Apple onderzoekt MagSafe-connectors voor iPhone en iPad

·

magsafe-macbookproApple zou de standaard 30-pins connector voor de iPhone en iPad wel eens kunnen vervangen door een magnetische aansluiting. Het idee lijkt op de MagSafe-adapters die je al bij de MacBooks krijgt (zie foto). Het blijkt uit een patentaanvraag van Apple, die deze week werd vrijgegeven door de USPTO. Maar eigenlijk is het niet de eerste keer dat Apple met magnetische connectors bezig is. In 2010 verscheen ook al eens een patent voor een magnetische connector voor de iPad.

In de nieuwe aanvraag is een afbeelding van een iPad 2 te zien, met een magnetische kabel. Huidige aansluitingen zoals de 30-pins dockconnector en de headset-aansluiting kunnen niet volledig worden afgesloten. Daardoor komt er zand en stof in en gebruikt Apple een watersensor om te achterhalen of iemand een ter reparatie aangeboden toestel misschien in de wc-pot heeft laten vallen. Bij gebruik van MagSafe-connectors voor opladen, datasynchronisatie en het beluisteren van audio, kun je volgens Apple de opening wel goed afsluiten met een magnetisch dopje.

De kabels zoals die voor de iPhone worden gebruikt, hebben bovendien ook wel wat bescherming nodig. Contactpunten liggen bloot als de kabel niet actief in gebruik is, waardoor er ook beschadiging of vervuiling kan optreden. Ook voor de kabels heeft een magneetaansluiting een gunstig effect. De oplossing die Apple voorstelt is een universele kabel, met programmeerbare magneten die bepalen hoeveel contactpuntjes nodig zijn. Het idee is origineel, maar houdt geen rekening met eisen vanuit de Europese Unie dat alle smartphones vanaf 2012 via een micro-USB-adapter op te laden moeten zijn. Het patent met de naam ‘Programmeerbare magnetische connectors‘ is online te bekijken.

ipad connectorHeel lang geleden diende Apple een patentaanvraag in voor een speciale oplader voor de iPhone. Daarbij was het idee, dat je je iDevice slechts via één speciale adapter kunt opladen, om diefstal te voorkomen. Als je iPhone gestolen wordt, heeft de dief er niets aan omdat hij de speciale kabel niet heeft. Als de magnetische adapters uit dit nieuwe patent ook programmeerbaar zijn, zou je ze speciaal voor jouw device kunnen programmeren. Maar dit alles is nog toekomstmuziek.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

19 reacties

 1. door waspoeder

  Doe gewoon usb
  Onhandig gedoe

 2. door rjj marks

  usb aansluiting was toch verplicht?

 3. door Alexander

  Lijkt mij niet handig voor de iPhone/iPad.
  Bij een MacBook is het handig als de kabel er makkelijk uitkan maar volgens mij moet je dit bij een iPhone niet willen. Wat als je hem net opnieuw aan het installeren bent?

 4. door Michel

  Dock connector is beter…
  Magsafe is altijd handig geweest maar het werkt gewoon niet goed…
  Heb er zo vaak problemen mee gehad..

 5. door Xander

  Origineel geplaatst door rjj marks
  usb aansluiting was toch verplicht?

  Een USB aansluiting is niet verplicht, wel is een manier om met microUSB op te laden verplicht. En Apple is daarom met een verloopstekker gekomen speciaal hiervoor (die natuurlijk niemand gaat gebruiken, wat dat betreft heeft het een hoog Windows Vista N gehalte).

  Zie deze adapter in de Apple store.

  Op zich klinkt deze nieuwe kabel leuk, en ook voor die nieuwe kabel zal vast ook wel een dergelijke verloopnippel te koop zijn straks om aan de EU eis te voldoen, maar het betekend dan dus wel dat je al je accessoires die op de dock connector aansluiten kan weggooien?
  En je dan ook nog moet gaan opletten welk iDevice je met welke iLader op wilt laden?
  Heb thuis nu 4 iDevices in gebruik, wel zo handig dat gewoon alle laders het nu op alle iDevices doen. Maar kan me niet voorstellen dat ze zo’n nieuwe stekker backwards compatible weten te maken, of het moet met ook zo’n verloopding zijn.

 6. door Frankie

  Ik dacht dat de magsafe bedacht was om te voorkomen dat je laptop gelanceerd wordt als er iemand over de kabel struikelt. Volgens mij is de kans hierop met een iphone nihil omdat je deze meestal bij het stopcontact neerlegt en niet op schoot. Maar áls het gebeurt, gaat een iPhone net zo hard de grond op als de laadkabel, lijkt me.

 7. door rob

  Deze en andere websites staan altijd bol van de patentaanvragen maar ik zie zelden dat een dergelijk patent in de praktijk wordt gebracht, ook niet die van 2 jaar geleden.

 8. door Jack

  Lijkt me geweldig, iPhone aan de kabel, wil je de deur uit, trek je gewoon aan je iPhone en hij komt mee. (Net als bij de Macbook , stel je voor dat je daar elke keer , nota bene áchterin, een stekker moet insteken)

 9. door Gerard

  @Frankie: Je hebt voor 200% gelijk!

 10. door Robin

  Als de magnetische adapters uit dit nieuwe patent ook programmeerbaar zijn, zou je ze speciaal voor jouw device kunnen programmeren. Maar dit alles is nog toekomstmuziek.

  Toekomstmuziek?

  Het patent heeft als titel:

  PROGRAMMABLE MAGNETIC CONNECTORS

  (ja, het is origineel in caps)

  Wat ik uit de omschrijving van het patent kan opmaken is dat de connector ‘basis gegevens’ kan doorsturen naar de kabel / de dock / whatever.
  Zou zou je dock onderscheid kunnen maken tussen een iPhone en een iPod Touch terwijl ze bij wijze van spreken niet eens aan staan en terwijl beide dezelfde connector hebben.

 11. door Max

  Het lijkt mij fantastisch als ze de connectorpoort magnetisch gaan afdekken. Het is zo een gapende gleuf. Het is een uitnodiging voor stof en dergelijken.

 12. door Ruben

  volgens mij lapt Apple die verplichtingen voor usb connectors gewoon aan hun laars. Maar MagSafe > dock connector!

 13. door fraqture

  Dit heeft totaal geen nut. De iPhone is in vergelijking met een MacBook zo licht dat de magnetische aantrekkingskracht tussen iPhone en stekker veel lager moet zijn voor hetzelfde effect. Dan valt je stekker zo uit de iPhone.

 14. door Jasper

  Je kan een headphone aansluiting en een Dock connector gewoon waterdicht maken.. Er loopt stroom door heen geen lucht..

 15. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Frankie
  Ik dacht dat de magsafe bedacht was om te voorkomen dat je laptop gelanceerd wordt als er iemand over de kabel struikelt. Volgens mij is de kans hierop met een iphone nihil omdat je deze meestal bij het stopcontact neerlegt en niet op schoot. Maar áls het gebeurt, gaat een iPhone net zo hard de grond op als de laadkabel, lijkt me.

  Je argumentatie gaat niet op voor mensen die iPhones voor meer gebruiken dan buitenshuis gebruik. Want voor de meesten is een iPhone geen batterij die je oplaadt voor buitengebruik of later. Oftewel deze leg je ergens neer binnen handbereik en zichtbereik en dus niet bij het stopcontact. Het is mij al vaak voorgekomen dat ik over de kabel struikelde en m’n iPhone op de grond viel en/of de kabel uit de stekker kwam.

 16. door pizzahamkaas

  En dan kunnen we al die docks enzo ook gelijk verkopen…. Als ik dan mn iphone onder mn kussen leg gaat die kabel er waarschijnlijk ergens midden in de nacht vanzelf uit waardoor ik met een lege batterij de dag begin, nee… Geef mij maar deze 30 pins dock connector

 17. door Ivo

  Ideaal lijkt me dit, mijn vorige iphone moest gerepareerd worden omdat er te veel stof/vuil in de huidige connector is gekomen.

  Deze nieuwe methode is vlakker dus minder vuil kan hierin.

 18. door poserman

  iphone ligt altijd onder mijn kussen.dit zou dus betekenen dat als dit uitgevoerd word dat het niet meer mogelijk is om dit te doen, aangezien dan de connector er ergens in de nacht uit valt.

 19. door alexjeee

  nee slecht plan, hoe het nu is is het perfect!:D

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.