Apple breekt met Chinese fabrikant wegens kinderarbeid

·

iPhone-fabriekApple heeft alle banden verbroken met Chinese fabrikant Real Faith Pingzhou Electronics nadat bleek dat het bedrijf zich in 74 situaties in het afgelopen jaar schuldig heeft gemaakt aan kinderarbeid. Dit blijkt uit een jaarlijks rapport van Apple, waarin wordt beschreven hoe de werkomstandigheden bij fabrikanten zijn gecontroleerd. Apple heeft in het afgelopen jaar 339 controles uitgevoerd in de productieketen, 72 procent meer dan het jaar daarvoor.

De minderjarige arbeiders werden gevonden in 11 verschillende faciliteiten van Real Faith Pingzhou Electronics. Arbeidsbureau Shenzhen Quanshun Human Resources was volgens Apple verantwoordelijk voor het leveren van minderjarige arbeiders aan de fabrikant. In sommige gevallen zou dit bureau families zelfs hebben geholpen met het namaken van belangrijke documenten. Door de praktijken van Quanshun zouden er op het moment 106 minderjarigen in China werken. Het bedrijf zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor 70 voormalige minderjarige werknemers.

Uit het rapport blijkt ook dat 92 procent van de fabrikanten gelieerd aan Apple werknemers nu hooguit 60 uur per week laat werken. Een aantal fabrikanten is ook op de vingers getikt omdat werknemers niet extra betaald kregen bij overwerk.

Apple kwam onder vuur te liggen toen in begin 2012 een artikel van The New York Times de werkomstandigheden in Apple’s fabrieken onder de loep nam. In een reactie zei CEO Tim Cook uiteindelijk er alles aan te doen om de situatie te verbeteren. Recente rapporten van New York Times wijzen er op dat dit waarschijnlijk ook is gelukt.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

18 reacties

 1. door Dominic

  Hopelijk gaan de aandelen nu weer omhoog :P

 2. door Lisa Laponellie

  Ik heb er geen woorden voor..

 3. door donstil

  Origineel geplaatst door Dominic
  Hopelijk gaan de aandelen nu weer omhoog

  zal voor korte duur zijn. Dit is geen nieuws wat het aandeel 50punten zal doen stijgen, misschien zakt het er juist wel weer door.

  iedereen lijkt uit het zinkende schip te springen de laatste weken.

 4. door Jan

  Zinkende schip is wat overdreven. Logisch dat beleggers nu minder graag Apple kopen. Gelijke winst, stevige concurrentie en gebrek aan innovatie.

 5. door Peter de Wit

  On topic: uitstekende actie van Apple, nu maar hopen dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.

 6. door Barend

  Snap niet waarom ze zo moeilijk doen over kinderarbeid het is daar geen Nederland bovendien willen ze daar graag werken denk als die kinderen niet daar werken dan wel ergens anders

 7. door Eendje

  @Barend: klopt. Natuurlijk is het voor de westerse maatschappij een ramp want de kinderen moeten van hun jeugd kunnen genieten en leren. Wat dat betreft ben ik het daar totaal mee eens.
  Het probleem is alleen dat het cultuur daar totaal anders is en is in sommige gevallen ook nog eens financieel afhankelijk van alle familieleden.

  Apple (en andere bedrijven) werden hier nu wel op de vingers getikt maar persoonlijk denk ik niet dat zulk soort acties de situaties van deze gezinnen zullen veranderen. Dit probleem kan simpelweg niet opgelost worden door hun brood weg te halen. Zolang de overheid (en het rijke gedeelte) hun beleid niet veranderen, zal kinderarbeid altijd blijven bestaan. Dan is “openbare” kinderarbeid nog het minst ergere vorm.

 8. door Dekon

  Origineel geplaatst door Barend
  Snap niet waarom ze zo moeilijk doen over kinderarbeid het is daar geen Nederland bovendien willen ze daar graag werken denk als die kinderen niet daar werken dan wel ergens anders

  wat heb jij een bekrompen geest. Wtf heeft dat nu met de locatie te maken? Kinderarbeid is iets wat wereldwijd moet verbannen worden en als jij zo lomp bent om dat niet te snappen vrees ik voor je toekomstige kinderen. Die kinderen willen daar graag werken? Is het ooit bij jouw al eens opgekomen dat het misschien meer uit noodzaak is dan graag willen? Laat kinderen kinderen blijven, later zullen ze genoeg mogen werken.
  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de reactie een ip ban overweegt voor deze lomperik.

 9. door Barend

  @Dekon: misschien heb jij een bekrompen geest kom nog wel is in in dat soort landen en daar werkt iedereen van klein tot opa niet werken is niet eten en als je niet eet ga je dood wat heb je liever geef ze werk betaal ze normaal doe iets aan opleiding probleem opgelost

 10. door Jeroen

  @Barend: @Eendje: Ja daaag! Dat is wel lekker makkelijk in je eigen (westerse) straatje redeneren. Heel goed dat er vanuit de rijke westerse wereld een keer oog komt voor de werkomstandigheden in de derde wereld.
  Op korte termijn kan dat inderdaad vervelend uitpakken voor de gezinnen in kwestie. Op de lange termijn zal het stellen van dergelijke eisen er in eerste instantie voor zorgen dat meer gezinnen van deze industrie gaan leven.
  Het werk moet gedaan, en als kinderen het werk niet mogen doen, zullen er volwassenen worden aangesteld. Naarmate minder mensen beschikbaar zijn, zal men dan langzaam aan hogere salarissen kunnen gaan eisen…

  Uiteindelijk zorgt het dus voor betere verdeling van welvaart in de wereld….

 11. door Duncan

  @Barend: Geen geld is inderdaad geen eten in de huidige maatschappij. Maar volgens mij mis je nu wel het punt dat kinderarbeid gewoon not-done is. Je zou ook kunnen zeggen dat wij als westerse wereld gewoon moeten betalen waar de mensen elders recht op hebben. En ja, dus meer moeten betalen. Of zou jij zelf voor €2,- per uur, laat staan per week willen werken? Daarom worden daar kinderen ingezet, omdat die simpelweg makkelijk uit te buiten zijn. Wanneer de ouders meer betaald krjgen, hoeven de kinderen ook niet te werken.

  Ik weet niet of jij kinderen hebt, maar zou jij ze tegen een schandalig uurloon te lang laten werken onder erbarmelijke omstandigheden, zodat jij mooie spullen voor thuis kan kopen? In NL lopen kinderen met vrijwel de nieuwste telefoons die gemaakt worden door kinderen die zo’n telefoon misschien nooit zelf kunnen kopen?

 12. door Daejji

  Ik snap Dekon wel en ik snap Barend ook.
  Het mooiste zou natuurlijk zijn als overal op de wereld kinderen kinderen kunnen zijn en ze nergens hoeven te werken.
  De realiteit is in veel landen echter anders..en als de kinderen in sommige families niet werken dan komt er geen brood op tafel.
  Het is gewoon triest inderdaad..maar de hele maatschappij zul je dan daar moeten aanpakken en alles op de schop.

 13. door Dekon

  (Red.) Verwijderd: ontoelaatbaar gedrag.

 14. door Eendje

  Ik denk niet dat Barend op doelde dat de kinderen daar “graag” willen werken. Wat ik merk in de omgeving is dat mensen twee verschillende situaties met elkaar gaan vergelijken. Wat ten eerste al niet opgaat door de cultuur verschillen. Ten tweede begrijpen en kennen veel mensen de andere culturen niet en “beslissen” al snel wat goed en slecht is voor die mensen.

 15. door Barend

  Helemaal mee eens @eendje. Bovendien wat wij hier erbarmelijk vinden kan daar juist een heel goede baan zijn.

 16. door Barry55

  @eendje: Nog zo’n bekrompen geest. Kom op man welke kind wil nou werken ?
  Is het in dat land echt de wil om te willen werken of zouden die kinderen daar medeleven hebben
  zodat ze moeten werken om een snee brood op de plank te krijgen.

  BTW dat apple zijn eigen hierom bekommert is puur media, voor de rest maakt hun niks uit wie of wat zijn toestellen maken voor 5 euro.!!

 17. door Duncan

  @Barend: @Eendje: Ik kan me vinden in jullie uitspraak dat je niet zomaar een andere cultuur mag veroordelen zonder je er eerst in te verdiepen.
  Maar zoals ik (en klaarblijkelijk anderen) jullie teksten interpreteren is dat “het daar nu eenmaal anders werkt en daarom gewoon zo is”.

  Vraagje: vervang de context kindarbeider nu eens door kindsoldaat. Geldt dan nog steeds dezelfde mening?

 18. door Eendje

  @Barry55: De ironie. Waar zie je mij zeggen dat ze graag willen werken? Daarnaast, wie ben jij om te bepalen of zij dat wel willen/mogen? Ik keur het ook niet goed en dat is ook wat ik vanaf het begin heb gezegd. Om iemand gelijk bekrompen te stempelen zonder enig aanleiding behalve dat het van jou mening verschilt? De ironie.

  @Duncan: In een zekere zin is dat eigenlijk inderdaad zo. Maar goed, logisch gezien “is alles gewoon zo omdat het daar anders werkt”, anders zou het niet anders zijn.
  Ik begrijp heel goed dat het voor westerse maatstaven niet acceptabel is en duidelijk is dat ze hulp kunnen gebruiken. De vraag is, willen zij dat wel (van ons)?

  Vergelijkbaar geval is met Afghanistan en Irak. De bemoeienis van de westerse wereld, hoeveel heeft het geholpen?

  Mijn punt is: zon directe aanpak/bemoeienis van het westen zou best helpen (zeker op lange termijn). Maar mij inziens is een lokale aanpak op lange termijn beter en veroorzaakt minder botsing en frustraties.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.