Waarom Apple’s batterijhoes er zo vreemd uitziet

Apple's Smart Battery Case voor de iPhone heeft een rare bult op de achterkant. Waarom heeft Apple eigenlijk voor dit design gekozen? Wij hebben wel een aantal mogelijke verklaringen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Heel wat mensen vinden dat Apple’s nieuwe batterijhoes er niet zo fraai uitziet. Het lijkt alsof er een extra iPhone achterop de hoes is geplakt. De €119 kostende Smart Battery Case voor de iPhone is bovendien vrij duur. Maar waarom heeft Apple gekozen voor dit eh… aparte uiterlijk? Er is een interessante theorie, die het design zou kunnen verklaren.

iPhone-6s-Smart-Battery-Case


Bekijk ook

Apple onthult Smart Battery Case voor de iPhone 6(s)

Apple heeft zojuist de Smart Battery Case voor de iPhone 6 en iPhone 6s onthuld. De case met ingebouwde accu is vanaf nu verkrijgbaar in de online Apple Store.

Tientallen patenten
Mophie is al jaren de belangrijkste fabrikant van batterijcases. Ze hebben tot nu toe voor elke generatie iPhone een batterijcase gemaakt en hebben het design daarvan steeds meer geperfectioneerd. Al die verbeteringen hebben ze vastgelegd in patenten. Mophie’s patent #9.172.070 van afgelopen oktober toont bijvoorbeeld een tweedelige batterijcase, waarbij je de onderkant erop schuift. Dit design gebruiken ze al jaren.

Mophie patent

Het bijbehorende patent beschrijft een batterijhoes die uit twee delen bestaat:

  • Het onderste deel, waar de batterij in verwerkt zit met interne en externe stroomaansluitingen en een aan/uitschakelaar.
  • Het bovenste deel, dat afneembaar is.

Je zult vast al opgemerkt hebben dat Apple’s batterijhoes uit één deel bestaat en dat er geen aan/uitknop op zit. Een hoes waarbij je de iPhone aan de bovenkant (of aan de onderkant) erin schuift maakt in ieder geval geen inbreuk op de patenten van Mophie. De bovenkant is flexibel en de ‘bult’ aan de achterkant doet op geen enkele manier denken aan de hoesjes van Mophie. Mophie heeft trouwens nog veel meer patenten (zoals deze) waarin meer tweedelige varianten van batterijhoesjes zijn uitgewerkt. Dus zelfs als Apple een hoes, bestaande uit een bumper en een opklikbare achterkant had gemaakt, waren ze tegen de patenten van Mophie aangelopen.

Apple Smart Battery Case, liggend

Batterijhoes met extra functies

Inmiddels zijn er meer details over de batterijhoes naar buiten gekomen. Zo bevat de Smart Battery Case een batterij met een capaciteit van 1877 mAh, waarmee je de gebruiksduur van de iPhone net niet helemaal kunt verdubbelen. Ook is Apple’s batterijhoes op te laden met een Lightning-kabel, terwijl je voor alle bestaande batterijhoezen een mini-usb-kabel nodig hebt.

De hoes heeft geen aan-/uitschakelaar, zoals al opgemerkt. De hoes begint meteen te laden op het moment dat je de iPhone plaatst. Dat kan onhandig zijn, want soms wil je de hoes meenemen om pas later te gebruiken, of om uit te lenen aan iemand anders. De makkelijkste manier om mee te nemen is dan om de hoes alvast om de iPhone te doen, maar dan gaat de interne batterij van de hoes ook gaandeweg leeg. Een aparte beslissing vinden we dat er aan de binnenkant een lampje zit, waaraan je kunt zien of de batterij wordt opgeladen (zie onderstaande video na 1:49 minuten). Als je de iPhone in de case steekt tijdens het laden, is het lampje niet zichtbaar. Ook kun je sommige oordopjes niet in de opening onderin de case steken (te zien in de video na 2:20 minuten).

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De batterijhoes van Apple heeft overigens ook wel wat positieve eigenschappen. Zo zitten er extra antennes in verwerkt, die de ontvangst van de iPhone verbeteren. In vergelijking met andere batterijhoezen kun je ook makkelijker zien hoe het met de acculading is gesteld. Op het scherm verschijnt namelijk het batterijpercentage van de iPhone én de batterijhoes.

Update 10 december: aanvankelijk ontstond de indruk dat er interne antennes in de hoes waren verwerkt, maar een teardown van iFixit maakt duidelijk dat dit niet zo is.

Andere verklaringen voor de batterij-bult

Er zijn nog wel meer verklaringen te verzinnen waarom de Apple Smart Battery Case een rare bobbel achterop heeft:

  • Als Apple de batterij over de hele lengte van de case had gemaakt, had dat een lompe case opgeleverd. Nu wekt het een slanke indruk, omdat de randjes aan de boven- en onderkant van de case nog steeds dun zijn.
  • De batterij is zo in de hoes geplaatst, dat de antennes van de iPhone zo min mogelijk worden geblokkeerd. De extra antennes in de hoes zorgen nog eens extra ervoor, dat het bereik goed blijft.
  • Batterijen zijn vaak een hard, onbuigzaam blok. Om te zorgen dat de hoes makkelijk van de iPhone kan worden gehaald kon Apple niet de batterij over de hele lengte doen. Hadden ze dat wel gedaan, dan was een hoes in twee delen nodig geweest.
  • Door de hoes smaller te maken aan de boven- en onderkant steek je ‘m makkelijker in je broekzak.

Maar eerlijk gezegd, vermoeden we dat Apple door allerlei hoepels heeft moeten springen om een design te maken dat niet op de eerdere ideeën van Mophie lijkt.

iPhone 6s Smart Battery Case

Maar waarom maakt Apple eigenlijk een batterijhoes?

Apple zal ongetwijfeld heel wat batterijhoezen gaan verkopen, puur omdat het een accessoire van Apple zelf is. Maar eigenlijk is het een onverstandige aankoop, want deze batterijhoes past alleen op de huidige 6-serie. Als Apple bij de iPhone 7 voor een ander design kiest moet je je prijzige hoes alweer vervangen door een andere. Dat is gunstig voor Apple (meer omzet), maar minder gunstig voor je portemonnee.

Waarom kiest Apple eigenlijk ervoor om een eigen batterijhoes te maken? We kunnen wel een aantal redenen verzinnen:

  • Apple breidt het aanbod steeds verder uit en heeft duizenden projecten lopen. De tijd dat Apple zich onder leiding van Steve Jobs focuste op een beperkt aantal producten die tot in perfectie werden uitgewerkt, is voorbij. In het tijdperk van Tim Cook komen producten veel sneller op de markt en zitten er soms nog wat kinderziektes in. Een batterijhoes kan er ook nog wel bij.
  • Accessoires zijn lucratief, dus waarom zou Apple daar niet van profiteren. Door zelf te produceren kunnen ze 100% van de winst zelf opstrijken.
  • Apple wil dat er minder variatie aan accessoires in de Apple Store te vinden is. Ook moeten de accessoires zoveel mogelijk dezelfde verpakking gebruiken, die door Apple wordt gedicteerd. Zelf accessoires maken is een makkelijke manier om dat voor elkaar te krijgen, want daarmee hebben ze alles in de hand.
  • Eigen Apple-accessoires verkopen waarschijnlijk beter dan producten van derde partijen, domweg omdat veel mensen denken dat de eigen producten van Apple beter zijn. Ze kunnen onder eigen merk meer batterijhoezen verkopen, vooral aan merkfans.

Misschien kun jij nog veel meer redenen verzinnen waarom Apple voor dit design heeft gekozen, of waarom ze nu opeens een batterijhoes op de markt brengen. Dan horen we die natuurlijk graag in de reacties!

Je kunt de Smart Battery Case via deze link bestellen.

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.