Analisten zien in nieuwe Sony tablets nog geen bedreiging voor iPad #IFA

·

sony tablet sGisteren kondigde Sony voor het eerst twee Android-tablets aan, tijdens de IFA-beurs in Berlijn. Als er één pc-fabrikant is die qua uitstraling en kwaliteit in de buurt van Apple komt, is het misschien wel Sony. De VAIO-notebooks hebben een eigen stijl en gaan voor relatief hoge bedragen over de toonbank. Maar over de nieuwe Sony-tablets zijn de analisten en de media nog niet unaniem enthousiast. “Deze apparaten vertegenwoordigen echt het beste wat Sony te bieden heeft”, zei Sony’s Senior Vice President Mike Lucas. Maar analisten vinden: ‘je betaalt de prijs van een iPad, maar wat je krijgt is niet gelijkwaardig aan de iPad’.

Sony gaat twee Android-tablets uitbrengen, die tijdens een persbijeenkomst op de IFA in Berlijn te zien waren. Het gaat om de Sony Tablet S met een puntvormige behuizing, die in een capaciteit van 16 en 32 GB op de markt komt en €479 gaat kosten. Dit apparaat ligt vanaf volgende maand in de winkels. De Sony Tablet P komt later dit jaar en heeft twee 5,5 inch schermen. Een prijs is nog niet bekend, maar er is al wel bekend dat er 4G-connectiviteit op zit, iets wat de iPad nog niet kan bieden. Sony zelf is enthousiast: “We willen laten zien dat het niet erom gaat wie als eerste iets maakt, maar wie het beste product maakt”, zegt CEO Howard Stringer. Analisten zijn minder enthousiast: “Consumenten willen tablets, maar ze zijn niet bereid om de prijs van een iPad te betalen, voor iets wat niet een iPad is”, zegt Gartner-analist Carolina Milanesi. “Ondanks het merk en het afwijkende design, zal het een uitdaging worden voor Sony, met een prijs die zo dicht bij de iPad ligt.” Forrester waarschuwt ook: “We hebben dit eerder gezien: Motorola en HP hebben beide het prijsniveau van de iPad gekozen en beide waren niet in staat om grote volumes van hun apparaten te verkopen, totdat ze hun prijs significant verlaagden”, zegt Forrester-analist Sarah Rotman Epps.

Sony heeft al laten weten dat er te praten valt over de prijs. Het bedrijf gaat kijken hoe de producten worden ontvangen en is bereid om met kortingsacties in te grijpen. Maar teveel afprijzen werkt ook niet, zo bleek bij HP. Dit bedrijf verlaagde eerst de prijs van de TouchPad om op hetzelfde niveau te komen als de iPad. Een maand later werd de prijs opnieuw verlaagd, maar nog steeds wilden klanten het apparaat nog niet kopen. Nog geen maand later kondigde HP aan helemaal te stoppen met de TouchPad.

sony-tablets

Terug naar Sony: dat bedrijf heeft ambitieuze plannen met de nieuwe tabletreeks. Sony liet in april weten dat ze binnen een jaar de nummer 2-positie in de tabletmarkt willen bemachtigen, meteen achter Apple. De Japanners zullen haast moeten maken, want sinds die belofte zijn er al negen maanden verstreken. Sony geeft echter aan dat ze niet alleen willen concurreren op prijs, omdat ze veel meer punten hebben om zich te onderscheiden. Wat design betreft zit het in ieder geval goed: gadgetblog Gizmodo noemde de Sony Tablet S de eerste Android-tablet die goed ontworpen is. Alleen gingen de ideeën van de designer in rook op toen het moment van productie aanbrak: de kwaliteit van de constructie en de robuustheid laat duidelijk te wensen over. Het scherm krast gemakkelijk, het glas voelt dun en goedkoop aan en bepaalde onderdelen rammelen.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

15 reacties

 1. door coen

  ziet er leuk uit.. ook goed om te lezen dat ze vooruitstrevend zijn.

  Sony geeft echter aan dat ze niet alleen willen concurreren op prijs, omdat ze veel meer punten hebben om zich te onderscheiden.

  is dat niet aan de klant te bepalen of ze die punten hebben of niet.. Daarnaast krijg ik nog altijd de kriebels als ik een android tablet/telefoon in de hand heb.. het grootste gedeelte van de consument wil geen vrijheid.

  daarnaast hoor ik 9 van de 10 mensen praten over dat ze toch liever een ipad nemen dan een android tablet, ook al zou de prijs van een android lager liggen.

 2. door Gerard

  @coen
  het grootste deel van de consumenten wil geen vrijheid….
  Waar is deze uitspraak op gebaseerd? Misschien in de war met Noord Korea of de Volksrepubliek China?

  9 van de 10 mensen hebben liever een iPad….
  Vreemd want 9 van de 10 mensen die ik spreek hebben een allergie voor Apple en dat zijn mensen die, net als ik, in de IT werken.

  Mijn volgende tablet wordt een Android zodat ik vrijheid heb en zodat de Flashplayer gewoon werkt.

 3. door Lauw

  “over de prijs valt te praten..” hoe vernietig je je eigen verkoopaantallen.. Zet het ding gewoon meteen voor de juiste prijs in de markt..

 4. door JD

  Een luxe-versie van Nintendo’s DS op de markt gezet als tablet, mmm. Ik wacht wel op de oprolversie ipv de vouwversie.

 5. door Thomas

  @Gerard: Waar is deze uitspraak op gebaseerd? Hij wilt hiermee zeggen dat de meeste mensen alles met de ipad kunnen doen wat ze willen. By the way: triestig om Flash aan te halen als argument, wetende dat de meerderheid overschakelt naar HTML 5! Allergie aan Apple, wat doe je hier in godsnaam dan? Ik ga ook geen gif liggen spuwen op androidplanet. Have fun met je android :) heb er al een paar vast gehad, triestige boel.

 6. door Ron E

  Grappig, wordt flash weer eens genoemd is het weer triest omdat “iedereen” over gaat naar html5.
  Zelf heb ik een iPad1 waarmee ik dit bericht ook schrijf en ben er zeer tevreden over, maar het ontbreken van Flash is een zeer irritante omissie. Heel vaak, zeg maar gerust TE vaak kan ik geen videoinformatie op serieuze sites bekijken en moet ik dus toch op m’n PC gaan kijken.
  De opmerking van Steve Jobs dat de iPad de perfecte internet beleving levert is dan ook gewoon een grove leugen!

  De iPad is dus helaas niet ideaal en voordat html5 alle flashsites overgenomen heeft is de iPad6 al oud. Dus voor wat je NU koopt en gebruikt, ook de iPad2, is die opmerking van Gerard zeker juist.

  Die Asus EEE ziet er overigens wel interessant uit, flash werkt in ieder geval prima, een vriend van me heeft hem en er zit ook een microsd slot op, de tweede grote omissie van meneer Jobs.
  Maar voorlopig hou ik het wel bij m’n iPad1 en een pc voor het echte werk.

 7. door Ron E

  Hahaha, wil ik nog een edit in het vorige bericht doen scrolt de tekst niet op de iPad, moet ik weer m’n pc aan gaan zetten. Nou mooi niet!
  En dat op iPad/iPhone planet. Best triest…

 8. door Hans

  @Thomas:

  Grappig dat zovelen hier niet objectief kunnen zijn.
  Ik heb een iPad en had een iPhone.
  De iPhone heb ik naar zeer grote tevredenheid onlangs vervangen door een HTC met Android. De iPad, waarvan de batterij inmiddels ook zijn beste tijd heeft gehad, zal ik ook vervangen door een Android.
  De iMac’s en Macbooks blijven fantastische apparaten hoewel ik met OSX Lion wel erg oploop tegen de “je moet alles bij de Appstore kopen” beperkingen die Apple steeds vaker opwerpt.
  Ik ben klaar met de cashcow mentaliteit van Apple met dollartekens in de ogen.

 9. door Hans

  En verder vind ik dat iedereen zijn mening op deze site moet kunnen geven zowel voor- als tegenstanders. We leven niet in een dictatuur.

 10. door Mystic

  @ Ron E, Gerard: voor het gebrek aan flash op apple stuff zijn er 2 mooie oplossingen:
  – draai teamviewer: wij gebruiken onze ipads zo voor 90% van de tijd als afstandsbediening voor een echte computer, neemt veel beperkingen weg :-), een pc op schoot in de zetel is immers niet zo handig…
  – hebben hier ook HTC phones liggen op android voor de snelle check van flash sites, vult de gebreken van ipad perfect aan (en trouwens, opbouwen van alle webpaginas gaat vele malen sneller in het algemeen dan op ipad)

 11. door coen

  Gerard, daar heb je het net; IT mensen willen vrijheid.. die willen kunnen ‘spelen’ met het apparaat waar het zuur verdiende geld ingestoken is.

  De mensen waarmee ik praat zijn de normale consument en die willen gewoon dat een product werkt en doet wat die moet doen. E Voilá een Ipad doet precies wat men er van verwacht, alles gaat vloeiend en met een klik via de appstore hebben ze een applicatie gekocht.

 12. door ¶aulus

  @coen: Ik ken er ook zo’n paar die per se een iPhone moesten hebben. En die gebruiken ze om te telefoneren en te sms’en :-D

  Als ik een toestel koop van dergelijke prijsklasse, dan wil ik het onderste uit de kan halen. iOS # is voor mij ontoereikend. Spelen op mijn iPad is heel plezant. Maar als het om te werken is, frustraties. Hij doet niet wat ik er van verwacht!

 13. door Kevin

  Sinds april zijn toch nog maar vier maanden verstreken, en niet negen?

 14. door Huib

  @coen
  Op een Android toestel heb je zoiets als Market.
  Dat werkt hetzelfde als de Appstore.
  Flash draait gewoon en is dus extra.
  Voor slimme mensen die verder kijken dan hun neus lang is, bestaat er zoiets als vrijheid om bestanden vrijuit te kopieren/plakken/installeren etc… Voor minder slimme mensen volstaat Market waar die mensen nog steeds al hun zuurverdiende geld over de balk kunnen blijven smijten.
  Android is inmiddels veel sneller op internet dan iOS. Maar goed, blijf maar lekker veilig bij Apple als je de vrijheid niet aankan en tot je 50e thuiswonen.

 15. door jD

  Vrijheid is een relatieve term. Zowel bij Android als IOS ben ik tegen muren opgelopen. Een bepaalde configuratie brengt nu eenmaal bepaalde kansen en beperkingen met zich mee.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.