Apple krijgt patent op mobiele productinfo- en prijsvergelijker

07 augustus 2012, 20:49 · Gonny van der Zwaag

apple tasjeApple heeft een patent gekregen op een vinding die eigenlijk al min of meer op de iPhone bestaat: een app waarmee je productinformatie kunt opvragen door een barcode te scannen. Je krijgt dan ook meteen de prijs te zien, zodat je weet waar je het goedkoopst uit bent. In een afbeelding in het patent worden als voorbeelden een Panasonic-tv, een Sony-tv en een TiVo-DVR getoond. Na het scannen van de barcode kun je een foto van het product bekijken, met de aanbevolen verkoopprijs, een link naar consumenteninformatie en een prijsvergelijker. De app lijkt bedoeld voor mensen die willen shoppen met hun mobiel en in de winkel informatie willen opvragen.

In Nederland hebben Hardware.info, Streepjescodescanner en Kieskeurig al soortgelijke apps ontwikkeld. Maar misschien gaat Apple’s oplossing nog wel een stap verder. Het gaat om een iWallet-toepassing waarbij winkelen en het uitvoeren van transacties nadrukkelijk centraal staan. Winkeliers en fabrikanten zouden zelfs relevante productinformatie kunnen sturen naar geïnteresseerde consumenten. En de knop ‘Touch Scan’ wijst er misschien op dat Apple naast het herkennen met een camera en aan de hand van de barcode ook een NFC-achtige herkenning wil inbouwen in de app. Figuur 2 in het patent maakt ook melding van een NFC-chip, die als een soort balk middenachter op de iPhone is aangebracht.

iwallet shopping systeem

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

4 reacties

 • Hester M.
  2 years

  Dat is een kwalijke zaak volgens mij. Ik gebruik nu vaak de prijs scanner van Prijsvergelijk.nl maar dat zou betekenen dat ik die straks niet meer mag gebruiken? De telefoon fabrikanten vechten elkaar de laatste tijd helemaal kapot met al hun patenten en nu willen ze ook al het alleenrecht op bepaalde apps hebben?

  Antwoord Quote

 • Max
  2 years

  Ik ga een patent aanvragen hoe ik mn kussen onder mn hoofd vouw als ik ga slapen.
  Hoe kunnen ze dit patent toekennen?

  Antwoord Quote

 • ferry
  2 years

  Niet gelijk paniekeren iedereen. Ik denk dat het patent hoofdzakelijk gaat om de manier waarop… De plaatjes die je hier ziet maken deel uit van een voor leken haast onleesbare tekst. Ik denk dat we ons geen zorgen hoeven te maken voor de huidige apps, kijk naar samsung die met theoretisch dezelfde apparaten en OS als apple ook de patenten weet te omzeilen.

  Antwoord Quote

 • Richard
  2 years

  Eigenlijk zouden patenten alleen moeten worden toegekend voor wezenlijk nieuwe vindingen. Zoals het nu is, zullen bedrijven met veel geld zoveel mogelijk patenten proberen te claimen, uit financiële overwegingen. Dit leidt tot een rem op innovatie en creativiteit.

  Antwoord Quote

Comments are closed.