Apple neemt maatregelen tegen iPad-verkoop in Duitsland

·

ipad bierIn Duitsland kun je net als in Nederland al langere tijd via handelaren en webwinkels een iPad kopen, dankzij onofficiële import. Toch blijkt dat Apple de verkoop van iPads uit de VS kan tegenhouden en in Duitsland is het al zover dat ze actie hebben ondernomen. Er is één geval bekend waarbij Apple heeft opgeroepen om de verkoop van geïmporteerde iPads per direct stop te zetten. Ook moet de handelaar een boete betalen.

Hij werd daartoe gesommeerd door advocatenkantoor Bird and Bird, dat namens Apple in actie kwam. Juridisch gezien schijnt Apple het recht te hebben om commerciële handel van merkproducten van Apple te verbieden, maar of het veel zin heeft? Bij de gebruikers kweekt Apple er in ieder geval weinig goodwill mee. Duitsland staat als een van de eerste Europese landen op de ranglijst voor de officiële verkoop van de iPad. De lancering in diverse Europese landen is echter uitgesteld met een paar weken. Tegen het zelf importeren van iPad kan Apple weinig doen; alleen de handel wordt door zo’n maatregel getroffen.

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

39 reacties

 1. door Mark

  Er zal wel een heel goede reden zijn waarom wij in Europa langer moeten wachten.

 2. door hein

  als ze de landen duitsland en nederland verwisselen waardoor nederland de ipad eerder mag verkopen in de winkels is toch alles oke???:D

 3. door Roeland

  Ben ik toch ff blij dat ik ‘m al uit de USA heb :)
  Ik denk meerderen met mij.

 4. door Rob Berends

  Uhm.. wat happend to ‘vrije handel’ ???

  Je mag toch gewoon spullen uit Amerika importeren en in Europa verkopen, zolang je maar invoerrechten en belasting betaald?

 5. door PD

  @Rob Berends

  Inderdaad?

  Wel goeie chick op dat plaatje btw

 6. door Mick

  @Roeland: jup, ik ook.

 7. door alpacatje

  waarschijnlijk omdat binnenkort de officiele verkoop daar begint en apple wil niet dat er al een paar honderd in gebruik zijn in duitsland, kwestie van de europese iPads wat duurder te maken met de wisselkoers…

 8. door Olga

  Waar kan je zowat in Duitsland iPad kopen? Is die daar duurder dan in Ned. webwinkels of verkopen ze ze ook voor dubbele prijs?

 9. door Ronald

  @Roeland: tof ik ga in september.vraag hoe heb je heb kunnen activereren, usa Itunes acount nodig ? en daar in winkel gedaan..ik hoor graag..

 10. door Ronald

  @Mick: top ik ga in september to usa, hoe kan ik hem activeren, USA Itunes acount nodig of daar in de winkel doen ? please let me know..thanks

 11. door Roeland

  @Ronald:

  Activeren? Je hangt ‘m aan je USA iTunes ja, maar volgens mij werkt het ook al met je NLse iTunes account. Want toen ik ‘m aansloot herkende hij ‘m gewoon als iPad en was gesynched.

  Maar jij wil zeker een 3G halen? Waarschijnlijk komt dat ding in september in NL uit. Ik hoop dat de dollar dan weer gunstiger staat want dan zou ik er ook zeker 1 uit de USA meenemen.

 12. door MdR

  @alpacatje:
  Ja echt “sluw” van apple om dat zo te doen, de goedkoopste is in amerika 499 dollar. Dat is ongeveer 375 euro. Apple rond dat af naar 400 denk ik. (450 is ook nog net vreemd). En bij die 400 komt ook nog btw. Dus ik verwacht dat de wifi 16GB ongeveer 475 gaat kosten. Dat is dus 100,- meer als dat je hem in Amerika zou halen….
  (en owja, vergeet je accessoires niet…)

 13. door Peter

  Vind ze nu toch te duur met deze woeker prijzen.
  Wat ik vooral graag zou willen weten waar precies de iPad’s te koop worden aangeboden als ze deze maand echt in de verkoop komen.
  Via de site van Apple kom ik niet verder dan 4 winkels in steden zoals Munchen die te ver zijn. Weet iemand waar ze dicht bij Nederland in de verkoop komen? Thnx.

 14. door gebakkenzucht

  Origineel geplaatst door Mark
  Er zal wel een heel goede reden zijn waarom wij in Europa langer moeten wachten.

  Ze weten dat de euro deze maand in elkaar stort.

 15. door kasuja

  @MdR: voorlopig kan je apple nog niet beschuldigen dat hij te duur word want de euro prijzen zijn nog niet beken. 10 mei mag je pas klagen.

  Verder vind ik het gewoon hebberig gedrag van de mensen die klagen dat de iPad niet geimporteerd mag worden.

  ik kom terug van een weekie dubai en daar liggen iPads met stapels dik tot aan het plavont in de schappen en niemand koop die krengen daar. dat hadden dus allemaal iPads kunnen wezen die in Amerika verkocht konden worden aan de lokale bevolking. vind je het gek dat ze de lokale vraag niet aan kunnen als alles het land verlaat om vervolgens als overstock in de aanbieding ergens in dubai te eindigen.

  Als je er zelf eentje prive gaat ophalen is het anders.
  maar wanneer je in massa’s gaat importeren om er een slaatje uit te slaan is het hebberigheid. ik snap dan best dat apple in grijpt. dan moet je maar op de blaren zitten als het gebeurt dat apple je pakt.

  Voordeel van geduld hebben is dat je in iedergeval een model krijgt dat vaak al van zijn kinderziektes is ontdaan, alle diensten die er bij horen werken gelijk (niet half via itunes op je mac en/of PC) & je hebt gewoon europese garantie voorwaarden.

  iedereen die niet kon wachten en er al een heeft zit na een jaar zonder garantie terwijl iedereen die m straks in een euroland koop waar ie officieel te koop is heeft 2 jaar garantie. en garantie hebben op zo’n dure rekenmachine lijkt mij wel de moeite waad

 16. door footloose

  Origineel geplaatst door MdR
  @alpacatje: Ja echt “sluw” van apple om dat zo te doen, de goedkoopste is in amerika 499 dollar. Dat is ongeveer 375 euro. Apple rond dat af naar 400 denk ik. (450 is ook nog net vreemd). En bij die 400 komt ook nog btw. Dus ik verwacht dat de wifi 16GB ongeveer 475 gaat kosten. Dat is dus 100,- meer als dat je hem in Amerika zou halen…. (en owja, vergeet je accessoires niet…)

  Ik begrijp je rekensom niet. In de USA betaal je ook zo’n 8% tax (Amerikaanse BTW) bovenop die 499 dollar.

 17. door Daan

  @PD: een zeer spontane meid jha!
  meiden met een ipad en een 2 liter peul?? wat wil je nog meer!!!?/??

 18. door MdR

  @footloose: zelfs met die 8% > dat wordt dan 540dollar = 407 euro.
  Lijk mij duidelijk, Apple gaat achter de centjes aan!:O

  zo moeilijk is dat toch niet?

 19. door Stefan

  Helemaal mee eens Kasuja, maar ik heb er tenminste al een hlaf jaar plezier van gehad, voor waarschijnlijk een betere prijs als dat jij hem in europa voor kunt kopen!

  Ik heb immers nog nooit ee nAple systeem gezien in Europ dat goedkoper is dan in de States!

  Veel success met wachten. Ik blijf alvast spelen met mijn iPad 32 Gb voor 460 euro inc. btw etc.

 20. door Richard

  Origineel geplaatst door MdR
  @alpacatje: Ja echt “sluw” van apple om dat zo te doen, de goedkoopste is in amerika 499 dollar. Dat is ongeveer 375 euro. Apple rond dat af naar 400 denk ik. (450 is ook nog net vreemd). En bij die 400 komt ook nog btw. Dus ik verwacht dat de wifi 16GB ongeveer 475 gaat kosten. Dat is dus 100,- meer als dat je hem in Amerika zou halen…. (en owja, vergeet je accessoires niet…)

  Het zou zelfs nog wel eens wat meer kunnen zijn. Het zou me niet verbazen als ie op 499,- hier in Europa uitkomt. Maar goed, we gaan het wel zien over 6 dagen!

 21. door Richard

  Origineel geplaatst door Stefan
  ..knip.. Ik blijf alvast spelen met mijn iPad 32 Gb voor 460 euro inc. btw etc.

  *Inclusief* 19,5% BTW????? Dat kan niet. Dat ding kost daar 599$. Keer 1,195 = 715,81$. Met de huidige koers kom je dan op 548,47 euro. Dus die van jou was 460 euro *exclusief* BTW! ;)

 22. door MdR

  @Richard: pressies! Dan wordt je toch maar weer voor 125 genaaid. (waar van apple een aandeel heeft van 81%)

 23. door Stefan

  @Richard:

  Richard, als jij het zo goed weet……
  Ik heb 599 en geen btw en sailes tax betaald, omdat ik hem in Texas gekocht heb, dat is dus 456 euro!

 24. door marcooo

  Tis een hoop geld jongens, maar het is zeker de moeite waard!! (als je het geld er voor over hebt dan).

  Ik denk dat de Europese prijzen nog wel eens kunnen gaan tegenvallen.Ik verwacht over een week of twee dat ze bekend gemaakt gaan worden in EU.

 25. door MdR

  @marcooo: men zecht hier de 10e :O
  en in het ‘begin’ dacht ik, als er meer dan 50,- verschil tussen zit ga ik hem in US halen, maar ik weet al wat het word….

 26. door Floris

  Jammer van apple, als ze dit ook in nederland gaan toepassen…..

  Me broertje heeft net de ipad binnen via marktplaats voor 575 en het waren ook nog is onze buren die de ipad verkochten :-)

 27. door iSponge

  Apple zal de prijzen wel zo’n beetje 1 op 1 overnemen. Ze weten dat we hun spullen toch wel kopen en van die ‘merk trouwheid’ maken ze maar al te graag (mis)bruik.

 28. door matijs

  Ik heb eens Nelie Smit Kroes een brief gestuurd over de praktijken van Apple. Apple staat totaal geen concurrentie toe, overal zijn de apple-prijzen gelijk. Ik dacht dat dat ten strengste verboden was … word eens tijd dat dat aangepakt wordt

 29. door kasuja

  Kijk het is natuurlijk leuk voor ons als consument dat spullen er op die manier eerder zijn dan normaal. Al betaal je in sommige gevallen de hoofd prijs. Wanneer je dat niet doet chapeau gefeliciteerd veel plezier. Maar als je dingen gaat inkopen om ze duurder te kunnen verkopen buiten de wegen die apple stelt kan je verwachten dat apple er wat tegen doet.

 30. door kasuja

  De manier waarop men de concurrentie strijd aan gaat is niet altijd even goed.

  Het gaat ten koste van de markt en de kwaliteit van de producten in die markt.

  Pliep heeft er een mooi stukje over geschreven.

 31. door kasuja

  Verder is het niet leuk voor het midden en klein bedrijf met al die enthousiaste tussen handelaren. aan de andere kant je handeltjes zijn maar van tijdelijke duur. en je haalt je een hoop gezeur op je hals wanneer mensen terug komen met defecten. de garantie is namelijk maar 1 jaar en dan hou het op.

  je hebt de officiële aankoop met daarop het serienummer nodig anders krijg je geen wereldwijde service. Die bon bevat naast het serienummer ook de aankoop datum en vanaf die datum gaat je garantie in.

 32. door iFreek

  - Vrij verkeer van goederen en diensten geldt alleen binnen vrij handels zones zoals de EU.
  – De iPad wifi 16gb zou $ 499 / 1,35 (dollar) * 1,19 (btw) = € 440 moeten kosten in NL. Het is logisch als dit 449 wordt, maar 499 is ook niet extreem (10% meer ivm koerswisselingen euro/dollar).
  – Importeren is geen hebberigheid, maar gewoon ondernemerschap. Zonder ondernemers had half nederland geen baan in loondienst gehad…

 33. door kasuja

  en waarom zou je de APR’s er uit willen concurreren?
  Mensen gaan vaak voor de goedkoopste en dat is logisch.
  Kennis op doen bij de APR en kopen bij de media markt is geen gek fenomeen vandaag de dag.

  De media markt is helaas te groot om de lagere prijs niet te voelen. Wil je als kleine winkel onder de Apple online prijzen apple gear verkopen dan kom je een koude kermis thuis. Dat kan je alleen doen als je een grote speler bent die groot kan inkopen en inkoop korting terug gestort krijgt van apple aan het eind van het jaar. (die krijg je alleen als je je targets gehaald hebt.)

  Kleinere resellers zijn dus aangewezen op de 12% tot 20% die ze max kunnen krijgen. Een beginnend APR houd van die 12% 2% over als winst. de rest gaat weg aan personeel showroom en investeringen. Je begrijpt al dat je dan liever wat assesoires bij een mac verkoop om wel gezonde marges te halen. Vaak verdubbel je je marge door er simpel een speaker setje of muis bij te verkopen.

 34. door matijs

  @kasuja:
  Ooit een prijsverschil binnen nederland waargenomen voor nieuwe appl-producten ? Overal zijn ze hetzelfde … opgelegd door Apple. Wat dus verboden is

 35. door kasuja

  ik weet niet wat apple allemaal doet met de mensheid maar blijkbaar wil iedereen het graag hebben.

  geen ander merk hoeft zo te doen voor zijn of haar producten. De hypes vagen netjes weg na 2 maanden en dan hoor je er nooit iemand meer over.

  Bij apple niet. Mensen gaan als een malloot een dag van te voren in de rij staan en doe moeite om er vroegtijdig een te bemachtigen via import.

  dan heeft apple je wel te pakken hoor….
  Ik kan gelukkig die verleiding weerstaan :D

 36. door fdjakslfds

  prijzen in amerika zijn zonder btw.

  Dus:

  499 USD / 1.3 (koers) = 383 EUR
  383 * 1.19 (BTW) = € 456

  Dus als apple het netjes doet wordt het €450 / €550 / €650

  SPOT goedkoop..

 37. Dit maakt niks uit voor de verkoper in de US (via bv. Ebay).

  Lekker blijven importeren dus oosterbuurtjes :)

 38. door Pieter

  Origineel geplaatst door Stefan
  @Richard:Richard, als jij het zo goed weet…… Ik heb 599 en geen btw en sailes tax betaald, omdat ik hem in Texas gekocht heb, dat is dus 456 euro!

  Dat is meer dan 430 euro, dus die heb je natuurlijk netjes aangegeven bij de Douane toen je aankwam in Nederland?
  En daar dan netjes 2.5% + 19% over betaald?
  Of schrijf je nu hier in het openbaar dat je je schuldig hebt gemaakt aan belastingontduiking?

 39. door carlos

  Om een beetje ‘zakgeld’ bij te verdienen heb ik bij mijn laatste vakantie in Amerika 2 iPad’s gekocht en meegenomen naar NL. Ik heb een advertentie op marktplaats gezet en een dag later kreeg ik onderstaande mededeling van marktplaats:
  ————————————————————

  ** WIJ VERZOEKEN U DEZE E-MAIL MET BETREKKING TOT UW ADVERTENTIE AANDACHTIG TE LEZEN **

  Wij hebben uw advertentie helaas moeten verwijderen, omdat een eigenaar van intellectuele eigendomsrechten ons in een ondertekende verklaring heeft laten weten dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op een auteursrecht, handelsmerk of ander recht.

  Zoals bepaald in onze gebruiksvoorwaarden, zijn advertenties die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrecht en merkenrecht, niet toegestaan op Marktplaats.nl. Dergelijke advertenties worden door de wet verboden en ook onze beleidsregels staan ze niet toe. Klik op de volgende link als u meer wilt weten over de samenwerking tussen Marktplaats.nl en eigenaars van intellectuele eigendomsrechten:

  Lees meer over bescherming van intellectuele eigendom

  Als u deze advertentie opnieuw plaatst of andere soortgelijke advertenties op Marktplaats.nl plaatst, kunnen we u weren. We vinden het echter belangrijk om u als gebruiker van Marktplaats.nl te hebben en te houden. Daarom vragen we u vriendelijk de beleidsregels na te leven.

  Als deze advertentie volgens u ten onrechte is verwijderd of als u vragen heeft over het verwijderen van deze advertentie, kunt u direct contact opnemen met de eigenaar van de intellectuele eigendomsrechten via het volgende e-mailadres:

  siobhan.rueter@twobirds.com

  Wij raden u aan deze e-mail mee te sturen zodat de eigenaar van de intellectuele eigendomsrechten weet over welke advertentie het gaat.

  Marktplaats.nl is natuurlijk bereid om vragen te beantwoorden, maar aangezien de advertentie is verwijderd op verzoek van de rechthebbende, kunt u het beste eerst contact met hem of haar opnemen.

  Heeft u daarna nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan met het daarvoor bestemde contactformulier. Wij nemen uw vraag dan zo snel mogelijk in behandeling.

  Contactformulier:
  http://verkopen.marktplaats.nl/contact_form.php

  Alvast bedankt voor uw medewerking. Wij hopen u graag terug te zien op Marktplaats.nl!

  Met vriendelijke groet,

  Het Marktplaats team
  http://www.marktplaats.nl

  De verwijderde advertentie:
  Aangeboden:

  Apple iPad WiFi – 32 GB WiFi
  Prijs:

  € 700,00
  Omschrijving:

  iPad 32 GB met WiFi –

  Het betreft hier splinter een nieuwe iPad afkomstig uit Amerika met bon uit de apple store. Je kunt deze iPads hier in Nederland gewoon gebruiken zoals je gewend bent met alle Apple top producten.

  * Prijs = € 700,-

  E-mail me voor meer info of vragen.

  Bij voorkeur de iPad in xxxx komen bekijken, betalen en gelijk meenemen.

  Verzenden geniet geen voorkeur maar is evt. bespreekbaar.

  Groep:

  Computers en Software
  Rubriek:

  Apple | Laptops
  Datum plaatsing:

  26-05-10

  —————————————————————-

  Ik ben totaal verbaasd over deze actie van apple, ze maken zich niet echt populair op deze manier… Maar ik ben vooral bang dat dit bureau mij als particulier zou kunnen gaan sommeren :(

  Wat is de kans dat ze dat zouden doen?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.