Apple probeert webapps nieuw leven in te blazen met Pastry Kit

·

iphone user guideToen de App Store nog niet beschikbaar was, bracht Apple via de webpagina apple.com/webapps al interessante webapps onder de aandacht. Na meer dan 100.000 applicaties in de App Store is er nauwelijks nog een toepassing te verzinnen waarvoor geen native applicatie beschikbaar is. Toch ziet Apple nog mogelijkheden om de webapps te verbeteren: dankzij het PastryKit-framework gaan webapplicaties eruit zien alsof het native applicaties zijn. De adresbalk is niet meer zichtbaar, je kunt toolbars opnemen die op dezelfde plek blijven staan als je bladert en je kunt ook de eigenschappen instellen van het bladeren door lange lijsten.

Het PastyKit-framework wordt al gebruikt bij de iPhone-gebruikershandleiding, die je op de iPhone kunt raadplegen (zie onze eerdere tip hierover). Na het toevoegen van een webclip voor de gebruikershandleiding heb je nauwelijks het idee dat je nog naar een website zit te kijken. De look and feel is alsof het een geïnstalleerde applicatie is. Er is geen Safari-adresbalk bovenin het scherm te zien en het scrollen gaat soepel. Je kunt de inhoud zelfs offline bekijken, dankzij de lokale databasemogelijkheden van HTML5.

Apple heeft PastryKit nog niet openbaar beschikbaar gesteld, maar gebruikt het voorlopig alleen zelf. Ben je een ervaren webontwikkelaar, dan zou je de functies ook zelf kunnen realiseren met HTML5, maar dat is wel behoorlijk wat werk.

Daring Fireball heeft een demo gemaakt van PastryKit in actie:

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door Martijn

  Beter als wat ik eerst gebruikte: iwebkit

 2. door Renzo

  Wat is nu het nieuws? Hoe willen ze nieuw leven er in blazen? De pastry-kit mag je niet gebruiken en zit al heel lang in de help… ?

 3. door JMO

  Dat ziet er vet uit. Zeker iets om naar uit te kijken.

 4. door Joshua de Lange

  Er bestaat hier ook een jQuery plugin voor: jQTouch.

 5. door gijsmans

  Begrijp de clou van de titel en het stukje niet zo goed.

 6. door iKarnemelk

  De tip had ik gemist, maar die iPhone gebruikershandleiding (http://help.apple.com/iphone) die in het filmpje wordt getoond is echt handig en ook behoorlijk compleet. Hiermee wordt die commerciële handleiding van O’Reilly (the missing manual) die in de AppStore te koop is compleet overbodig. Thanks iPhoneclub!

 7. door Gert

  Ik denk dat dit, ook door de steun van Google, de toekomst heeft.

  Belangrijke reden is dat dit straks online samenwerken mogelijk maakt, zonder dat je daar peperdure oplossingen zoals Office 2010 voor nodig hebt.

 8. door blablaman

  Waar kan je deze kit downloaden?
  is dat ook al bekend?

  alvast bedankt

 9. door BloodDragon

  Origineel geplaatst door blablaman
  Apple heeft PastryKit nog niet openbaar beschikbaar gesteld, maar gebruikt het voorlopig alleen zelf.

  Misschien het artikel lezen?

  “Apple heeft PastryKit nog niet openbaar beschikbaar gesteld, maar gebruikt het voorlopig alleen zelf.”

  Ik gebruik zelf jQTouch zoals hierboven ook aangegeven en dit werkt erg goed. Veel mogelijkheden om de app er zo uit te laten zien als een echte iPhone app, zonder dat je Objective-C moet gaan leren.

 10. door Nigel

  ik hoop dat dit snel publiekelijk word vrijgegeven, werkt echt heel goed en snel.

 11. door Dennis

  Dit is toch al lang zo wanneer je een webapp opslaat op het homescreen? Ga maar eens naar bijvoorbeeld m.onemorething.nl of http://www.trust.com en zet deze in je homescherm. Het je hetzelfde als in dat filmpje. Ik heb sinds het uitbrengen van de iPhone 3GS bIjvoorbeeld OMT op mijn homescreen staan en het is nog nooit anders geweest. Gebruik alleen officiële software, dus geen jailbreak of iets dergelijks!

 12. door jank

  ik gebruik iui. heeft het zelfde effect; mis wel database-functies.

 13. door JWVD

  Origineel geplaatst door Dennis
  Dit is toch al lang zo wanneer je een webapp opslaat op het homescreen? Ga maar eens naar bijvoorbeeld m.onemorething.nl of http://www.trust.com en zet deze in je homescherm. Het je hetzelfde als in dat filmpje. Ik heb sinds het uitbrengen van de iPhone 3GS bIjvoorbeeld OMT op mijn homescreen staan en het is nog nooit anders geweest. Gebruik alleen officiële software, dus geen jailbreak of iets dergelijks!

  Het gaat meer om de bounce-effecten, de scrollvensters in een webpagina en een bar die bovenaan blijft staan waardoor het allemaal net iets echter lijkt.

 14. door Dennis

  @JWVD:

  ja dat bedoel ik ook. Je moet eens een van de voorbeelden die ik noemde ik het beginscherm van je iPhone zetten en deze vervolgens openen. Heb je ook geen adresbalk. Maar wel het bounce effect!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.