Amerikaans patentbureau verklaart Steve Jobs’ iPhone-patent voorlopig ongeldig

·

multitouch patentHet Amerikaanse patentbureau USPTO heeft Apple’s belangrijkste iPhone-patent voorlopig ongeldig verklaard. Dit geldt voor het hele patent, totdat er onderzoek is uitgevoerd. Patent nummer 7,479,949 werd in januari 2009 toegewezen aan Apple, twee jaar nadat de iPhone werd aangekondigd. Het patent, waarin Steve Jobs prominent als uitvinder wordt genoemd, werd regelmatig door Apple gebruikt in rechtszaken. Het omvat meerdere patentaanvragen uit de periode vanaf september 2006, toen nog niet bekend was dat Apple de iPhone zou maken.

Patent 7,479,949 is misschien wel het beroemdste patent van Steve Jobs. Hij staat er overigens niet alleen als uitvinder op, maar met een hele reeks andere bedenkers, waaronder de recent ontslagen Scott Forstall en de Nederlands klinkende senior-interfacedesigner Marcel van Os.

Het ongeldig verklaren van het patent wil niet zeggen dat Apple alle rechten op de uitvindingen kwijt is. Ook is dit patent niet het enige dat Apple in rechtszaken tegen Samsung en Motorola naar voren heeft gebracht. Als er na nader onderzoek wordt besloten dat het patent voorgoed ongeldig wordt verklaard verzwakt dat Apple’s positie in de strijd tegen andere fabrikanten van smartphones. Het betreffende patent beschrijft niet alleen de multitouch-functionaliteit van de iPhone, maar ook de gebruikersinterface en de software die op het apparaat draait.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

19 reacties

 1. door Edwin V.

  Geen reden? Welke rechter heeft nu plotseling een paar miljoen extra op zijn bankrekening toegewezen gekregen van de concurrenten van Apple? Ik ben benieuwd welke gevolgen dit heeft! Het zou een vreemde manier zijn om Apple ten gronde te richten…

 2. door Marcooo

  Ik ben dan benieuwd op welke grond dit patent dan niet wordt toegekend?
  Heel vervelend als je jaren investeert in een goed product, dit patenteert om vervolgens te zien dat de concurrentie dit bijna 1 op 1 kopieert zonder er voor te betalen. Eigenlijk pure diefstal en dat de rechters later ook de patenten ongeldig verklaren..

 3. door Rick

  Als Apple ten gronde gaat heeft dat met Apple zelf ter maken. De telefoon zelf bestond al, die heeft Apple niet verzonnen. Wel een stuk beter gemaakt en een mooi business case van gemaakt maar we moeten niet gaan denken dat Apple niets kopieert. Op dit moment staan ze al een tijdje stil, wat ik erg jammer vind. Kijk nou naar Samsung, ze kopiëren, maar maken ok dingen beter voor ieder wat wils. Zoals de Galaxy camera waarbij je eenvoudig kunt synchroniseren.

 4. door Faxface

  Apple denkt dat ze overal patent op hebben!!!

 5. door Dekon

  Origineel geplaatst door Faxface
  Apple denkt dat ze overal patent op hebben!!!

  En jij bent waarschijnlijk een beetje verdwaalt.

 6. door Jan

  @Marcooo: Tja zo gaat dat tegenwoordig. En Google maar roepen: Don’t be evil!!!

 7. door Leo van der Meer

  Google is evil

 8. door MAT078

  @Leo van der Meer: Wat heeft dit nu weer met Google te maken?!

 9. door Apple user

  Origineel geplaatst door Edwin V.
  Geen reden? Welke rechter heeft nu plotseling een paar miljoen extra op zijn bankrekening toegewezen gekregen van de concurrenten van Apple? Ik ben benieuwd welke gevolgen dit heeft! Het zou een vreemde manier zijn om Apple ten gronde te richten…

  je bedoelt dat patentbureau USPTO onder druk staat en dat dit nu aan het daglicht is gekomen dat ze Apple voorheen alles zomaar toegekend hebben zonder grondig onderzoek te hebben gedaan. Dus wie kreeg er dan steeds geld gestort op zijn of haar rekening? Ben eerder benieuwd wat Apple lobby nu gaat doen ;)

 10. door Marcooo

  @MAT078: Omdat Steve Jobs vond dat Android een gekopieerd product is van iOS.
  Zonder iOS had Android er niet uit gezien zoals vandaag de dag (bepaalde functionaliteien, UI, Google play etc).

 11. door Thomaz

  @Edwin V.: ik denk dat ik antwoord heb van samsung. Eigenlijk wil iedereen iphone, maar niet iedereen kan het betalen apen ze iphone maar na.

 12. door bert pit

  Natuurlijk is straffeloos kopiëren verwerpelijk. Aan de andere kant houden patenten ontwikkelingen juist vaak tegen. Zo heeft Shell duizenden patenten die brandstofverbruik verminderen.

  Lastig voor een rechter om hier een uitspraak over te doen.

 13. door nizzel

  zowel tablets ,smartphones, touchscreens en besturingsprogrammas bestonden natuurlijk al voor iphone of apple dit patenteerde. mss hebben de rechtmatige uitvinders gevraagd om deze patenten schrappen ?

 14. door Peter

  Blijft grappig om te zien hoe kamp Apple kamp Google uitmaakt voor dieven etc. En natuurlijk andersom.
  Er wordt altijd gestolen door beide bedrijven. Wie dat ontkent zou wel heel triest zijn.

  Het blijft raar waarom een patent ineens wordt teruggetrokken. De reden staat hier niet bij, maar ik neem aan dat het wel ergens vernoemd moet worden. Maar om nou meteen te roepen dat een rechter een paar miljoen extra op de rekening krijgt van een concurrent…. o o o….

 15. door Faxface

  Origineel geplaatst door Rick
  Als Apple ten gronde gaat heeft dat met Apple zelf ter maken. De telefoon zelf bestond al, die heeft Apple niet verzonnen. Wel een stuk beter gemaakt en een mooi business case van gemaakt maar we moeten niet gaan denken dat Apple niets kopieert. Op dit moment staan ze al een tijdje stil, wat ik erg jammer vind. Kijk nou naar Samsung, ze kopiëren, maar maken ok dingen beter voor ieder wat wils. Zoals de Galaxy camera waarbij je eenvoudig kunt synchroniseren.

  Helemaal mee eens…

 16. door Faxface

  Apple staat niet stil maar loopt zelfs achter. Samsung, HTC en Huawei komen met een onbreekbaar scherm (Samsung), 1080p scherm, snellere processor en veel betere camera. Dat is zeker ook allemaal gepikt van Apple?

  De iPhone blijft zeker de mooiste telefoon van allemaal maar qua techniek blijven ze toch ver achter…

 17. door Jaap

  @Faxface: Welke Samsung is dat die “een veel betere camera” heeft? Niet sarcastisch bedoeld hoor, maar dat heb ik serieus nog nooit iemand horen beweren en ik kan het ook niet uit de specs halen. De Nexus heeft zelfs slechts een 5 megapixel camera.

  De camera van de HTC One X is erg goed en van vergelijkbare kwaliteit met de 4S. Een Samsung of HTC die echter de vloer aan veegt met de camera van de iPhone lijkt me twijfelachtig. Ze laten bij Apple heus wel eens een steek vallen en er zijn genoeg dingen die de concurrentie goed of beter doet (andersom ook nog steeds zo) maar qua fotografie hoort de iPhone onmiskenbaar bij de toppers.

 18. door Faxface

  @Jaap: Dan heb jij waarschijnlijk niet goed mijn bericht gelezen waar in staat dat er een betere camera komt.
  De Galaxy IV bijvoorbeeld: ‘Samsung Galaxy S IV krijgt 13 megapixelcamera en ultrasnelle quadcore-processor

  De camera van de iPhone 4S is gewoon slecht. Heb zelf een 4S en een HTC Sensation XL en van de laatste zijn de foto’s duidelijk beter. Zeker in het donker.

  Kijk ik wil Apple helemaal niet afzeiken maar men moet niet doen alsof Apple de beste is in alles. Want dat is dus duidelijk niet zo. Zeker niet in de Smartphone markt. Ze draaien daar pas een jaar of 5 in mee en lopen in heel veel achter.

 19. door Jaap

  @Faxface: Duidelijk, ik heb inderdaad te snel over de toekomstige tijd van je zin heen gelezen. De vergelijking van een toestel dat in 2013 nog officieel aangekondigd moet worden met toestellen die nu op de markt zijn is natuurlijk niet helemaal eerlijk maar dat Apple niet automatisch in alles ‘t beste is kan ik, zoals je in mijn eerdere bericht ook lezen kan, alleen maar beamen.

  Thanks voor je opheldering iig!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.