Apple iCam: interessant concept voor een iPhone-camera

·

Apple iCamDe iPhone wist de afgelopen jaren niet alleen de smartphonemarkt flink te veranderen, maar ook veel voor de digitale fotografie te doen. Zo is de iPhone 4 nog steeds de meest gebruikte camera op de fotografiesite Flickr. Designbureau ADR Studios fantaseerde over wat er nog allemaal met de iPhone kan gebeuren om het een betere camera te maken. Zij ontwierpen op basis hiervan een accessoireconcept voor een toekomstige iPhone, die ervoor zorgt dat je een lens en extra cameramogelijkheden tot je beschikking hebt.

De Apple iCam zou over een iPhone heengeschoven worden, waarna deze alles kan doen dat een gewone digitale camera ook kan. Hij zou met het touchscreen van de iPhone te besturen zijn, maar ook een aantal knoppen aan de zijkanten hebben om op te drukken. Volgens ADR Studios moet het mogelijk zijn om gewoon van lens te wisselen. Gemaakte foto’s zouden vervolgens te projecteren zijn op een nabije muur.

Dankzij de toevoeging van de iPhone zou de iCam meer dan alleen een gewone digitale camera zijn: een display aan de voorkant zorgt er bijvoorbeeld voor dat je makkelijk een zelfportret maakt, met behulp van stemactivatie van Siri. Daarnaast lijkt het ons vrij handig om foto’s van je veelgebruikte camera’s direct online te kunnen delen via iOS.

Je moet je wel bedenken dat de Apple iCam van ADR Studios een concept is. ADR Studios zegt ook geen plannen te hebben om het accessoire zelf op de markt te brengen. Interessant is het concept alleen wel: een variant van Apple of een andere accessoiremaker zou niet misstaan. Op het moment zijn er wel een aantal lenzen voor de iPhone beschikbaar, waaronder de Olloclip.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

19 reacties

 1. door Robin deelen

  Ik zeg doen!

 2. door Jaap

  Het concept van de iPhone die ze afbeelden is niet verkeerd… Dat spreekt me meer aan dan de camera!

 3. door Dikkie B

  Het zou uberhaupt top zijn als men met een DSLR geotagging gegevens kan opslaan icm de iphone.
  Volgens mij zijn er wel al soortgelijke oplossingen met apps, maar dat werkt toch anders.

  Overigens vind ik Flickr eerder een cloud/picdump dan een “fotografiesite”.

 4. door Bubbly

  Weet je wat het is, ik begrijp niet dat ze het zelf niet uitbrengen maar zoiets gewoon openbaar gooien.

 5. door Jens

  Let op het andere design van de iPhone

 6. door JzAero

  @Bubbly: voor dit soort dingen zijn grote investeringen nodig en waarschijnlijk ook nog niet realistisch genoeg. Dit concept is leuk, maar er moet nog zoveel aan gebeuren voordat het een volwaardig productieklaar ontwerp is. Tevens is de markt beperkt als je het apparaat een flinke prijskaart meegeeft. Ikzelf vind het een leuk idee omdat ik zelf veel met fotografie doe, maar het blijft een extra kostenplaatje bovenop mijn DSLRs.

 7. door peter

  Hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe

 8. door Mark

  Origineel geplaatst door Jens
  Let op het andere design van de iPhone

  Ze moesten wel zelf iets maken, heb jij een iphone met aan allebei de zijdes een display?

 9. door Grimster

  hebben hebben? dat ding is veel groter dan de iPhone zelf. camera op iPhone is ideaal omdat je die altijd bij je hebt. dit vind ik nutteloos, kan je net zo goed een dedicated camera hebben!

 10. door Jordy

  Idd cool ding!!

 11. door dirkjan82

  Leuk concept, maar wat is de toegevoegde waarde? Het idee van een goede camera in je mobiel is dat je die altijd bij hebt, zonder een losse camera mee te hoeven nemen. Althans, zo zie ik dat. Dit heeft net zoveel toegevoegde waarde als een losse compactcamera meenemen, of kleine camera met verwisselbare lenzen zoals een PEN. Daarom vraag ik me dus af of hier wel een markt voor zou zijn. Maarja, datzelfde geldt dan voor alle losse lensen voor de iPhone, waar schijnbaar een markt voor is.

  Ik zie dit als niet meer dan een geinige gadget.

 12. door Si_Beau

  @Mark:

  Kijk eens goed ;) het tweede scherm zit op de cam en niet op de iPhone ^^

  Top ontwerp.. Ik denk dat menige dit wel willen hebben.. Inclusief ikzelf!

 13. door Carel

  De iPhone wordt dus eigenlijk een grote “SD” kaart met een beeldscherm….de rest zit allemaal in de iCam. Nutteloos ding lijkt mij, ongeschikt voor een snelle snapshot want je moet ‘m eerst in elkaar zetten.

 14. door mirthe

  En ik heb een hoesjenom mijn iphone zitten, die zit muur en muurvast! Maar (ik denk van niet nml) zou de iphone met een hoesje passen?

 15. door lulu

  Ik begrijp het nut niet. Als je verwisselbare lenzen wilt hebben, koop dan een spiegelreflex- of systeemcamera. Dan heb je ook nog veel betere kwaliteit. Een iPhone is leuk voor kiekjes en fotografen die hip willen doen.

 16. door fraqture

  @dirkjan82:

  Ik dacht hetzelfde als jij en in de basis is dit ook wel zo, maar voordeel is wel dat je op deze manier echt goeie foto’s op de iPhone hebt staan die je vervolgens, zonder tussenstappen, kunt gebruiken om te delen op Facebook, Twitter etc. Met een dedicated camera moet je de foto’s eerst nog naar je computer kopiëren.

 17. door Dennis

  Zoiets bestond toch al. Een case waarop je een DSLR Lens kan bevestigen. Oftewel onzin. Zal wel niet zo lekker in je broekzak zitten…

 18. door bmonninkhof

  Volgens mij is het grote voordeel hiervan dat je meerdere fotoapps kunt gebruiken. Tenminste als dat de insteek zou zijn. Een ander voordeel is dat de complete interface / mogelijkheden eenvoudig geüpdate kunnen worden. Dan in tegenstelling tot de reguliere camera’s. Ook dat moet dan het voordeel worden van een dergelijke Iphonecase. Mogelijkheden voldoende om te kunnen concurreren met reguliere fotocamera’s.

 19. door Thomas18GT

  Lekker makkelijk, even een photoshopje maken en vervolgens zeggen dat je er niks mee gaat doen.

  Doe mij maar die leuke iPhone zonder die achterlijk grote cameracover

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.