Apple denkt na over iPhone- en NFC-gebaseerde huisautomatisering

·

patent-nfc-huis-automatiseringEen nieuw patent van Apple wijst op ideeën om de iPhone te gebruiken voor allerlei automatiseringstaken thuis. Het systeem werkt met near field communication (NFC) en toont een Apple TV, iMac, iPods en andere apparaten zoals een PlayStation-controller en een sprinklersysteem, allemaal te bedienen via NFC. Voor de iPhone is een RFID-chip bedacht, die je via een app kunt bedienen. Open je de applicatie, dan kun je zoeken naar nabije RFID-apparaten. Door een streepjescode op een apparaat te scannen kun je de iPhone er ook mee koppelen. Vervolgens dient de iPhone als afstandsbediening, bijvoorbeeld voor een televisie of home theater-systeem. Je kunt de gekoppelde apparaten in categorieën indelen, om alles overzichtelijk te houden.

patent-apple-tvDenk daarbij aan categorieën als Amusement, Huis en Kantoor. Ook kun je de apparaten in volgorde van nabijheid sorteren op de iPhone. Apple laat met het patent zien dat het meer plannen met NFC heeft dan alleen betalingen doen. Zo wordt er gesproken over het op afstand bedienen van een thermostaat, het bedienen van lampen, een garagedeur, beveiligingssysteem of sprinklersysteem. Wie het allemaal wil weten, kan een 114 pagina’s tellend document doorlezen, waarin het complete patent wordt uitgelegd. Het document werd in maart 2012 ingeleverd bij het Amerikaanse patentbureau en werd deze week openbaar gemaakt. Uitvinders zijn Michael Rosenblatt, Gloria Linn, Sean Mayo en Taido Lantz Nakajima. Over de iPhone gaan al regelmatig geruchten dat NFC-technologie zal worden ingebouwd. Dat zou eigenlijk in 2012 moeten gebeuren, nadat de iPhone 4s zonder NFC-chip op de markt kwam. Een paar dagen geleden waren er opnieuw geruchten over NFC in de volgende generatie iPhone. Mogelijk speelt daarbij de nieuwe applicatie Passbook in iOS 6 een rol.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

4 reacties

 1. door Marnick

  Hoop echt op NFC chip in nieuwe iPhone. Zit nog vele mogelijkheden in. Er moet wel iets nieuw in zitten want is een nieuw model. Niet gewoon betere camera ofzo. Bij de iPhone 4 was dat de LED flitser en gyroscoop en retina display.

 2. door Frankie

  Vandaag een stukje gelezen over (on)veiligheid van android-toestellen met NFC chips.
  Hopelijk hebben ze dit bij Apple ook gelezen en doen ze er hun voordeel mee.

 3. door kakoener

  Apple denkt tenminste door.
  Dat Google niet doet.

 4. door Johan

  Ben benieuwd of Apple hier patent voor gaat krijgen. Mag hopen van niet anders krijgen we weer veel rechtszaken. Als ze nu zelf iets hadden uitgevonden maar het is alleen hoe nieuwe technieken in de praktijk kunnen worden toegepast.
  Dit soort patent grappen is goed voor Apple’s portemonnee en een heel regiment advocaten maar niet goed voor ons als consument.
  Maar verder nfc juich ik zeker toe dacht dat Sony dit ook al had toegepast en dat je er zelfs twee chipjes bij kreeg die je dan zelf bepaalde functies kon toedichten. Bijvoorbeeld als je thuiskomt en je je telefoon langs de chip haalt je wifi van je telefoon aangaat.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.