Apple-patent: ‘Achtergrondgeluid op de iPhone filteren met stemherkenning’

08 december 2011, 20:37 · Bastiaan Vroegop

Patent StemherkenningDe tijd waarin je een beller niet kan verstaan omdat hij in een druk café staat behoort straks misschien wel tot het verleden. Een nieuw patent van Apple laat zien hoe een toekomstige iPhone wellicht beter achtergrondgeluid kan wegfilteren door het gebruik van stemherkenning. Hierdoor zou het een stuk makkelijker zijn om elkaar te verstaan.

De iPhone 4 en iPhone 4s gebruiken nu al een microfoon bovenop de iPhone om mogelijk ongewild geluid te herkennen en te blokkeren, maar helemaal perfect werkt deze methode niet. Praat er bijvoorbeeld iemand vlak naast jou, dan wordt dit vaak alsnog opgepikt door de microfoon.

Door stemherkenning te gebruiken zou Apple erin slagen om alles behalve jouw stem te blokkeren. Het patent legt uit hoe een apparaat zou leren hoe zijn eigenaar klinkt, door te letten op herkenningspunten zoals frequenties en specifieke geluiden. Zoals bij ieder patent, bevestigt de openbaarmaking hiervan niet dat de technologie in een volgend Apple-apparaat zal worden geïmplementeerd. Soms worden patenten afgesloten om mogelijke juridische geschillen te voorkomen.

Meer informatie: Apple Insider

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er ergens een gelekte iPhone te vinden of zijn er geruchten over een nieuwe Apple Store, dan is hij daar als eerste op de redactie bewust van. Loopt de laatste tijd heel Amsterdam door terwijl hij de iOS-locatiegame Ingress speelt.

6 reacties

 • 2 years

  Vast niet “stotteraar-proof”

  Antwoord Quote

 • Jasper
  2 years

  Dus straks niet meer hoeven schreeuwen in een volle disco en kan niemand meer met de telefoon van een ander bellen?

  Antwoord Quote

 • someone
  2 years

  En dan vraagt iemand of ie je telefoon mag lenen om iemand heel dringend te bellen en dan werkt het niet…

  Antwoord Quote

 • Ruben
  2 years

  @someone: Ja net zo erg als dat het nu niet werkt. Sommige mensen zijn echt zo dom als een koe.

  Antwoord Quote

 • majette
  2 years

  Dit juich ik juist toe. Laat dit niet alleen een patent aanvraag zijn om het hebben van het patent, het lijkt me een mooie ontwikkeling, zou helemaal geweldig zijn als dit softwarematig nog even doorgevoerd kan worden in de iPhone 4(s). Al zie ik dat helaas niet zo snel gebeuren.

  Antwoord Quote

 • Paul-538
  2 years

  Geen idee of het past in dit item, maar ‘Full-duplex’ lijkt ook niet echt goed te werken. Als je tijdens een gesprek wil ‘interrumperen’ wanneer iemand spreekt (wat niet netjes is natuurlijk, maar soms moet/kan voorkomen), dan pakt de andere kant dat niet op (cq. ratelt maar door). Wanneer de ander spreekt, wordt jouw signaal afgeknepen en dus door de andere kant niet gehoord. Zal wel algemeen zijn en niet des-Apples. In ieder geval een zegen wanneer ik de beller beter versta dan krijsende kinderen op de achtergrond.

  Antwoord Quote

Comments are closed.