Andere telefoonmakers mogen nano-simkaart Apple gratis gebruiken

·

SimkaartenDe nano-simkaart die Apple hoopt te introduceren, zou door iedere andere telefoon-fabrikant gratis gebruikt mogen worden. Dit blijkt uit een brief van Apple aan het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI) die FOSS Patents in handen heeft gekregen. Het is niet duidelijk waarom Apple de simkaart door iedere andere fabrikant gratis bruikbaar wil maken.

Afgelopen week bleek Apple nog in strijd te zijn met onder andere Nokia, Motorola en BlackBerry over de invoering van de nano-simkaart. Zij zouden een eigen simkaart hebben ontwikkeld die als alternatief op Apple’s simkaart kan dienen. Beide voorstellen zijn ingediend bij ETSI. Het instituut zal deze week stemmen over het mogelijk gebruikte voorstel.

De nano-simkaart van Apple zou nog kleiner zijn dan de huidige micro-simkaart. Omdat de simkaart nog minder ruimte in de iPhone inneemt, zou er meer plek in de smartphone zijn voor andere onderdelen.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

14 reacties

 1. door Dennis

  Nadat je de Nano-Sim in je No-kia hebt geplaatst of ander merk, veranderd deze spontaan in een iPhone 3Gs (niet de nieuwste natuurlijk) maar wel dat je na twee weken denkt, Nooooit meer anders!!

  ff serieus nu, nee ben geen Apple fanboy ‘lunatic’ maar heb wel alles en komt niet snel wat anders. Maar waarom in hemelsnaam nog een kaartje? Kan zoiets niet meteen ingebouwd, via downloadje ff connecten met de juiste Provider via wifi en je hebt een maandje tegoed, Handig ook, je kunt tenminste per jaar, kwartaal, maand, week van provider wisselen en komen er weer normale prijzen om te bellen, whatsappen, FB’n, Wordfeud’n, Draw Somethingen, Google’n Around Me’n enz. enz.

 2. door Speedy

  @Dennis: Dat willen de providers dus niet. Dan is er helemaal geen binding meer. Veel te klantvriendelijk. Kunnen we niet hebben natuurlijk ;-)

 3. door Galip

  Het is niet duidelijk waarom Apple de simkaart door iedere andere fabrikant gratis bruikbaar wil maken.

  Lijkt me wel duidelijk. Apple probeert hun implementatie van de nano-simkaart als een standaard in te voeren, terwijl Nokia en RIM voor een andere standaard zijn. Door het gratis te maken vergroten ze de kans om hun versie standaard te maken.

  Apple heeft eigenlijk sowieso al de meeste kans voor hun standaard omdat de meeste Europese providers achter Apple staan.

  Zie ook Tweakers.

 4. door Frank

  Ik vraag me of het werkelijk nodig is het kaartje nog kleiner te maken dan een microsim. Straks hebben we pincet en microscoop nodig om een simkaartje te plaatsen. Bovendien worden de telefoontjes steeds groter, niet kleiner, dus ruimte zat lijkt me.

 5. door Merlijn

  Origineel geplaatst door Frank
  Bovendien worden de telefoontjes steeds groter, niet kleiner, dus ruimte zat lijkt me.

  Ja, en daarom doen alle telefoonproducenten zeker hun best doen om kleinere simkaarten te ontwikkelen…?

 6. door Bubbly

  @Frank: Ze worden ook platter.. En batterij moet ook groter, zeker voor een groter scherm.

 7. door Thomas

  Hoe dacht je überhaupt een nanosimkaart te vervangen? Dat ding is alleen digitaal te vervangen lijkt me!

 8. door hoi

  @Dennis: Nokia & Co. willen juist een ingebouwde simkaart invoeren dus weet je zeker dat je achter Apple staat.
  Apple heeft een alternatief dat nog wel uitneembaar is en daarom staan de telco’s achter Apple, dit betekent echter niet dat Apple’s idee de standaard wordt. Misschien kan Apple niet genoeg stemmen bij elkaar krijgen en hopen ze met gratis licenties meer stemmen te trekken, wat altijd beter is dan moeten betalen voor de licentie van een ander!

 9. door DutchClick

  En de stap daarna is dat Apple zegt: “oh maar daar stoppen we mee, want geen zin meer…en oh ja, je mag m ook niet meer gebruiken”…
  Doe maar gewoon een door meer fabrikanten gedragen standaard…

 10. door Rene

  Wat zou er nog meer in moeten gaan dan er zit al meer in dan ik heb durven dromen

 11. door Bert

  Origineel geplaatst door hoi
  @Dennis: Nokia & Co. willen juist een ingebouwde simkaart invoeren dus weet je zeker dat je achter Apple staat.Apple heeft een alternatief dat nog wel uitneembaar is en daarom staan de telco’s achter Apple, dit betekent echter niet dat Apple’s idee de standaard wordt. Misschien kan Apple niet genoeg stemmen bij elkaar krijgen en hopen ze met gratis licenties meer stemmen te trekken, wat altijd beter is dan moeten betalen voor de licentie van een ander!

  Met de introductie van de iPhone 4 bleek al snel dat Apple al lang geprobeerd had om de simkaart

 12. door Alfred

  Het is niet duidelijk waarom Apple de simkaart door iedere andere fabrikant gratis bruikbaar wil maken.

  De nano-simkaart van Apple zou nog kleiner zijn dan de huidige micro-simkaart. Omdat de simkaart nog minder ruimte in de iPhone inneemt, zou er meer plek in de smartphone zijn voor andere onderdelen.

  En dan beweren dat het niet duidelijk is? Apple wil de nano-SIM erdoor drukken als standaard, omdat ze de ruimte binnen het toestel goed kunnen gebruiken!

  Liever nog hebben ze helemaal geen SIM kaart, zoals ze al eerder hebben geprobeerd, maar dat krijgen ze niet bij de providers erdoor. Beschouw dit als een tussenstap, het minste van twee kwaden.

 13. door 878

  Ingebouwde sim gaat het halen. De europese unie is daarvoor en ze kunnen geen bal schelen om wat providers willen of niet. Vermits de sim kaart u niet bindt, maar wel een goede service.

  De huidige sim blokkeert de concurrentie van echt onderling te concurreren.

 14. door Ivo

  Die sim-card is toch gewoon een stukje overbodige hardware. Daar zit een ingebakken code in, dat is alles. Die sim-cards zijn makelijk te copieren dus beveiliging is het ook niet. Dus gewoon die code in-flashen ipv inbakken.

  Het is mij een raadsel waarom providers denken dat ze die hardware sim-card nodig hebben. Kost alleen maar geld, in-flashen kost vrijwel niks. En geeft dezelfde klanten binding.

  O ja die micro-sim-card is gewoon een sim-card waar wat overbodig plastic vanaf geknipt is. Je kunt gewoon een sim-card knip-tang kopen om van normale sim-cards een micro-sim-card te maken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.