Analist: ‘Geen Apple-televisie maar iRadio in 2013′

·

apple radioVorig jaar circuleerden opeens geruchten over een nieuw project van Apple: een eigen radiodienst. Apple zou plannen hebben om een radiodienst op te tuigen, waarvan de naam nog niet officieel gecommuniceerd is en die op een aantal punten afwijkt van Spotify. Vandaag zijn de geruchten over iRadio opeens weer terug, dankzij analist Richard Greenfield. Hij zegt dat Apple in 2013 geen eigen televisie gaat uitbrengen, maar wel van start gaat met de radiodienst. In december bleek dat Apple al in gesprek was met grote platenlabels als Sony Music Entertainment, Warner Music Group en Universal Music Group, maar dat zij er niet voor warmliepen. Een paar weken later denkt analist Richard Greenfield dat het Apple tóch op korte termijn zal lukken om met de eigen radiodienst te beginnen. Greenfield noemt de dienst voor het gemak iRadio.

iRadio zou op ongeveer dezelfde manier moeten werken als Pandora, een radiodienst die in de VS al populair is. Gebruikers luisteren naar een digitaal radiostation dat nummers kiest op basis van aangegeven voorkeuren. Tijdens het luisteren geven gebruikers aan of ze een nummer wel of niet goed vinden. Apple zou iRadio tot een commercieel succes kunnen maken als luisteraars de afgespeelde nummers in iTunes gaan kopen. Ook kan Apple samenwerken met ticketdiensten zoals Ticketmaster, om concertkaartjes te verkopen. Een directe concurrent voor Spotify of Deezer wordt het niet, want die diensten geven gebruikers toegang tot een (bijna) complete muziekcatalogus, waarbij je zelf kiest naar welke albums je luistert. Greenfield zegt wel dat Apple nog steeds in gesprek is met de muzieklabels. Die zouden vooral gaan over de catalogus. Apple wil lagere licentiebedragen betalen dan concurrent Pandora, omdat ze mensen ook gaan doorsturen naar de iTunes Store, waar de labels ook van meeprofiteren. Apple kocht al eens de streaming muziekdienst Lala, maar heeft er nog niets mee gedaan.

Apple’s streaming muziekdienst zou volgens geruchten onderdeel worden van de iTunes-app en een radiofunctie omvatten waarbij je zelf voorkeuren kunt aangeven. Het zou onderdeel zijn van een groter plan van Apple voor een volgende generatie producten. Daar hoort ook een Apple iTV bij, maar Grienfield denkt dat die door beperkingen in content niet in 2013 op de markt komt. “Ondanks Tim Cook’s herhaalde opmerkingen dat de televisie een gebied is dat Apple met intense aandacht volgt, zal de mythische Apple-televisie niet in 2013 verschijnen”, schrijft de analist. Netneutraliteit, beperkingen en dekking in het hele land zullen alleen al in de VS flinke obstakels opwerpen, laat staan dat het op korte termijn buiten de VS zal werken.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

18 reacties

 1. door Yassin

  Van radio naar TV naar PC. En weer terug naar radio.
  Apple is een beetje gestopt met echt innoveren en probeert nu steeds meer van andere bestaande taarten mee te eten.

  Spotify en Deezer bieden dit al langer aan en nu doet Apple mee in plaats van andersom. Niets mis mee, wel jammer.

 2. door Stefan

  Met die televisie zouden ze veel meer mensen enthousiast maken lijkt mij dan met iRadio. Ik word er niet warm of kud van… Deze markt is toch al van Spotify?

 3. door Ruud

  IRadio…..mijn God, hoe kúnnen ze ‘t verzinnen? Innovatie ten top. De pijplijn met innovatieve producten is leeg, althans lijkt leeg. IRadio daar loopt toch niemand warm voor!
  Waar Apple m.i. nog kan scoren is iTV, maar kijk eens naar bestaande merken. Hoe wil Apple zich daar nog tussen manoevreren? Blijf alles met grote spanning volgen!

 4. door matijs

  Als Apple nou eens hun hele muziekcatalogus beschikbaar maken op een spotify-achtige manier dan overweeg ik mee te gaan.
  Ik koop sinds Spotify echt geen muziek meer met itunes. Muziek hoef ik niet te bezitten, als ik er maar te allen tijden naar kan luisteren.
  Spotify heeft het zeer goed begrepen!

 5. door Zimmie

  Het is maar een gerucht ik denk uit 1986.

 6. door Hakg728689

  Slecht plan, hoop dat dit alleen een gerucht is, dat Apple met verschillende grote platenlabels in gesprek is mag hopelijk voor iets anders zijn, ze moeten iets op de markt brengen wat muziek luisteren weer opnieuw een hele leuke wending geeft. Wat ook gebeurde met komst van de ipod.

 7. door alex

  Ik gebruik sinds een paar weken radio op mn mobiel van spotify in mn auto.. Echt tegek.. Binnen paar weken een lijst die weet wat je leuk vindt en dat voorschotelt!

  Buiten dat denk ik dat Apple een solide ecosysteem heeft gebouwd en dat nu uitbreidt met “spinn offs”. Hierdoor hou je de gebruiker bij je.. Apple wordt geprezen om zijn ecosysteem dus dat die gasten er op willen uitbreiden en verdienen is ze niet kwalijk te nemen vind ik..

 8. door Thomas

  Ho mannen rustig. Ti’s ten eerste maar een gerucht en ten tweede die itv zal er wel komen hoor. Echt innoveren is moeilijk geworden. Ti’s vooral evolueren.( zie iphone 5,imac…). Denk niet dat de tijd rijp is voor een echte revolutie( hardwarematig). Denk ook dat ze met itv wachten tot de 4k displays echt top en betaalbaar zijn.

 9. door Koen Willen

  Hopelijk activeren ze dan ook de radio chip in de iPhone voor FM Radio!

 10. door Mark

  @Thomas: Inderdaad. Hyperige reacties altijd wanneer Apple alweer een jaar geen nieuw product uitbrengt.
  On topic: de iRadio zal er wel komen. De iPod was vooral ook een succes door de koppeling met iTunes. Nu zal de koppeling met streaming muziek worden gemaakt. Al geloof ik niet dat een Pandora-model kan werken. Ik wil zelf muziek kunnen kiezen als bij Spotify.

 11. door civman

  Mosterd na de maaltijd Apple, INNOVEER weer eens zoals vroeger, nu worden jullie trentvolgers ipv trentzetters.

  Maar ja Apple in niet gevoelig voor reacties op social media ed, pas als de wereld pers erbij komt komen er wat lauwe reacties.

 12. door Dick de Wit

  Hetzelfde idee als myradio. Daar like of unlike je ook liedjes om zo perfecte stream te maken.

 13. door civman

  iRadio is trouwens al gedeponeerd, dus Apple zal eerst in de buidel moeten tasten.

 14. door Donovanray

  Dat Apple met een soort gelijke dienst komt als Spotify (en er zijn er meer) is logisch. Spotify verkoopt ook muziek, maar merkt dat de meeste het liefst gewoon alleen muziek willen luisteren overal zonder dat je giga’s muziek bij je hoeft te dragen. Apple zou gek zijn als ze ook niet een soort gelijke dienst zou leveren. Bovendien is de relatief makkelijk in te voeren ten opzichte van een hele nieuwe tv lijn.

 15. door Michelangelo

  Hoeveel analisten hebben het juist als het om onze favo fruitcompany gaat?

  Precies. gewoon onzin dus. die tv komt er eerder dan die radio.

 16. door Arthur Verschaeve

  Van Apple zou ik toch meet een iTV verwachten.

 17. door Carfferd

  Een iTV is voor mij al een succes als die makkelijk te bedienen is, en op iOS werkt… Zo moeilijk lijkt dat mij niet om te maken, samen met een schitterend design? Ik ben heel benieuwd als Apple zo door gaat, hoe laag de aandelen van Apple staat over een jaar..

 18. door snokiedeath

  De enige manier waarop Apple de concurrentie de loef kan afsteken is door met een Spotify achtige dienst te komen vanuit iTunes, die niet alleen voor audio maar ook voor video werkt. Ik stel me drie abonnementen voor, voor muziek, tv series en films. Apart te combineren. Geen losse aankopen meer tenzij je behalve streamen/bufferen ook wilt downloaden. ‘t Is een kwestie van tijd voor we hier naar toe gaan lijkt me..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.