Apple waarschuwde al eerder over patentkwesties

·

htc tattooApple verraste afgelopen week HTC met een aanklacht over patenten. Maar als we Oppenheimer-analist Yal Reiner mogen geloven, hadden de toestelmakers het allemaal kunnen zien aankomen. Al in januari begon Apple topmensen van Motorola en HTC te waarschuwen voor de overtreding van intellectueel eigendom. Voormalig Sun CEO Jonathan Schwartz heeft het van dichtbij meegemaakt: in 2003 belde Steve Jobs hem persoonlijk om te waarschuwen dat de grafische effecten in Sun’s Looking Glass-project op allerlei manieren intellectueel eigendom van Apple overtrad. Jobs dreigde toen ook met een rechtszaak. In een blogposting legt Jonathan Schwartz uit hoe het destijds is gegaan.

In 2003, after I unveiled a prototype Linux desktop called Project Looking Glass, Steve called my office to let me know the graphical effects were “stepping all over Apple’s IP.” (IP = Intellectual Property = patents, trademarks and copyrights.) If we moved forward to commercialize it, “I’ll just sue you.”

My response was simple. “Steve, I was just watching your last presentation, and Keynote looks identical to Concurrence – do you own that IP?”

Begin 2009 waarschuwde Apple COO Tim Cook ook al dat zijn bedrijf er geen probleem in ziet om rechtszaken tegen andere bedrijven aan te spannen, als het om copyright gaat. Apple had toen een patent toegewezen gekregen, waarin vrijwel alle bedieningselementen van de iPhone werden beschreven. Als uitvinders worden Steve Jobs, Scott Forstall, Wayne Westerman en enkele anderen genoemd. Westerman was medewerker van FingerWorks, een bedrijf dat Apple in 2005 overnam en ervoor zorgde dat we multitouch en het huidige schermtoetsenbordje kunnen gebruiken.

Cook zei: “I don’t want to talk about any specific company”, maar rond diezelfde tijd speelde de vraag waarom Palm zoveel interface-elementen van Apple kon overnemen (waaronder multitouch), zonder in de problemen te komen. Van een rechtszaak tegen Palm is het nooit gekomen, misschien omdat Palm niet echt een bedreiging is en omdat de bedrijven veel personeel uitwisselen. De huidige CEO Joh Rubinstein van Palm speelde ooit een cruciale rol bij Apple, als hoofd van de hardware-divisie. Maar Apple klaagt nu wel HTC aan.

Microsoft grijpt de gebeurtenis meteen aan om reclame voor Windows Phone 7 te maken: ze hebben OEM’s laten weten dat ze hun eigen patenten hebben waarmee ze Windows Mobile 7 kunnen beschermen en ze zijn bereid om samen te vechten met alle klanten die met patentovertredingen te maken krijgen.

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

16 reacties

 1. door dutchie

  3de wereld oorlog alleen dan om patenten … Wat een gedoe allemaal zeg slaat nergens

  Dus als ik een patent maak van inkt uit een omhulsel mag er nooit iemand meer een balpen, vulpen of iets dergelijks worden gemaakt anders kan ik ze aanklagen??:o

 2. door Jens Kortmeijer

  Ach, ach.
  Niks tegen Jobs, maar laat hij nou niet doen alsof hij de hele wereld uitgevonden heeft.
  De stap van touch naar multi-touch is misschien voor de doorsnee tuinman heel wat, maar die was echt anders ook wel een keer uitgevonden. Kijk naar Microsoft met die knipseltafels, dat is precies hetzelfde. Maar naar MS wordt niet meer uitgehaald want dat zijn opeens dikke vrienden (tegen Google). Het geslijm van Ballmer over de “geweldige” AppStore druipt er van af.
  Gelegenheidsrelaties van overlopers en opportunisten.

 3. door NilsVeld

  Fight fight fight!!

 4. door WvB22

  Niets nieuws onder de zon natuurlijk. Ik vind het logisch dat Apple patenten verdedigd, waarom heb je anders een patent. Wat ik kwalijker vindt is de massa’s patenten die aangevraagd worden zonder dat er iets mee gedaan wordt. De enige reden voor dergelijke patenten is de concurrentie afremmen of een flink bedrag incasseren als een ander bedrijf gebruik wil maken van patenten.

  En alle bedrijven maken zich schuldig aan leentje buur. Het feit dat Apple zijn GSM licenties niet op orde heeft is al een voorbeeld dat Apple zelf ook niet heilig is. Geen enkel bedrijf wordt beter van al dat geruzie. Oh toch wel: advocaten.

 5. door jules

  Apple moest al veel vluggen een halt toeroepen tegen het gebruiken van multitouch… wat zin hebben anders die patenten! Ofwel moet HTC maar eens met geld over de brug komen zodat hun toestellen duurder worden. Ze kunnen kiezen. In de muziek en fotowereld zou hier al snel een rechtspraak zijn, zie maar eens hoe een belgische muziekschrijven zomaar een verbod kon geven aan de single “Frozen” van Madanna

 6. door Thijs

  Origineel geplaatst door dutchie
  3de wereld oorlog alleen dan om patenten … Wat een gedoe allemaal zeg slaat nergensDus als ik een patent maak van inkt uit een omhulsel mag er nooit iemand meer een balpen, vulpen of iets dergelijks worden gemaakt anders kan ik ze aanklagen??:o

  Nee, want dat patent krijg je nooit. Je kunt niet aantonen dat jij het hebt bedacht en het is al een veel gebruikt concept. Dit lijkt misschien onzinnig gedoe en apple is zelf absoluut niet heilig, maar patenten hebben een goede reden. Als jij 10 miljoen investeert in de techniek om een nieuwe telefoon te maken, dan zul je deze kosten moeten verrekenen in de prijs. Als iemand anders deze techniek dan ook in zijn telefoon stopt, zonder dat hij deze kosten hoeft te verrekenen, heb je niet bepaald eerlijke concurrentie…

 7. door Marinus

  Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
  Ach, ach. Niks tegen Jobs, maar laat hij nou niet doen alsof hij de hele wereld uitgevonden heeft.

  Klopt, maar als het patent eigendom van jou was zou je hoogstwaarschijnlijk hetzelfde doen.
  HTC moet patent rechten betalen als ze iets gebruiken van Apple ;) dus helaasch…
  Alles draait om geld, in deze heerlijke kromme wereld.

 8. door Daan

  Loop nou Niet te zeuren over jobs want het is gewoon van hem/apple htc enz moeten niet zo stom zijn die dinge over te nemen.

 9. door isezumi

  Ik ben geen Apple fanboy, maar ben het wel eens met een hoop reacties hier. De wereld draait nu helaas om geld en in deze business is dat erg veel geld. Dus dat R&D kosten beschermd worden door patenten, is normaal: als men van andermans vruchten wil plukken moet je er netjes voor betalen…

 10. door Willem

  Maar hoe sterk staat Apple in een rechtszaak als de een wel moet dokken en de ander niet? Als de een wel aangeklaagd wordt en de ander niet is dat toch rechtsongelijkheid?

 11. door Jens Kortmeijer

  Precies de strekking van mijn verhaal.
  Mickeysoft loopt al veel langer met die multi-touchtafel te koekelefoezen.
  En ook op laptops.

  Pak die dan eens aan !
  Of geef toe dat ze bij Microsoft eerder waren
  Het patent van Apple is nl. toegewezen juni 2007.

 12. door Dekon

  Ach, Steve Jobs had tenminste nog het fatsoen om eerst de desbetreffende concurrent te waarschuwen over apple’s ongeoorloofd patent gebruik.
  Andere firma’s houden hun stil totdat ze er geld uit kunnen slaan.

 13. door Stiruam

  Wat een absurd gejank dit weer zeg, blablabla lijkt op elkaar, zorg nou maar dat je vindingrijker bent dan de concurrent ipv een bepaald uitvinding totaal uit melken. De iPhone heeft 2 pracht uitvindingen; hardwarematig is dat multitouch software matig de appstore *die nu overigens begint te onhandig te worden door het aantal shit apps.

  Tijd voor wat nieuws Jobs of ik ga over naar BB

 14. Apple staat heel sterk in hun schoenen. Met maar liefst 3013 patenten, tegen over HTC 58 patenten en Google heeft 316 patenten. Tussen 2004 en 2007 heeft HTC nul komma nul patenten erbij gekregen terwijl Apple er 507 en Google 67 erbij kregen. Natuurlijk is het overgrote deel van Apple’s patenten niet voor de iPhone, maar ik verzeker jullie een hele boel wel. Want zaten er in het touchscreen van de iPhone alleen al meer dan 200 patenten?

 15. door Simon

  Doet me denken aan het verhaal van een man die had bedacht om schepen te bergen met behulp van kleine, met lucht gevulde, balletjes.

  Dit patent-aanvraag werd afgewezen want in Donald Duck, jaaaaaren eerder, was dit concept al eens uitgetekend.

  Bril-{woord}-jante stripkennis van de behandelaar wat mij betreft.

 16. door Mark

  Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
  Precies de strekking van mijn verhaal. Mickeysoft loopt al veel langer met die multi-touchtafel te koekelefoezen. En ook op laptops.Pak die dan eens aan ! Of geef toe dat ze bij Microsoft eerder waren Het patent van Apple is nl. toegewezen juni 2007.

  Die “multitouch” tafel werkt met een heel ander principe (camera’s onder het beeldscherm als ik me niet vergis), dus die valt niet onder het appel patent ;) . Die tafel is trouwens wel geweldig om mee te spelen :D .

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.