Apple-patent toont iPhone waarbij scherm rondom doorloopt

·

iphone patentGaat Apple een iPhone met groter scherm uitbrengen, van wel 5 inch of meer? Of zou Apple slimme trucs achter de hand hebben om het schermoppervlak te vergroten, zonder dat de smartphone kolossaal en daardoor moeilijk hanteerbaar wordt? Die ideeën zijn er, zo blijkt uit een patentaanvraag van Apple die vandaag is gepubliceerd. Patent 20130076612 toont een apparaat waarbij het scherm helemaal rondom doorloopt. Het zou gaan om een volledig glazen constructie met AMOLED-scherm en gezichtsherkenning. Op het eerste gezicht lijkt het apparaat op een vorige generatie iPod nano. Maar een telefoon-icoon maakt duidelijk dat het om een smartphone gaat. Ook zijn icoontjes zichtbaar voor App Store, agenda, adresboek, e-mail, berichten en instellingen.

De telefoon is gemaakt van een buigzaam AMOLED-scherm waardoor een maximaal schermoppervlak ontstaat. Het apparaat bevat meerdere transparante schermlagen zodat het scherm ook 3D-effect kan tonen. En er zit gezichtsherkenning in. In de omschrijving is te lezen dat veel telefoontoestellen en tablets kiezen voor een platte vorm, waarbij maar een deel van het oppervlak kan worden gebruikt. Met een gebogen scherm kun je helemaal rondom het apparaat gaan en een maximaal schermoppervlak bereiken, terwijl het apparaat nog steeds makkelijk hanteerbaar is. In de patentaanvraag zijn plaatjes te zien van andere mogelijke vormen, zoals een vrijwel platte uitvoering en een bijna cilindervormige uitvoering.

apple wrap around iphone

Glas of een ander transparant materiaal is nodig om een stevige behuizing te maken (zolang je het maar niet laat vallen). Je hebt dan maximale toegang tot het scherm, het glas ziet er mooi uit en vormt geen belemmering voor draadloze signalen. Met verf of inkt kunnen minder mooie interne componenten aan het oog worden onttrokken. Voor extra stevigheid zou je een metalen raamwerk of metalen staafjes kunnen gebruiken. Uitvinder is Scott A Myers, die het patent in 2011 voor het eerst namens Apple indiende bij de USPTO. Op donderdag 28 maart (vandaag dus) werd het voor het eerst gepubliceerd. Een patentaanvraag wil natuurlijk niet zeggen dat Apple het ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Patentaanvragen van apparaten die echt op de markt zijn verschenen, werden vaak pas gepubliceerd nadat het apparaat in de verkoop ging.

Meer info: Apple-patent ‘Electronic Device With Wrap Around Display

vormen patent wrap around

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door Hans

  Mooi idee… Moet wel ni snel kapot kunnen gaan!

  En het zou mooi zijn als de iOS een keer word vernieuwd! Gewoon een nieuwe uiterlijk en wat meer mogelijkheden..

 2. door Woudloper

  Er is inderdaad wel meer informatie te halen uit bovenstaand patent, te weten:

  – 5 iconen op 1 rij;
  – Geen home-knop meer aanwezig;
  – Geen volumeknoppen meer, maar touch hiervoor;

  Overigens verbaasd het mij dat de ruimte voor de poweradapter weer erg groot is en niet gebaseerd op de iPhone 5 connector.

 3. door Zimmie

  Ze hebben patenten zat laten ze eens iets toepassen

 4. door houtjes

  Origineel geplaatst door Woudloper
  Overigens verbaasd het mij dat de ruimte voor de poweradapter weer erg groot is en niet gebaseerd op de iPhone 5 connector.

  Verbaasd mij niks…zijn patenten van langer geleden!

 5. door Jan

  @Woudloper: Het is in 2011 ingediend, zeer waarschijnlijk bestond lightning connector toen nog niet.

 6. door Dries

  Als dit waarheid wordt, is het wel de innovatie waar zovelen over lopen te klagen.

 7. door Maarten

  Fig. 5B ziet er uit als een goede basis voor de iWatch?

 8. door pommetje

  Maar of het ook funktioneel is?

  touch bediening voor volume is niet erg praktisch, wanneer ik tijdens het bellen het volume aan wil passen, ga ik op gevoel de volume knoppen bedienen, dit is dan niet meer mogelijk.

  Ook lijkt me het half gebogen toestel niet erg praktisch met het neerleggen. Het zal dan nog een 5 sec gaan schommelen en dus kras gevoelig. Daarnaast lijkt me een over de lengte gebogen glas niet fijn in bediening.

  Kortom, niets voor mij!

 9. door sannie

  Origineel geplaatst door Hans
  Mooi idee… Moet wel ni snel kapot kunnen gaan!En het zou mooi zijn als de iOS een keer word vernieuwd! Gewoon een nieuwe uiterlijk en wat meer mogelijkheden..

  He ja laten we vernieuwen om het vernieuwen en niet omdat dat iets toevoegt….Zie hoeveel succes microsoft daar nu mee heeft. Windows 8 wordt aan alle kanten afgeschoten…gewoon omdat men meent dat de gebruiker elk jaar een compleet nieuwe GUI wil….Kijk naar Mac OS in de loop der jaren…het concept is nog steeds hetzelfde en wijzigingen gaan langzaam. Dit zorgt er wel voor dat ik niet bij elke OS upgrade me rot zoek naar instellingen etc.

 10. door Peer

  Vind dit qua innovatie toch zeker de moeite, ik kan mij tal van mogelijkheden inbeelden wat je met zo’n scherm kan doen. En de functionaliteit zal wel uitvoerig getest worden. Bijvoorbeeld kan het volume tijdens het bellen perfect geregeld worden door met je vinger over de zijkant te schuiven, daar heb je geen fysieke knoppen voor nodig.

  Het moet inderdaad wel supersterk zijn, want hier kan je geen case rond doen, of ze moeten ook daar iets voor verzinnen.

  Lijkt me een goede optie voor de iPhone 6.

 11. door NaviPhone

  Ik denk dan gelijk aan Sapphire glas en de eerdere patent over haptische feedback voor touchscreens/voelbare feedback.

 12. door anske12345

  ik heb een horloge van rado met safier glas is nu 21 jaar oud altijd gebuiikt met werk enik ben er echt niet zuinig mee omgegaan werkt as auto monteur en heb mijn horloge nooid gespaart het glas s gewoon geweldig er zit nog geen kras op en dat na 21 jaar tot ze dat maar gebruiken dan weet je zeker dat je iets goeds hebt

 13. door Mister D.

  Het is een leuk idee voor een edge-to-edge display, maar voor de telefoon er helemaal in te wikkelen zie ik toch niet meteen zitten. De touch knoppen aan de zijkant vind ik ook maar niets. Maar met dit patent kunnen ze wel wat ideeën uitwerken.

 14. door Michael

  En nu maar kijken of het patent wat aangevraagd is goed is dicht getimmerd, voordat je het weet hebben LG, Samsung of andere NAAAP fabrikanten een trucje gevonden om er eerder
  mee op de markt te komen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.