Verminder mobiel dataverbruik van je iPhone met deze tips

(Laatst bijgewerkt: ) · Lars Paymans

Of je nu naar het buitenland gaat of een beperkte databundel hebt: het is verstandig om slim om te gaan met je mobiele bundel. Met deze apps en tips kom je een heel eind, en word je aan het einde van de maand niet op een torenhoge rekening van je provider getrakteerd. Kies er dus niet voor om minder met je iPhone te internetten maar doe je voordeel met deze tips om je verbruik aanzienlijk te verminderen zonder je internetgedrag al teveel aan te passen.

Gebruik Spotify, YouTube en Apple Music offline

apple-music-app-schermen
Streamingdiensten worden steeds populairder, maar vragen heel wat van je internetbundel als je er niet slim mee omgaat. Gelukkig maar dat de meeste diensten inmiddels mogelijkheden hebben ingebouwd zodat je met de juiste voorbereiding de dienst ook offline kunt gebruiken.

Muziekdiensten als Apple Music en Spotify staan bijvoorbeeld toe om afspeellijsten en volledige albums offline op te slaan, zodat je ze ook kunt beluisteren zonder een internetverbinding. Wij slaan bijvoorbeeld ’s ochtends voordat we de deur uitgaan regelmatig een nieuwe afspeellijst op, zodat we iedere dag naar iets nieuws kunnen luisteren op weg naar het werk.
Lees hier hoe je nummers offline opslaat in Apple Music.
Lees hier hoe je dataverbruik met Spotify vermindert op je iPhone en iPad.

Ook video’s van YouTube kun je zonder problemen in de trein of ergens anders kijken zonder dat je heel je databundel er doorheen jaagt. Dit vergt alleen wel wat voorbereiding, omdat YouTube zelf nog geen mogelijkheid heeft toegevoegd om video’s offline op te slaan. Gelukkig zijn er al wat manieren om dit alsnog voor elkaar te krijgen.
Lees daar meer over in ons artikel over hoe je YouTube-video’s offline bekijkt

Zorg dat iCloud Drive je databundel niet opslokt

iCloud Drive opslag prijzen
iCloud Drive is een handige dienst om je bestanden op meerdere apparaten beschikbaar te maken. Als je niet uitkijkt, synchroniseert het ook grote bestanden, die een flinke hap nemen uit je databundel. Gelukkig maar dat je er met de juiste instellingen voor zorgt dat je iCloud geen gebruik maakt van mobiele data, en alleen bestanden overzet als je toestel verbonden is met een WiFi-verbinding.
Lees in dit artikel: hoe je het mobiele dataverbruik van iCloud Drive beperkt

Laat niet alle apps mobiele data verbruiken

Dataverbruik-apps Dataverbruik-apps
Tenzij je een onbeperkte databundel hebt, is het slim om niet zomaar alle apps op je iDevice toe te staan gebruik te maken van mobiel internet. Voorkom bijvoorbeeld dat een grote app-update wordt uitgevoerd als je buiten bereik van WiFi bent door de App Store geen toegang te geven tot mobiel dataverbruik.

Als je er een gewoonte van maakt om regelmatig te checken welke apps datavreters zijn, weet je meteen wat je er aan moet doen om te voorkomen dat je in de toekomst weer zo snel je datalimiet bereikt. Dit doe je door naar Instellingen > Mobiel Netwerk te gaan en in de onderste lijst te kijken welke apps veel data gebruiken. Daar kun je ze meteen de toegang tot mobiele data ontzeggen.

Lees ook: Dataverbruik per iOS-app bekijken en blokkeren.

Ververs alleen sommige apps op de achtergrond

Apps op de achtergrond automatisch laten verversen is niet alleen slecht voor je batterij, maar heeft ook een negatieve invloed op je dataverbruik. Jammer genoeg is er hierbij geen optie aanwezig om dit alleen uit te schakelen als je met een mobiel netwerk verbonden bent. Dus is het (voor nu) verstandig om de apps uit te schakelen die je nauwelijks gebruikt.

Lees ook: Apps op de achtergrond verversen: hoe werkt het?

Schakel pushberichten uit

We geven toe: erg veel gegevens vreet een pushbericht niet. Je iPhone ontvangt hooguit 250 bytes aan data wanneer hij een bericht van een webservice ontvangt, wat betekent dat je 4.000 berichten moet ontvangen voordat je een MB verbruikt hebt. Zit je echter in het buitenland of heb je gekozen voor een erg krappe databundel, dan kan het nooit kwaad om ook op deze kleine beetjes te besparen. Je bent toch op vakantie, dus een paar weekjes zonder push-notificaties kan geen kwaad. Hoe je deze functie uitzet lees je hier.

Maak gebruik van openbare hotspots

wifi-wolken
Onderweg ben je afhankelijk van je mobiele dataverbinding, maar er zijn genoeg manieren om op locatie gebruik te maken van een Wi-Fi-verbinding. Tegenwoordig zijn er steeds meer winkels, restaurants en hotels die een open netwerk hebben waar je gebruik van mag maken, en ook in de App Store zijn genoeg apps te vinden die je helpen om het dichtstbijzijnde open netwerk op te sporen.

Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar Wiffinity en Wifimapper. Je kunt je ook aanmelden bij Fon, een initiatief waarbij je gebruik mag maken van andermans Wi-Fi als je de jouwe ook openzet voor bezoekers. Ook providers hebben inmiddels hun eigen gratis alternatieven, zoals de hotspots van Ziggo.

Wees er met het gebruik van openbare hotspots wel van bewust dat je wellicht verbinding maakt met een onveilige verbinding. Gelukkig zijn daar ook apps voor bedacht die je helpen om je te beveiligen tegen pottekijkers die op de loer liggen op openbare netwerken.

Lees ook: Drie apps om je iPhone te beveiligen op openbare WiFi-hotspots.

Minder WhatsApp, meer SMS

Als je echt op iedere MB moet letten is het natuurlijk ook mogelijk om ouderwetsch gebruik te maken van de traditionele berichtendienst. Een handige tip is om WhatsApp alleen te gebruiken om foto’s en video’s te delen en tekstberichten eerst vanuit je SMS-bundel te versturen. Pas als je door je SMS-bundel heen bent schakel je over naar WhatsApp of een andere berichtendienst. Zo verstook je minder data. Let er dan wel op dat je een iMessage niet eerst via internet verstuurt.

Handige apps om je dataverbruik te verminderen

  • Onavo Extend (gratis, iPhone, iOS 7.0+) - Onavo Extend is een app die op de achtergrond het dataverbruik van apps comprimeert. Hierdoor bespaar je volgens de app ‘twee tot drie keer meer data’, bijvoorbeeld door afbeeldingen op websites in een lagere resolutie te laden. In de app stel je handmatig in welke apps gecomprimeerd worden, en hoe streng je hierin wilt zijn.
  • Opera Mini webbrowser (gratis, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - De Opera Mini browser heeft een ingebouwde Data Savings-optie die precies doet wat de naam zegt. Door video’s te optimaliseren en afbeeldingen te verkleinen of helemaal niet te tonen, kun je met een gerust hart internetten zonder dat grote foto’s en video’s roet in het eten gooien.
  • DataMan Pro (€5,99, iPhone, iOS 9.0+) - DataMan Pro doet er alles aan om jou op de hoogte te houden van je dataverbruik. Zo zie je nu zelfs op je Apple Watch een percentage dat aangeeft of je in de gevarenzone zit wat je bundel betreft, of je nog rustig een filmpje af kunt spelen. De app is bovendien zo ontworpen, dat je niet door tabellen of andere menu’s hoeft te graven om te zien hoe je ervoor staat.

Aanvullingen

Ken jij nog andere trucs om je dataverbruik te minimaliseren? Laat het ons weten in de reacties.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Schrijft sinds mei 2015 als vaste redacteur voor iCulture. Lars probeert de 160GB van zijn iPod Classic tot de nok toe te vullen met goede muziek en is naast tech-nieuws ook geïnteresseerd in videogames.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.