zeer mooi pattent!

  Gewoon doen en rietje erbij dan kunnen we dat onderweg opdrinken :p

 27. door dmr

  Op dit moment ben ik 23 jaar oud. Ik hoop dat ik deze verandering nog mee kan maken in mijn leven:)

 28. door Remco

  Origineel geplaatst door Xander
  Toch heeft hij wel gelijk;p
  2H2 + O2 -> 2H2O
  H2O is weer water

  Hij heeft helemaal geen gelijk.. Waterstof is heel anders dan water.. Waterstof is lekker explosief, water totaal niet, water zet uit als het van vloeibaar (water) naar vast (ijs) gaat, waterstof precies andersom… Dat ze nou toevallig beide in een leuke formule staan wil niet zeggen dat het hetzelfde is.

  Maar OT: krijgen we lekker explosieve iphones in de toekomst zeker :) over een jaar of 30.

 29. door Nico

  En hoe gaan ze waterstof produceren zonder fossiele brandstoffen? lijkt me niet dat wind/zonneenergie voldoende is als het massaal gebruikt wordt. Je hebt nog steeds elektriciteit nodig voor de electrolyse (water scheiden in waterstof+zuurstof). Oftewel waterstof is alleen maar een opslagmiddel ipv een bron van elektriciteit.

 30. door Yorick

  Is waterstof niet zeer explosief? Als je hem laat vallen en de accu breekt komt de waterstof in contact met zuurstof uit de lucht. Komt toch ontploffing dan?

 31. door iPhonist von Gates

  Als het geen 2 april grap is klinkt het geweldig! Ik voel me enkele weken een idioot die moet rondlopen met 2 iphones(1 om te kunnen bellen/gebeld te worden en 1 om mobiel te kunnen internetten, mailen enz.)
  iOS 5 en hoger is het Windows Vista van Microsoft…..het ziet er mooi uit maar het levert mij een verhoogde hartslag op en dat is niet van positief enthousiasme!

 32. door Jacq

  Een batterij die weken meegaat?
  Sinds ik de 4S heb ben ik al tevreden als hij een dag meekan zonder te laden.

 33. door Bert

  Origineel geplaatst door Remco
  Hij heeft helemaal geen gelijk.. Waterstof is heel anders dan water.. Waterstof is lekker explosief, water totaal niet, water zet uit als het van vloeibaar (water) naar vast (ijs) gaat, waterstof precies andersom… Dat ze nou toevallig beide in een leuke formule staan wil niet zeggen dat het hetzelfde is.

  misschien iets beter lezen en nadenken. Er staat toch ook helemaal niet dat waterstof water is. Het resultaat van de chemische reactie is water. Er komt dus wel degelijk water vrij.

 34. door Peter

  Maar zet het dan goed neer… H en O2 verbinden naar H2O en dat is inderdaad water (die 2 in H2O slaat bij de verbinding op de 2 O moleculen van de zuurstof).

 35. door Jasper

  Misschien over 10 jaar.. Ze kunnen beter zorgen dat de volgende iPhone een grotere accu heeft… Zoveel dunner hoeft hij niet van mij..

 36. door Peter

  @iphonist von Gates: net als Wozniak ;)

 37. door Bubbly

  Titel is beetje misleidend: waar is het bewijs dat Apple er daadwerkelijk aan werkt?

 38. door tijna

  Dit zou nou echt een hele goeie zijn, zo gaan al die Blackberry gebruikers ook aan de iPhone

 39. door staggeble

  Een nadeel is wel het dure platina dat zorgt voor deze omzetting. En waarschijnlijk is de ontginning van dit metaal totaal niet gezond en zeer energie rovend. Maar dat zeggen ze er niet bij!

 40. door Dean

  @Prat: Hoeveel water denk je dat er in een iPhone past (die waarschijnlijk nog dunner is dan hij al is) en dan verspreidt over 2 weken.. Wat een natte vlek zal je hebben….

 41. door Dieks

  Waar blijft het water na de reactie?
  Zie me niet rondlopen met een slangetje of schoorsteen (ingeval van waterdampd) aan m’n iDevice

 42. door daejji

  Origineel geplaatst door Erik
  Heerlijk dat hier hopelijk een patent op komt. Nu kunnen die fakers tenminste niks meer copy

  en Apple heeft niks gekopieerd zeker? Alsjeblieft zeg, ff oogkleppen af misschien?

 43. door ra

  Hahahaha, ik moet hier weer enorm om lachen hoor! Zijn er bedrijven die hier door de beste wetenschappers oneindig veel research naar hebben laten doen, komt hier jan met de korte achternaam die een blauwe maandag wat scheikunde heeft gehad wel even vertellen hoe het allemaal zit en werkt…

 44. door harley1968

  Misschien een beetje googelen dan kom je er van zelf achter dat het geen natte plekken geeft. Toen ik laatst op mijn werk vertelde dat ze bezig zijn met een ruimtelift lachte iedereen mij ook uit.

 45. door Harmen

  De enige werkende oplossing zou een closed-loop fuel cell zijn. Dan is het enige wat erin en uit gaat energie.

  Bij gebruik wordt waterstof en zuurstof omgezet in water en elektrische energie.

  Bij het opladen wordt het water met behulp van electrolyse weer geplitst in waterstof en zuurstof.

  Een oplossing waarbij je moet bijtanken of tankjes moet vervangen is natuurlijk onacceptabel.

 46. door Thom

  Origineel geplaatst door PeterMaar zet het dan goed neer… H en O2 verbinden naar H2O en dat is inderdaad water (die 2 in H2O slaat bij de verbinding op de 2 O moleculen van de zuurstof).

  Haha pannenkoek ga maar weer terug naa scheidkundeles

 47. door Thom

  Origineel geplaatst door PeterMaar zet het dan goed neer… H en O2 verbinden naar H2O en dat is inderdaad water (die 2 in H2O slaat bij de verbinding op de 2 O moleculen van de zuurstof).

  Haha ga maar weer terug naa scheidkundeles

 48. door Thom

  Origineel geplaatst door PeterMaar zet het dan goed neer… H en O2 verbinden naar H2O en dat is inderdaad water (die 2 in H2O slaat bij de verbinding op de 2 O moleculen van de zuurstof).

  Pff, ga maar weer terug naar scheikundeles!

 49. door Borgqueenx

  Ik vind bijtanken 0 probleem…..anders doe je het bij een stopcontact. Zelfde moeite. En bijtanken gaat stuk sneller van 0% naar 100….

 50. door Marco

  Handig laat snel maar komen!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.