Analist: ‘iPad gaat Kindle inhalen’

·

ibooksStrategy Analytics heeft een onderzoek gedaan onder gebruikers van e-readers en mensen die van plan zijn zo’n apparaat te kopen. Doel van het onderzoek was om te achterhalen welke trends er momenteel zijn en hoe de iPad in het verhaal past. Volgens de onderzoekers stond Apple op de tweede plaats, achter Amazon, zowel in de VS als in Engeland. Nu de iPad is aangekondigd en Apple de nadruk op de ereader-functie legt, denkt Strategy Analytics dat de inhaalslag snel gemaakt is.

Strategy Analytics heeft kantoren in Boston (US), Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Japan, Zuid-Korea en China. In het rapport ‘US & UK eReader Owner and Intender Survey 2010‘ keken ze echter naar twee landen: de VS en het Verenigd Koninkrijk. Er werden 350 consumenten in beide landen ondervraagd. Huidige e-booklezers zijn extreem tevreden met hun aankoop: 4 van de 5 Amerikaanse gebruikers geeft de voorkeur aan een e-book in plaats van een papieren boek. Maar dat is niet representatief voor de rest van de bevolking, want e-books worden nog relatief weinig gekocht. De onderzoekers sommen alle voordelen op: makkelijk toegang en mogelijkheid om kranten en tijdschriften te lezen. Toch is de merknaam (waar Strategy Analytics vooral naar heeft gekeken) niet de enige factor waar consumenten op letten.

Chris Schreiner, senior analyst bij Strategy Analytics zegt erover:

While brand name is still an important factor for current owners when choosing their next e-book reader, consumers buying their first e-book reader will focus more on the durability and availability of e-books.

Een ander punt is dat de Kindle eigenlijk niet goed te vergelijken is met de iPad. De iPad is een veelzijdiger apparaat, ook al wordt er bij de Kindle wel gewerkt aan extra apps en een bijbehorende App Store.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door Mees

  Ik heb begrepen dat een Ipad veel minder lekker zou lezen omdat het werkt met licht en de kindle met elektronische inkt.

 2. door 4saus

  @Mees:

  Daar heb je helemaal gelijk in als je in aannames gelooft.
  Ik zou even wachten tot je het zelf in de winkel kan vergelijken met een echte e reader.

  als je de apple Macbook pro laptops kent dan zal je wel gemerkt hebben dat die schermen zich aanpassen aan de licht sterkte in de omgeving waarin je bent.

  Dat doet de iPhone ook trouwens. Ik NEEM AAN dat de iPad dat ook zal doen.

  Mijn Advies is probeer het eerst in de winkel voor je een oordeel velt. Ze zullen er best naar gekeken hebben voor ze het releasen. Als het scherm faalt faalt de iBookstore net zo hard. En apple waagt met de iBook store best een gok.

 3. door Steve

  Een lcd scherm leest nooit zo fijn als een ereader scherm. Of de lichtsterkte zich nu aanpast of niet.

  Je kunt daarom (onder andere) de ipad ook niet vergelijken met een ereader. Ik zou nooit graag een boek via de pc lezen (of ipad, of macbook, of wat dan ook met een lcd scherm).

  Waarom zouden er anders ook mensen 500 euro voor een ereader betalen, als je met een laptop van 300 euro veel meer zou kunnen dan enkel dat? Beetje appels en peren vergelijken dit..

  Maargoed, ik snap de hele meerwaarde van de ipad niet. Ik heb een netbook van 150 euro, ook 10″, wel een toetsenbord en wel meerdere programma’s tegelijk.

 4. door 4saus

  We zullen het straks allemaal zien. Het is moeilijk om nu al te zeggen dat het scherm niet goed genoeg is of nooit zo goed zou zijn als een e ink scherm. Een aanraakscherm zonder stylus zou ook niet werken vogens de kriticie bij de introductie van de iPhone. En toen bleek ook dat Apple de wereld verraste met een technologie die het wel waar maakte.

  @Steve:

 5. door Marc

  @Steve: “It’s all about software” Dat is de meerwaarde van de iPad. Los van de kwaliteit.

 6. door sjourd

  Helaas zijn voor veel mensen de hoogste specs voor de laagste prijs indrukwekkender/belangrijker bij het kopen van een nieuw product. En die mensen zullen apple om die redenen altijd voorbij lopen tot ze het product een keer kunnen gebruiken in een winkel of bij vrienden.

  Dan merken ze vaak ineens dat goede software een groter verschil maakt dan de betere specs. @Marc:

 7. door Steve

  Dat begrijp ik wel, maar op zo’n dergelijk apparaat is het toch zeker niet veel gevraagd om 2 programma’s tegelijk te kunnen draaien?

  Al is het maar internet en msn, om maar een veelgebruikte combinatie te noemen. Dat het gebruiksgemak hoog zal liggen is ongetwijfeld waar.

  Over de touchscreen en stylus, ik heb dat nooit gebruikt. Ook niet op telefoons die al ruim voor de iphone uitkwamen (ik denk aan een viewty en dergelijke).

  Er zal ook vast geen goedkoop, standaard lcd scherm in de tablet zitten. Ik heb ook een netbook met led verlichting, iets wat al een stuk beter leest dan een andere lcd. Toch is dit niet iets waar ik boeken op ga lezen, het is gewoon een te groot verschil met een ereader.

  Al twijfel ik nog aan de hoeveelheid mensen die echt boeken gaan lezen op de ipad. Bepaalde boeken (als naslagwerken) zal wel lopen, maar om nu een roman te gaan lezen.. Mij lijkt ook niet dat de ipad speciaal daarvoor ontworpen is, ook al is het een functie op het apparaat. Mij lijkt met meer een media apparaat. Even een muziekje luisteren, filmpje kijken en dergelijke op de bank.

  Het is een leuk apparaat, dat zeker, maar voor mij (en aan reacties te zien heel veel mensen), bied het weinig meer dan wat een gemiddelde netbook kan. Het heeft wat extra, maar mist ook gewoon veel.

  Bovendien sla ik apple producten niet over voor de prijs, ik sla het over juist omdat ik er mee gewerkt heb. De iphone is niet voor niets vervangen voor een android toestel ;)

 8. door sjourd

  Origineel geplaatst door Steve
  Bovendien sla ik apple producten niet over voor de prijs, ik sla het over juist omdat ik er mee gewerkt heb. De iphone is niet voor niets vervangen voor een android toestel

  Blijkbaar blijft apple en haar productaanbod wel je interesse trekken.

 9. door Steve

  Origineel geplaatst door sjourd
  Origineel geplaatst door SteveBovendien sla ik apple producten niet over voor de prijs, ik sla het over juist omdat ik er mee gewerkt heb. De iphone is niet voor niets vervangen voor een android toestel Blijkbaar blijft apple en haar productaanbod wel je interesse trekken.

  Dat blijft het zeker. Ze maken gewoon prachtig spul!
  Het design van de apparaten is vaak geweldig (hier valt de ipad een beetje buiten de boot).

 10. door WvB22

  @Steve: Pssst Steve wegwezen hier. Kritiek op Apple producten wordt hier niet gewaardeerd. MSN en tegelijk internetten wie heeft dat nou nodig? Met push berichten is toch veel makkelijker. En Apple maakt fantastische schermen hoor. Daar kan geen electronische inkt tegen op. Kijk maar naar het fantastische scherm van de nieuwe iMac… Die vergeelt zelfs automatisch mee net als echt papier!

 11. door sjourd

  @WvB22: fanboy of zo???
  of heb je last van het stockholm syndroom?

  kritiek is juist welkom.
  weer een beetje terug op aarde komen kan geen kwaad

 12. door Kai

  Ik heb me onlangs laten vertellen door een hardcore appel dat de Ipad wel degelijk kan multitasken, mits gejailbreaked. We zullen het zien. Android wordt ook een stuk capabeler als je de wil en noodzaak hebt gehad Cyanogen erin te zetten, de standaard kritiek op Android vanuit mijn omgeving heb ik daardoor ook regelmatig van de tafel kunnen vegen.

 13. door WvB22

  Origineel geplaatst door sjourd
  @WvB22: fanboy of zo???
  of heb je last van het stockholm syndroom?kritiek is juist welkom.
  weer een beetje terug op aarde komen kan geen kwaad

  mmm jammer dat sommigen niet intelligent genoeg zijn om het cynisme in mijn post te zien. Zal voortaan duidelijker aangeven zodat iedereen het snapt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.