Apple overwoog ooit iPhone met hardware-toetsenbordje

·

Nuu-MiniKey-iPhone4Tony Fadell, voormalig topman bij Apple, zegt dat er serieus is overwogen om een iPhone met hardware-toetsenbordje uit te brengen. Fadell wordt gezien als de ‘vader van de iPod’ en was jarenlang verantwoordelijk voor de iPod-divisie van Apple. Ook was hij tot de iPhone 3GS betrokken bij de ontwikkeling van de iPhone. In feite waren er drie opties waaruit Apple kon kiezen, waaronder een iPod met ingebouwde telefoon. Een toestel met hardware-toetsenbordje was haalbaar, maar niet de meest elegante oplossing. Pas later besloot Apple om een toestel uit te brengen dat volledig via het touchscreen te bedienen was.

Fadell geloofde vanaf het begin in een virtueel toetsenbord en wilde liever wachten tot bediening via een schermtoetsenbordje goed werkte. Fadell was betrokken bij maar liefst 18 iPod-varianten die in de loop der jaren op de markt zijn gekomen. Tegenwoordig houdt Fadell zich bezig met zijn eigen bedrijf Nest, waar een design-thermostaat met smartphonebediening wordt ontwikkeld. Hij ondervindt daarmee aan den lijve de gevolgen van het patentensysteem in de VS, waar Apple ook regelmatig mee te maken heeft. Concurrent Honeywell heeft Nest aangeklaagd omdat ze vinden dat zij de ronde thermostaat hebben uitgevonden.

Het accessoire op de foto hierboven is een Nuu MiniKey-toetsenbordhoes voor iPhone 4 en 4S.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

20 reacties

 1. door sb

  Wat nu wel handig/leuk zou zijn en zou er echt wel zoiezo minimaal 50 euro extra voor overhebben als ze er een gamepad voor maken, of een uitschuifbare gamepad oid

 2. door Ryan

  Typen gaat prima zonder toetsenbord. Gamepad zou inderdaad wel handig zijn voor shooters

 3. door dmr

  Toetsenbord?? Ben je nou helemaal gek geworden!

 4. door RenoWurreld

  Er is een periode geweest dat zo’n keyboard een vereiste was op m’n telefoon. (pre iPhone tijdperk) maar moet er nu niet meer aan denken.

 5. door hoi

  Zou raar zijn als ze het niet hadden overwogen.

 6. door Alex

  Over 10 jaar lachen we hoe dan ook om toetsenborden :)

 7. door Barry55

  Leuke en goedkopere alternatief voor de anti touchers..!! Mocht dit model komen en een 100 of 2 goedkoper, zal mijn voorkeur uitgaan naar deze..

 8. door Albert

  Volgens mij was Steve Jobs degene die zei dat we vanaf nu alles weer met de vingers zouden gaan doen. Een uitschuifbaar toetsenbord zou m.i. alles waar Apple voor staat in een keer doen wegvagen. Ik ben blij dat ik kan typen en touchen op het scherm

 9. door Nick Siamikas

  Zou de Galaxy-serie van Samsung okk allemaal een toetsenbord gehad hebben? XD

 10. door Zimmie

  Origineel geplaatst door hoi
  Zou raar zijn als ze het niet hadden overwogen.

  En zo is het! Vreemd dat dit nieuws is :-/

 11. door Ruud

  Kan er me weinig bij voorstellen dat dit een reëel alternatief was voor de iPhone. En waarschijnlijk heeft jobs dit al snel van tafel geveegd.

  Ik weet nog goed toen de eerste iPhone op de markt kwam dat Apple het introduceerde als een product dat een totaal nieuwe interface had en de bekende bottom 40% (toetsenbord dus) was juist precies waarom smartphones van die tijd slechts middelmatig smart en uiterst complex waren.

  Ja touchscreen heeft wat nadelen maar zou het niet willen ruilen voor een cheap qwerty toetsenbord!!

 12. door GenieCaseNL

  Met een fysiek toetsenbord zouden ze een stuk minder revolutionair zijn, maar uiteindelijk is het de goede usabillity die de iPhone een success maakt.

 13. door Ray

  Je moest eens weten wat ik allemaal ooit overwogen heb…

  Onzinnig artikel imo!

 14. door Raymond

  Origineel geplaatst door sb
  Wat nu wel handig/leuk zou zijn en zou er echt wel zoiezo minimaal 50 euro extra voor overhebben als ze er een gamepad voor maken, of een uitschuifbare gamepad oid

  ik wilde ong. het zelfde zeggen. ik snap apple in deze dingen echt niet maak gewoon meer accessoires voor idevices. ontwikkelaars zouden dan veel sneller hun apps aanpassen voor officiële apple accessoires.

  Origineel geplaatst door Ruud
  Kan er me weinig bij voorstellen dat dit een reëel alternatief was voor de iPhone. En waarschijnlijk heeft jobs dit al snel van tafel geveegd.Ik weet nog goed toen de eerste iPhone op de markt kwam dat Apple het introduceerde als een product dat een totaal nieuwe interface had en de bekende bottom 40% (toetsenbord dus) was juist precies waarom smartphones van die tijd slechts middelmatig smart en uiterst complex waren.Ja touchscreen heeft wat nadelen maar zou het niet willen ruilen voor een cheap qwerty toetsenbord!!

  maar als het als accessoires zou komen dan zou je het wel over wegen ofnie?

 15. door Kaedir

  Niet slecht bedacht de visiuele toetsenbord neemt meer dan de helft ruimte in op je scherm als de iPhone er maar niet dikker van wordt vind ik het goed..

 16. door Ruud

  @Raymond: nee never nooit. Ik vind het prettig om een iphone te gebruiken zonder toeters en bellen.

  Een accessoires als qwerty toetsenbord maakt de iPhone dikker, en in mijn ogen lelijker. Daarnaast voegt die functionaliteit voor mij persoonlijk weinig toe want ik kan prima overweg met het touchscreen toetsenbord.

 17. door Stijn

  Onzinnig artikel. Natuurlijk hebben ze dat overwogen. Er is waarschijnlijk nog veel meer overwogen wat op het eerste gezicht raar is.

 18. door Bert

  Hmm, ik heb sinds 2008 een iPhone en ik moet eerlijk bekennen dat ik al vrij snel had besloten om daarna toch maar een gewone telefoon aan te schaffen.
  Inmiddels heb ik de 4S, en afgezien van de slechte batterijprestaties zou ik niet snel meer overstappen naar een ander model. :)

 19. door remcootje

  Toen die tijd had ik het wel handig gevonden en heb toen een HTC genomen puur omdat ik de iPhone te beperkt vond en ik toetsen wilde.
  Pas toen de 3Gs kwam met dubbele snelheid werd hij interessant en heb ik de gok genomen. Na veel jailbrakes, tooltjes en themes later toch maar weer een HTC welke voor mij meer biedt.

  Het is dus niet gek dat ze wel alles overwogen hebben want niet iedereen ligt de iPhone.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.