Aperture binnenkort op de iPad?

20 mei 2011, 14:09 · Gonny van der Zwaag

aperture ipadEen patentaanvraag van Apple wekt de indruk dat het fotobeheerpakket mogelijk ook naar de iPad komt. Dat schrijft Patently Apple op basis van een patentaanvraag die Apple in het vierde kwartaal van 2009 heeft ingediend onder nummer 20110119609. Het patent beschrijft een grafische gebruikersinterface waarmee gebruikers toegang hebben tot een verzameling zichtbare tools.

Er is daarbij ook interactie mogelijk, bijvoorbeeld via een toetsenbord, muis, touchscreen of lichtpen. Ter illustratie toont Apple de applicatie Aperture, op een groot touchscreen, vergelijkbaar met de iPad. De afbeelding is onderdeel van een groter verhaal, waarbij het proces van interface-elementen op een touchscreen wordt uitgelegd.

Apple heeft al een aantal desktopapplicaties naar de iPad gebracht, zoals iWork, iMovie en Garageband, maar Aperture zit er nog niet bij. Mogelijk heeft Apple plannen om een app te maken, waarmee professionals hun foto’s kunnen beheren en bewerken. Opvallend is trouwens dat er een grafische pen in het patent wordt genoemd. Dit is handig om snel je foto’s te kunnen bewerken, bijvoorbeeld het trekken van contouren of het wegwerken van een vlekje op iemands gezicht. Aperture is een vrij duur pakket, dat aanvankelijk voor $499 in de winkel lag (2005). Daarna volgde in 2008 een goedkopere versie 2.0 voor $199 en tegenwoordig betaal je voor Aperture 3.0 nog maar $79. Aperture op de iPad zou een mooie aankondiging zijn voor de WWDC, dat dit jaar helemaal op software is gericht. Aperture’s grootste concurrent is Lightroom van Adobe.

aperture ipad

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

6 reacties

 • Patty
  3 years

  Een applicatie zoals iPhoto of Aperture mis ik vreselijk op mijn iPad, zou mooi zijn als t komt.

  Antwoord Quote

 • Tomhap
  3 years

  Damn, dacht dat dit ging over aperture science van de portal serie

  Antwoord Quote

 • 3 years

  @patty

  Album App is een mooi alternatief voor iPhoto op de iPad. Zeker binnenkort met de grote update waar facebook/twitter, airprint en e-mailen van albums is geïntegreerd. De update ligt voor nu bij Apple en verwachten dit weekend nog de goedkeuring.

  Mvg,

  Antwoord Quote

 • Luuk
  3 years

  Vrij logisch, Garageband en iMovie zijn al aanwezig. iPhoto zal dan op de WWDC zijn intrede maken. iLife is dan ook op iOS compleet. Misschien verdwijnt de foto app wel in iOS 5, en komt iPhoto daar voor terug.

  Antwoord Quote

 • Pimmert
  3 years

  @Tomhap: Dat had ik dus nou ook! :) Al kon ik me daar niets bij voorstellen hoe dat dan zou moeten gaan…

  Antwoord Quote

 • Voor de mensen die nu al fotobewerking ala aperture willen kijk eens naar Filterstorm pro. Ik ben de app aan het reviewen en ben er heel erg blij mee. De app is zeer sterk en goed. voor mij is dit nu al de nummer 1 app.
  Als apple met aperture wil komen dan is dit nu al de concurrentie.
  In de loop van de week staat de review op mijn site.

  Antwoord Quote

Comments are closed.