Apple onderzoekt inbouwen van kleine projector in iPhone en iPad

·

iphone projectorVorige week werd bekend dat Apple de domeinnaam applepico.com heeft geregistreerd. De timing is interessant, want uit een vandaag gepubliceerd patent blijkt dat Apple aardig wat ideeën heeft over picoprojectors. Het Amerikaanse Patent & Trademark Office heeft een patent gepubliceerd, dat het inbouwen van kleine projectors (picoprojectors) in iOS-apparaten beschrijft. Ook wordt er gesproken over een projector-accessoire voor MacBooks.
Het zijn niet de eerste plannen die uitlekken over Apple’s projectieplannen. In juni 2009 werd al bekend dat Apple misschien een projectiesysteem in iOS-apparaten zou willen uitbrengen.

Een patent uit maart 2010 beschreef een brede toepassing van projectoren en in april 2010 werd gesproken over het inbouwen van een projectiesysteem in de MacBook. Toen ging het nog om algemene beschrijvingen, maar het patent dat vandaag naar buiten is gekomen is een stuk specifieker. Het beschrijft hoe deze projectoren werken en hoe je bijvoorbeeld vingerbewegingen (gestures) kunt gebruiken.

Dat er zoveel details worden weggegeven, wijst erop dat het ontwikkelteam flinke voortgang boekt – althans op papier. Veel moeite is gestoken in de uitleg waarom een Shared Projected Workspace nodig is. Apparaten zoals de iPhone en iPad hebben een relatief klein scherm en als je foto’s of andere content aan een groepje mensen wilt laten zien, is dat onhandig. Doorgeven van het apparaat is één oplossing, maar dan kan niet iedereen tegelijk kijken. Presentaties op een iPad-scherm geven, zorgt ervoor dat mensen niet alles goed kunnen lezen. Een projector is dan veel gemakkelijker. Onderstaand plaatje laat de drie gebruiksmogelijkheden zien. Bij de MacBook moet via een kabel een apparaat (iPhone?) worden aangesloten, dat de projectie kan verzorgen.

Het is wel interessant waarom Apple een technologie als picoprojectoren interessant genoeg vindt om zodanig uit te werken. Lang niet iedereen zit op een projector in z’n telefoon te wachten of is bereid om een paar euro’s extra te betalen voor een toestel met ingebouwde projector. Misschien wil Apple een zakelijke iPhone uitbrengen?

projector iphone ipad macbook

Een mooie toepassing van projectoren is te vinden in een TED-presentatie van Pattie Maes en Pranav Mistry. Verder is ook een interessant detail dat Samsung ooit eens een toestel met ingebouwde projector heeft uitgebracht: de Samsung Beam. Maar dat is nooit een succes geworden.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

17 reacties

 1. door Danny

  Best vet
  Maar op de tekening te zien blijft de home-button het zelfde

 2. door jos

  mm interessant lijkt me wel wat zo’n iphone!

 3. door Julianl

  Apple gaat nog eens kapot door dit soort nieuws. Mensen gaan deze berichtgeving interpreteren alsof er een beamer in de volgende iPhone en/of iPad zit. Apple onderzoekt momenteel alles en beslist nog niks, en dat is maar goed ook. Als we het toch over de speculatie van Apples R&D afdeling hebben denk ik ook dat Apple het volgende onderzoekt:
  – waterdichte iPhone
  – camera vervangen voor een spiegel-reflex in iPhone en iPad
  – iPhones die niet kapot gaan
  – RFID en praktische toepassingen
  – Mobiel betalen in 1 geïntegreerd systeem
  – Geïntegreerd systeem voor mobiel tv kijken om demand
  – Schermen leesvriendelijk maken binnen LCD techniek

  En met zo’n lijst is het niet onlogisch dat ze ook naar een beamer kijken. Het is wel onlogisch dat dit op iPhoneclub wordt geplaatst.

 4. door Maxime

  Lijkt me een leuk idee. heb het vaak voor dat ik mijn mini display naar vga kabeltje niet bijheb en iets wil beamen met mijn macbook.. zou echt handig zijn!

 5. door hoi

  @Julianl: Het is logisch dat dit op iPhoneclub word geplaatst, maar het gebeurd op een verkeerde manier. Zoals je al zei interpreteren mensen het verkeerd dus zou de redactie het anders moeten brengen, zo dat de mensen snappen dat ze dit niet in de iPhone 5 hoeven te verwachten.

 6. door Jos

  Origineel geplaatst door hoi
  Zoals je al zei interpreteren mensen het verkeerd dus zou de redactie het anders moeten brengen, zo dat de mensen snappen dat ze dit niet in de iPhone 5 hoeven te verwachten.

  ik vind het anders goed gebracht ik denk dat mensen ook wel snappen dat dit niet op de volgende iphone(‘s) komt

 7. door Gio

  Inderdaad, volgende Iphone komt volgende maand of max binnen 2 maanden uit. Het patent is net goedgekeurd. Als je dus echt denkt dat dit er reeds zal inzitten, dan heb je effectief een probleem…

 8. door Alfred

  Interessant, nog sneller m’n batterij leeg!

 9. door Dikkie B

  nieuwe iPhone 6 tech-spec:

  Watch up to ten minutes of projection media!
  (Then your battery will be fully drained)

 10. door hmmmz

  En wat dachten jullie van een geïntegreerde 360 Cam?

 11. door Nick

  Samsung had al eens iets met een projector in een telefoon. Gaat Samsung nu ook Apple aanklagen?

 12. door tom

  In ingebouwde espressomaker en magnetron wordt ook al onderzocht. Dán ben ik om!

 13. door Alfred

  Origineel geplaatst door Nick
  Samsung had al eens iets met een projector in een telefoon. Gaat Samsung nu ook Apple aanklagen?

  Nee, dit gaat over een patentaanvraag. Als Samsung dat destijds is vergeten, lacht Apple zich nu een ongeluk. Als Samsung hun idee wel gepatenteert heeft, zou het wel heel verwonderlijk zijn als dit patent nu aan Apple wordt toegekend.

 14. door Michel

  Origineel geplaatst door Dikkie B
  nieuwe iPhone 6 tech-spec:Watch up to ten minutes of projection media! (Then your battery will be fully drained)

  Dat lossen ze op door de batterij op te laden door enerzijds beweging en anderzijds de voor- en achterkant te voorzien van de nieuwste solarmodules. Die patenten worden maandag a.s. aangevraagd. Mark my words ;)

  Nog even over het feit dat dit bericht op deze manier door iPhoneclub gebracht wordt: logisch, het is een bericht omtrent de iPhone. Het is aan de lezer om dat op waarde te schatten.
  Persoonlijk vind ik het leuk om te lezen in welke richtingen er zoal gedacht wordt. Net zoals bij prototypes van auto’s. Elk zichzelf respecteren automagazine publiceert die. Sommige ontwerpen halen het, anderen niet. En soms halen alleen bepaalde nieuwe onderdelen of technieken het.

 15. door 84425

  Origineel geplaatst door Alfred
  Origineel geplaatst door NickSamsung had al eens iets met een projector in een telefoon. Gaat Samsung nu ook Apple aanklagen?Nee, dit gaat over een patentaanvraag. Als Samsung dat destijds is vergeten, lacht Apple zich nu een ongeluk. Als Samsung hun idee wel gepatenteert heeft, zou het wel heel verwonderlijk zijn als dit patent nu aan Apple wordt toegekend.

  Als wat Samsung deed hetzelfde is als patent Apple, dan is patent Apple niks waard, want is het niet nieuw (minimum voorwaarde om voor toekenning van octrooi in aanmerking te komen). Dus lacht Apple in dat geval niet.

 16. Ik had het vrij goed ingeschat:

  Wessel Meijer zei op 7 juli 2009 om 02:24

  Dit lijkt mij heel reëel en als het gecombineerd kan worden met een sensor dan kun je met allerlei vingerbewegingen op het grote, geprojecteerde scherm werken. Er zijn reeds virtuele toetsenborden… De iPhone zet je dan in een houder en geeft hem voeding van het net (als dat nog nodig zal zijn want de battarijcappaciteit zal ook blijven ontwikkellen).

  Op plat vlak geprojecteerd filmpje kijken vind ik wel fijn klinken. Later gaan ze laser inbouwen en dan kunnen we naar 3D hologrammen kijken… of 3D inscannen.

  Apple is nog maar net begonnen. De toekomst is nog maar net begonnen.

  http://www.iphoneclub.nl/31247/gerucht-apple-gaat-mini-projectoren-inbouwen-in-de-iphone/

 17. door iPhone 4 user

  iPhone of iPad laten projecteren zou dan de batterij dan niet vlug leeg zijn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.