AOptrix Stratus MX: iPhone scant je vingerafdruk, iris, stem en gezicht

· Bastiaan Vroegop

AOptrix Stratus MXHet Amerikaanse AOptix verkoopt de Stratus MX: een iPhone-scanner die overheidsdiensten kunnen gebruiken voor identiteitscontrole. Door je iPhone in de Stratus te steken en een bijbehorende app te starten, zou een politieagent je gezicht, iris, stem en vingerafdrukken kunnen scannen. De app maakt verbinding met een database om de persoon in kwestie te herkennen.

Omdat het systeem aan overheden wordt verkocht, zal het waarschijnlijk vooral worden gebruikt door politie, defensie en douanediensten. In de VS wordt de iPhone al langer voor dergelijke toepassingen ingezet: de FBI bleek eind 2011 aan de slag te gaan met een iPhone-vingerafdrukscanner.

Dat de Stratus MX niet bedoeld is voor zomaar iedere koper, blijkt wel uit de prijzen die de makers hanteren. De bijbehorende iPhone-app alleen kost namelijk al 200 dollar. Om de exacte prijs van het apparaat te ontdekken moet er contact worden opgenomen met de fabrikant.

Via Engadget.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.