Apple verslaat Nokia als meest winstgevende toestelmaker

·

apple steve jobs moneyVolgens analysebureau Strategy Analytics was Apple afgelopen kwartaal de meest winstgevende toestelmaker ter wereld. Concurrent Nokia heeft nog steeds het grootste wereldwijde marktaandeel, maar Apple verdient meer, zo blijkt uit cijfers van het bureau. Dat Nokia achterblijft heeft te maken met de economische malaise en het feit dat de verkoopcijfers in de VS stagneren. Apple’s operationele winst kwam in het derde kwartaal uit op $1,6 miljard, schat Strategy Analytics.

Nokia kwam niet verder dan $1,1 miljard. Maar zelfs met deze tegenvallende cijfers hield Nokia nog steeds 37,9 procent marktaandeel en verkochten ze 16,4 miljoen toestellen. De winstmarge van de toestellen is in de loop van 2009 wel steeds verder gekrompen.

Strategy Analytics verklaart het succes van Apple uit grote volumes, hoge groothandelsprijzen en strakke kostenbeheersing. Er komt daardoor meer geld beschikbaar voor innovatie. Toch zit Nokia niet helemaal stil: ze zijn deze week begonnen met uitleveren van de Nokia N900, een nieuw high end-toestel, dat gebruikmaakt van het Linux-gebaseerde Maemo-platform. Analisten zien het als een cruciale ontwikkeling om Nokia weer op het juiste spoor te brengen. Nokia en Samsung hebben beide ongeveer 60% van de wereldwijde telefoonmarkt in handen, maar beide hebben terrein verloren aan Apple en RIM’s Blackberry. Samsung kondigde gisteren aan dat ze in december een eigen smartphone-besturingssysteem gaan lanceren met de naam Bada. Maar zit de markt wel te wachten op nóg een besturingssysteem?

Bron: Strategy Analytics
Via: Reuters

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

11 reacties

 1. door Roy

  Apple denkt na voordat ze een product lanceren. Zij nemen design (hardware- en softwarematig) serieus. Sluiten alles op elkaar aan en lanceren het pas, wanneer de technologie betaalbaar is.

 2. door Titus

  Origineel geplaatst door Roy
  Apple denkt na voordat ze een product lanceren. Zij nemen design (hardware- en softwarematig) serieus. Sluiten alles op elkaar aan en lanceren het pas, wanneer de technologie betaalbaar is.

  volgens mij is de gebruikte techniek van Apple al best oud en betaalbaar. Kijk naar de iPhone en alle iMacs/MB.
  In het artikel gaat het enkel over de iPhone en daarvan weet iedereen toch wel dat hij ruim geprijsd is. Evenals Mbp’s :)

 3. door Joostmans

  Ze houden de markt met vette prijzen in een knellende greep, behalve in China waar de imitators er ongestraft op losgaan.

 4. door Bert

  Suggestief bericht. In een, door wie bepaalt(?) beperkt domein van de markt doet Apple het beter dan Nokia. Ofwel onttrekt Apple meer geld aan consumenten voor een wellicht zelfs inferieur product. Overal en altijd bereikbaar met de iPhone is een kostbare hype.

 5. door robbert

  zozozoz apple doet het goed,

  ik ben het ook helemaal eens met Roy

 6. door Aus

  Apple en Nokia zijn ook lekker vergelijkbaar. De ene zit alleen in het premium segment met hoge marges terwijl de ander het hele spectrum afdekt.

  Ik blijf zeggen dat ik me afvraag hoe lang de iPhone hype aanhoudt. Heb even met een G2 in de T-Mobile shop lopen spelen en toen viel me op dat Android helemaal niet zo slecht is. De Nokia N900 is nog een beetje te beta maar de opvolger hiervan lijkt ook veelbelovend.

 7. door Gert

  Apple levert geen telefoon, maar content, software en mediaintegratie verpakt als een telefoon. De telefoon is niet super maar ook hier geldt “Content is King”

 8. door Thumper_uk

  Nokia phones now are just cheap plastic crap , bad firmware , always has problems ect , but apple is crap in large apps like tomtom which on other phones you upgrade only the part needed , to have to download 1.5 gb is a joke for a so called smartphone , the apple is not smart in that way , its behind the times , we need an app and then the maps like nokia and winows phone has , i think apple need to think its whole app system again , least if its only the app a 6 mb is way beter to download than a gb , as you can then updste the app on the phone, am i missing anything ? Knowone here complains about the large downloads just to get a minor update

 9. door JMO

  @Thumper_uk:

  I don’t agree with you. A few apps are very larg (I agree to that) and it is unfortunate that does’t allowe downloads beyong 10 MBPS(in my few only a service). However, the fact that developer are allowed to put a map, witch they made themselves, can be put on such little phone. I think that that the advantage is of the iphone platform.
  Secondly, if you put a 6 MB app on phone, which should be 1,5gb, than how high is the quality then?

 10. door Roy

  Origineel geplaatst door Titus
  Origineel geplaatst door RoyApple denkt na voordat ze een product lanceren. Zij nemen design (hardware- en softwarematig) serieus. Sluiten alles op elkaar aan en lanceren het pas, wanneer de technologie betaalbaar is.volgens mij is de gebruikte techniek van Apple al best oud en betaalbaar. Kijk naar de iPhone en alle iMacs/MB.
  In het artikel gaat het enkel over de iPhone en daarvan weet iedereen toch wel dat hij ruim geprijsd is. Evenals Mbp’s

  Dat zeg ik toch ook? :P

 11. door Larss

  Nokia en Samsung hebben beide ongeveer 60% van de wereldwijde telefoonmarkt in handen, maar beide hebben terrein verloren aan Apple en RIM’s Blackberry.

  Dus vroeger hadden ze samen zo’n 150% van de markt? ;)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.