AppDesigner: iPhone- en Mac-apps maken, zonder kennis van code

·

appdesignerAppDesigner is een softwarepakket waarmee bijna iedereen een eigen app kan maken. Vervolgens kun je de app inleveren bij Apple, om te worden aangeboden in de App Store. Het pakket bestond al een tijdje, maar komt nu opnieuw in de belangstelling dankzij het succes van een golf-app, gemaakt door een golfinstructeur die nog nooit een regel code had geschreven. Golfers Guide heeft inmiddels de top 10 sportapps in de Mac App Store bereikt, maar is ook beschikbaar voor iPhone en iPad.

De betreffende golfinstructeur had al langer het idee om een golf-app te maken, maar beschikte niet over de kennis. AppDesigner reikte de tools aan, waarmee je een native iOS-app kunt maken op dezelfde manier waarop je een DVD-video maakt. Binnen 10 dagen stond de app bovenaan de ranglijsten. De maker van Golfer’s Guide koos voor de optie ‘co-design’, waarbij je alleen de mediabestanden hoeft in te leveren. Het bedrijf maakt daarna de app en deelt 50% van de inkomsten met de bedenker. Een andere optie is om zelf met de AppDesigner-software aan de slag te gaan, waarbij je de inkomsten deelt met de aanbieders van AppDesigner. Er is nog een derde optie: eenmalig een bedrag betalen aan AppDeisgner en je eigen Apple Developer Key gebruiken om de app onder je eigen ontwikkelaarsaccount aan te bieden in de App Store.

Bij Golfer’s Guide werd eerst een iPhone- en iPod touch-versie gemaakt. Daarna zagen de makers mogelijkheden om er een Mac-applicatie van te maken en zoals al bleek: ook dat was een succes. Maar zoals met alle oplossingen om zonder kennis apps te maken: tegenover die ene succesvolle bofkont staan natuurlijk ook een hoop verliezers.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

17 reacties

 1. door Zomer

  Met APPNX kun je gewoon de volledige winst zelf houden.

 2. door joshua montell

  Jammer alleen voor Mac…

 3. door Arne

  Ik heb windows -_-” Wat jammer toch

 4. door jeroen

  Werkt snel, makkelijk en overzichtelijk. Zeker de moeite waard!

 5. door Nick

  Gek hè, dat het alleen voor Mac is, je kunt namelijk ook alleen maar op een Mac apps bouwen/inleveren.

 6. door zebi

  Origineel geplaatst door Nick
  Gek hè, dat het alleen voor Mac is, je kunt namelijk ook alleen maar op een Mac apps bouwen/inleveren.

  ik vindt het wel gek ja, als je een site of een bedrijf hebt en je wilt een app maken daarvoor. dan moet je gelijk een mac hebben.

 7. door Rick Kerkhof

  Juppie, XCode op mijn Mac snapte ik niks van (en dan heb ik een werkomgeving snel in de vingers)

 8. door Hidde

  Ik denk dat het alleen voor Mac is omdat Xcode ook alleen voor Mac is ;)

 9. door LightPhoenix

  Als ik het zo bekijk kun je alleen maar apps maken om video’s te laten zien. Ik schrijf het liever zelf in xCode :D

 10. door Charlie

  Helaas, zal ik toch een Mac-(book) aan moeten schaffen . . . . . loop ik toch al een tijdje over te denken :)

 11. door DinkyToys

  Mwah. Zoveel heb je niet aan die app. Hoofdzakelijk bedoelt voor handleiding/instructie appjes. Zoals Recepten, Wat kun je met Photoshop (mogelijkheid met tutorials in filmpjes) etc. Maar geen games of andere interactieve mogelijkheden.

 12. door Tom van Zummeren

  @Rick Kerkhof: Tip: koop een boek over iPhone programmeren. XCode zelf is niet gemaakt als gebruikersvriendelijke app waarbij je in één keer snapt hoe en wat. Het is gewoon een tool. Net als dat je bijvoorbeeld bij een hamer niet meteen ziet hoe je een schutting in elkaar moet zetten.

 13. door Rick

  Bij alle vormen om een app te (laten) bouwen vertellen ze niet duidelijk wie de eigenaar is van de applicatie en hoe snel ze de applicatie opleveren en submitten bij de app store. Zelfs niet bij de 500 dollar optie. Vaag.

 14. door Bas

  @Zomer: werkt dat APPNX een beetje gebruiksvriendelijk? Ga ‘m morgen opzoeken!
  Iemand nog andere soortgelijke software?

  Goede ontwikkelingen dit, zolang Apple haar anti-spamapps-beleid maar handhaaft.

 15. door Bert

  In dit geval is de app a la carte gemaakt. Dat betekent die man heeft niks gedaan. Dus van zelf bouwen zonder kennis is in dit geval geen sprake. Hun had het hetzelfde kunnen doen bij willekeurig welke andere app bouwer.

 16. door Bert

  Ik bedoel natuurlijk hij had ipv hun had, maar kan het niet meer wijzigen….

 17. door Martine

  Hallo, ik wil ook zelf een app maken. Maar heb er totaal geen verstand van. Is er iemand hier die mij misschien zou kunnen helpen? Of tips heeft? Het wordt een app waarmee je de locatie van een gps product kunt terugvinden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.