Apple krijgt multitouch-patent voor iPhone

·

TouchscreenHet Amerikaanse Patent and Trademark Office heeft bekendgemaakt dat Apple vanaf 20 januari 2009 officieel het patent op de multitouch-functionaliteit van de iPhone toegewezen heeft gekregen. Het gaat overigens niet alleen om multitouch, maar ook om de gebruikersinterface en de software die op het apparaat draait. De patentaanvragen waarbij het hierom gaat, gaan terug tot september 2006 en bevatten als uitvinder onder andere Steve Jobs, Scott Forestall en Wayne Westerman.

Omdat er eigenlijk niet meer dan een formaliteit is, willen we er niet teveel aandacht aan besteden. Wie het precies wil weten kan het nalezen in patent nummer 7,479,949. De korte omschrijving luidt als volgt:

apple patent multitouch iphone

A computer-implemented method for use in conjunction with a computing device with a touch screen display comprises: detecting one or more finger contacts with the touch screen display, applying one or more heuristics to the one or more finger contacts to determine a command for the device, and processing the command. The one or more heuristics comprise: a heuristic for determining that the one or more finger contacts correspond to a one-dimensional vertical screen scrolling command, a heuristic for determining that the one or more finger contacts correspond to a two-dimensional screen translation command, and a heuristic for determining that the one or more finger contacts correspond to a command to transition from displaying a respective item in a set of items to displaying a next item in the set of items.

Meer info: World of Apple

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

22 reacties

 1. door Fokke

  Betekent dit nou dat niemAnd anders dit meer mag maken

 2. door Majestic

  Dus nu krijgen de iFone enzo een probleem ?

 3. door Matthew

  interessant dat er op de linkerafbeelding photos – camera – videos staat..
  Misschien was er bij apple dan toch de wens om de iphone te laten filmen? of ben ik weer aan het dromen..?

 4. door Dannyy

  Ipod touch heeft ook een apartr icon voor videos, die heeft geen eens een camera, dus waarschijnlijk waren ze van plan om muziek en video’s aparte iconen te maken en uit eindelijk tog niet.. Beteked dit dat windows mobile toestellen nooit multitouch zullen krijgen?

 5. door MeneerDuck

  @Matthew – YouTube?

  Betekend dit dat andere telefoons geen fatsoenlijke interface kunnen maken? Want laten we eerlijk zijn, Multi Touch is toch wel het beste wat er is.
  Ik zou dat sneu vinden voor iedereen die geen honderden euro’s kan betalen voor z’n telefoontje.

 6. door Terrentiao

  En die blog dan, en de dictionary… denk dat het gewoon een early mock-up was van hoe het scherm er zou kunnen uitzien… Hoe dan ook zoals reeds aangehaald, maakt de goedkeuring van de patenten voor de meeste gebruikers helemaal niets uit, enkel de concurrentie zit ermee :)

 7. door the_one

  Headphone jack zit aan de verkeerde kant :P
  Maar andere bedrijven kunnen wel van het patent gebruik maken, alleen moeten ze flink betalen ;)

 8. door fokke

  betkent dit nou dat geen andere telefoon een multi touch scherm mag maken?
  of zeg ik nou iets doms

 9. door Leon

  @Matthew

  als videos was bedoeld als filmen dan had er wel een camera-afbeelding gestaan denk ik.Nu is het denk ik bedoeld als snelkoppeling naar de map met film gesynct via itunes denk ik

 10. door Hub

  @fokke Ja, maken mag wel als je maar licentiekosten betaald aan Apple.

 11. door fokke

  ja dat is eigenlik ook wel logisch

 12. door Niek

  Hoe zit dit nu dan met de M8? De halve iPhone clone..

 13. door Roy

  Je kan wel patent aanvragen en krijgen. Maar er hoeft maar een techniekje net iets anders te werken en je gaat om het patent heen.

 14. door Rob

  @Matthew

  Zo te zien hadden ze daar nog niet bedacht om het onder de noemer iPod te laten vallen, video en muziek staan nog apart vermeld.

 15. door CB

  Dit bericht laat duidelijk meer vragen achter dan het beantwoord. Hoe zit het dan met de multitouch op het notebook van Dell, de Storm, andere toestellen. Windows7, de hele toekomst van Multitouch? En vooral de softwareaansturing ervan? Wat is er exclusief Apple geworden en wat niet?

 16. door 4saus

  the empire strikes back

 17. Ik heb nog geen tijd gehad om het hele patent te lezen, maar in principe heeft het patent betrekking op alle multitouch-schermen in computing devices, dus ook notebooks, tablets, pda’s en smartphones, enzovoorts Concreet betekent dat dus dat alle bedrijven die nu een product op de markt hebben gebracht met multitouch licentiekosten aan Apple moeten betalen of moeten stoppen met de productie daarvan (afhankelijk van Apple’s keuze).

  Het is nog wel de vraag of er geen sprake is van prior art en het patent dus aangevochten gaat worden, maar dat leidt meestal tot slopende rechtszaken die jaren kunnen gaan duren.

  Tot die tijd blijft Apple houder van het nu toegewezen patent en kunnen ze andere bedrijven dus de technologie ontzeggen (concurrenten zoals de Palm Pre).

 18. door Dennis

  Overigens lijkt me dit alleen betrekking te hebben op de Amerikaanse markt? Ik kan me niet voorstellen dat een Amerikaanse instantie kan beslissen over wereldwijde patenten..

  Origineel geplaatst door Niek
  Hoe zit dit nu dan met de M8? De halve iPhone clone..

  Die hebben op de Amerikaanse markt een probleem…

 19. Dit geldt inderdaad alleen voor de Amerikaanse markt, zoals met alle patenten van het USPTO.

 20. door Gugu

  Het gaat om een specifiek patent, Iphone werkt met 3 lagen. Nokia gaat multitouch maken met 2 lagen.

  Ze hebben het patent, maar ze kunnen het andere producenten niet ontzeggen, bv in Europe is dat een verbod sinds het direct tegenin de monopolie-wetten gaat. Dus het is momenteel enkel gebonden tot de grenzen van de VS.

  Ze kunne het ook al Nokia niet ontzeggen, want die hebben het patent op Multimedia devices met touchscreens.

 21. door Knipperbol

  Het patent betreft niet het multi-touch, het gaat om het algoritme wat gebruikt wordt voor de herkenning van commando’s. Dat is heel wat anders.

  De patenten voor de techniek liggen immers bij de displaymakers zelf en bestaan al tientallen jaren (zelfs al in de tijd dat er geen LCD’s waren en we gewoon CRT schermen hadden).

 22. Als octrooigemachtigde ben ik dagelijks bezig met octrooigerelateerde zaken. Het klopt dat het verleende Amerikaanse octrooi slechts geldig is in de Verenigde Staten. Echter, Apple heeft tevens parallel een internationale octrooiaanvrage (PCT-aanvrage) voor deze uitvinding ingediend. Uit de octrooidatabase volgt dat de internationale octrooiaanvrage afloopt op 6 maart 2009 (over 3 dagen dus), waardoor Apple op korte termijn de beschermingsomvang verder zal dienen uit te breiden naar andere landen/regio’s in de wereld. Het betreft hier overigens een bijzonder lang octrooischrift van enkele honderden pagina’s (normaal: 15-30 pagina’s)….

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.