Apple aangeklaagd door FlatWorld over alle touch-producten

·

touch aanrakingApple is aangeklaagd door een bedrijf uit Pennsylvania met de naam FlatWorld. Het bedrijf beweert dat Apple patenten van FlatWorld overtreedt bij alle aanraakgevoelige producten, dus inclusief de iOS-apparaten en de Magic Mouse. Het patent RE43381 omschrijft een testtool met een touchscreen, dat zo is geprogrammeerd, dat kinderen objecten op het scherm kunnen manipuleren of verplaatsen. Ook kunnen ze de objecten verbergen achter andere objecten. De website PatentlyApple meent dat het lastig is om een duidelijk verband te ontdekken tussen deze uitvinding en de genoemde Apple-producten.

In de aanklacht worden de iPhone, iPad, iPod touch, zesde generatie iPod touch, MacBook Pro, MacBook Air, Magic Mouse en Magic Trackpad genoemd, bijna het complete assortiment aan producten dat Apple op de markt brengt. FlatWorld meent dat Apple het patent op grootschalige wijze heeft overtreden en daarvan op de hoogte was. Uiteraard draait het ook hier weer om geld: FlatWorld wil een vergoeding die minimaal gelijk is aan de hoeveelheid licentiegelden die het bedrijf ervoor had kunnen vragen bij Apple. Uitvinder van de patenten RE43318 en RE6920619 is Slavoljub Milekic, een hoogleraar in cognitieve wetenschap en digitaal design aan de universiteit van Philadelphia.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

24 reacties

 1. door Mathijs

  De zesde generatie iPod touch bestaat niet, het is maar tot de vierde generatie.

 2. door Eelke

  Patenten oorlog gaat door. Volgens mij gaat het ook om de 6e generatie iPod shuffle, niet de touch.

 3. door Leo van der Meer

  Jahoor weer een onderneming die Applegeld ruikt en het probeert.

 4. door AlbertTCB

  maar deze overtreding zou dan toch gelden voor álle fabrikanten van smartphones en tablets?

 5. door Eelke

  @AlbertTCB: Klopt, maar bij Apple hebben ze veel geld, dus daar denken ze wat te halen.

 6. door WTF?

  Waarom klaagt iedereen vandaag de dag elkaar continue aan?

 7. door trixie

  IBM had TIEN jaar geleden al een touch screen mobile tele

 8. door trixie

  foon. Dus genoeg ‘prior art’ om deze patent trol het hok in te sturen.

 9. door Lars

  Als het patent er is, dan kan Apple niet zo maar er mee weg komen.. Wordt betalen

 10. door Rayn

  Ook kunnen ze de objecten verbergen achter andere objecten.

  Eum, dit kan tog niet standaard in iOS? Hier heb je tog een jailbreak-tweak voor nodig?

 11. door Gautam

  Origineel geplaatst door Eelke
  Patenten oorlog gaat door. Volgens mij gaat het ook om de 6e generatie iPod shuffle, niet de touch.

  Nano, niet touch, niet shuffle. Nano.

 12. door Jelmer

  Vind niemand het dan een beetje dat ze daar pas 5 jaar later mee komen? Als ik zo patent zou hebben, zou ik al gelijk bij de eerste patent overtreding hiermee al naar buiten gaan. Dit is gewoon achterbaks…

 13. door Rob

  Kunnen er geen interessantere artikelen geplaatst worden dan wéér zo’n patent zaak?

 14. door p

  @trixie: gelukkig geven octrooien je het exclusieve gebruiksrecht op je uitvinding voor een periode van maar liefst TWINTIG (!)… Dus ‘novelty-destroying prior art’ moet al voor 1992 openbaar zijn gemaakt.

 15. door Arno

  Tgooh… Ze rieken weer geld ze… Man man man…

 16. door Christian Luijten

  Gezien het feit dat je, in ieder geval in de VS, als schadeloosstelling een deel van de omzet krijgt, maakt het interessanter om zo lang mogelijk te wachten tot je iemand aanklaagt.

  Dat ze Apple aanklagen is dus logisch, want hier krijg je het meeste geld van. En om zo’n zaak een beetje de moeite waard te laten zijn (veel patenteigenaren zal het werkelijk worst wezen, behalve als het echt de jackpot is) moet je even wachten om te kijken of zo’n product wel voldoende omzet oplevert.

 17. door obi

  Dit is een zgn patent troll, een parasiet.Kopen meestal een hele zwik algemene patenten op, maar hebben nooit een eigen product ontwikkelt. Dit is een van de redenen dat het patenten systeem rot is. Dit houd innovatie tegen en ‘beloont’ partijen die geen toegevoegde waarde creëren op gebied van nieuwe technologieën en innovatie.

  Een hervorming zou kunnen zijn; als je als patent troll bv Apple aanklacht voor touch producten, jij minimaal een commercieel product moeten hebben ontwikkelt met die patenten. Kun je geen product laten zien dan wordt het lastig om zo’n zaak nog te winnen. Sterker de rechter zou je kunnen veroordelen tot vergoeding van alle gemaakte kosten, en je patenten afnemen (en publiek domein maken) omdat je als patent troll deze patenten niet gebruikt om nieuwe technologieën te ontwikkelen, maar gebruikt om ‘concurrenten’ dwars te zitten door mee te liften op het Intellectueel Eigendom en inspanningen van een ander.

 18. door sanderevers

  Gewoon simpel:
  Patent is ongeldig op het moment dat deze verkocht wordt. Of wanneer de patenthouder (het bedrijf) opgekocht wordt. Dán kunnen we een eerlijk systeem krijgen.

 19. door seminifeer

  Apple is zelf een bedrijf dat iedereen maar te pas en te onpas aanklaagt vanwege patenten.
  Dan moeten ze natuurlijk niet zeuren dat het omgekeerd ook gebeurt.

 20. door Max

  Wie op deze site zit op zulke ‘nieuws’-berichten te wachten?

 21. door Johnny

  Zijn ze niet 5 jaar te laat? Want Ik vind dat ze nu er niet meer moeten om vragen.

 22. door DutchVince

  Origineel geplaatst door obi
  Dit is een zgn patent troll, een parasiet.Kopen meestal een hele zwik algemene patenten op, maar hebben nooit een eigen product ontwikkelt. Dit is een van de redenen dat het patenten systeem rot is. Dit houd innovatie tegen en ‘beloont’ partijen die geen toegevoegde waarde creëren op gebied van nieuwe technologieën en innovatie.Een hervorming zou kunnen zijn; als je als patent troll bv Apple aanklacht voor touch producten, jij minimaal een commercieel product moeten hebben ontwikkelt met die patenten. Kun je geen product laten zien dan wordt het lastig om zo’n zaak nog te winnen. Sterker de rechter zou je kunnen veroordelen tot vergoeding van alle gemaakte kosten, en je patenten afnemen (en publiek domein maken) omdat je als patent troll deze patenten niet gebruikt om nieuwe technologieën te ontwikkelen, maar gebruikt om ‘concurrenten’ dwars te zitten door mee te liften op het Intellectueel Eigendom en inspanningen van een ander.

  +100!!
  Helemaal mee eens: laat iemand eerst maar een zelf ontwikkeld product zien voordat hij met zijn patenten naar de rechter stapt.
  Dan is het snel afgelopen met de patenttrollen die iha geen enkel product hebben uitgebracht…

 23. @Max: Niet je smaak? Dan gewoon doorbladeren naar volgend nieuwtje! We hebben er genoeg.

 24. door Robert

  @gonny +1

  ‘Vroeger’ werden patenten gebruikt om je idee te beschermen.
  Tegenwoordig gebruiken bedrijven patenten om zoveel geld te verdienen.

  Het einde is zoek als je het mij vraagt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.