Acht tips voor minder dataverbruik van je iPhone

·

DataMan laat zien hoeveel data je nog te besteden hebt binnen je bundel.Nu KPN wellicht de trend zet met duurdere mobiele data-abonnementen en internetten in het buitenland nog steeds geen goedkope bedoening is, lijkt besparen in het aantal verbruikte mb’s per maand wel een noodzaak te zijn geworden. Je kunt ervoor kiezen om minder met je iPhone te internetten, maar wij hebben een andere suggestie. Volg je de hieronder gegeven tips op, dan verbruik je aanzienlijk minder data zonder je internetgedrag al teveel aan te passen.

Installeer Onavo

OnavoDe eerste app die je als databespaarder op je iPhone moet zetten. Onavo gaat gepaard met een profiel, die je installeert op je telefoon. Deze zorgt ervoor dat alles dat je op internet probeert te laden eerst langs de servers van Onavo gaat om gecomprimeerd te worden. Wat en hoeveel je comprimeert kun je zelf aanpassen binnen de app. Zo is er een schakelaar om comprimeren van e-mailberichten uit te schakelen, mocht je liever niet willen dat je privé-gesprekken langs Onavo’s servers gaan. De kwaliteit van gecomprimeerde afbeeldingen valt ook uitgebreid aan te passen. Vanaf het moment dat je de app gebruikt geeft deze je inzage tot je dataverbruik, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende apps. Daardoor zie je bijvoorbeeld of je nu vooral van Twitter, Facebook of WhatsApp gebruik maakt. De service is op het moment nog gratis, maar er zijn plannen om er een betaalsysteem aan te hangen.

Download: Onavo (gratis)

Gebruik Opera Mini in plaats van Safari

Opera MiniOpera Mini past hetzelfde principe toe als Onavo, maar dan in je webbrowser. Alle pagina’s die je bezoekt worden snel door de servers van Opera gehaald, om vervolgens gecomprimeerd op je telefoon te arriveren. Dit zorgt er voor dat je aanzienlijk minder data binnen je browser gebruikt, maar er zit nog een pluspuntje aan: pagina’s laden ook veel sneller. Je hebt invloed op de kwaliteit van de afbeeldingen die de browser laadt en kunt er zelfs voor kiezen om alle plaatjes op een pagina te negeren. Zo houd je alleen nog maar tekst over om je druk over te maken.

Download: Opera Mini Web Browser (gratis)

Houd je dataverbruik in de gaten met DataMan

DataManApps zoals Onavo en Opera Mini helpen met het intomen van je dataverbruik, maar om er zeker van te zijn dat je binnen je bundel blijft is het verstandig om je verbruik op de voet te volgen. Een app zoals Dataman kan je daarmee helpen. Deze houdt bij hoeveel je de afgelopen dagen, weken en maanden hebt verbruikt – zowel via je mobiele dataverbinding als via Wi-Fi. Je kunt instellen hoeveel je binnen je bundel mag verbruiken, zodat de app je via een pushbericht kan waarschuwen wanneer je daar bijna overheen zit. De echte fanaten kunnen ook de cijfers induiken, om te zien waar en wanneer ze hoeveel data verbruikten. Door in te stellen wanneer je de rekening moet betalen berekent DataMan hoeveel je nog per dag te besteden hebt, zodat je zonder zelf te hoeven rekenen doorhebt hoe je er voor staat.

Als je wilt weten hoeveel megabytes je tot nu toe hebt verbruikt, dan kun je terecht bij de algemene instellingen van je iPhone. Als je tapt op Algemeen en dan op Gebruik, dan staat er onderaan je pagina hoeveel data je tot nu toe hebt verbruikt. Misschien verbruik je wel veel minder dan je denkt! Deze pagina kun je gebruiken als een gratis alternatief voor DataMan, mits je iedere maand de gegevens reset.

Download: DataMan Pro (€1,59)

Verminder het verversen van automatische updates

Haal je e-mail handmatig op.Hoe graag wij ook constant up-to-date willen blijven, het is misschien beter om het aantal automatische updates voor Twitter en e-mail tot een minimum terug te schroeven. Het verbruikt onnodig data, vooral als je bedenkt dat een handmatige verversing van je feed je maar een paar seconden later toegang geeft tot je berichten. Hoe je dit doet hangt bij Twitter van je client af, maar voor e-mail hoef je enkel je iPhone-instellingen in te duiken. Ga vanaf daar naar Mail, Contacten, Agenda en vervolgens naar Nieuwe gegevens. Je kunt in plaats van Push de instelling naar Fetch omzetten om handmatig je mail steeds binnen te halen, of je iPhone bijvoorbeeld ieder uur te laten checken.

Verklein foto’s

Verstuur foto's zo klein mogelijk.Met het aantal foto’s dat we gemiddeld het internet op slingeren, moet dit wel een grote datavreter zijn. Gelukkig is het niet heel lastig om verzonden foto’s te comprimeren. Zo krijg je bij het versturen van een e-mail automatisch de vraag om de beelden zo klein mogelijk te verzenden. In Twitter for iPhone zit ook de optie om foto’s automatisch zo klein mogelijk te maken. Door dit te doen help je niet alleen jezelf, maar ook de ontvanger van je bericht. Die hoeft namelijk alleen maar een gecomprimeerde foto te laden.

Schakel pushberichten uit

PushberichtenWe geven toe: erg veel gegevens vreet een pushbericht niet. Je iPhone ontvangt hooguit 250 bytes aan data wanneer hij een bericht van een webservice ontvangt, wat betekent dat je 4.000 berichten moet ontvangen voordat je een MB verbruikt hebt. Zit je echter in het buitenland of heb je gekozen voor een erg krappe databundel, dan kan het nooit kwaad om ook op deze kleine beetjes te besparen. Je bent toch op vakantie, dus een paar weekjes zonder push-notificaties kan geen kwaad. Hoe je deze functie uitzet lees je hier.

Maak gebruik van open hotspots

Gebruik zoveel mogelijk Wi-Fi-netwerkenOnderweg ben je afhankelijk van je mobiele dataverbinding, maar er zijn genoeg manieren om op locatie gebruik te maken van een Wi-Fi-verbinding. Plekken zoals Coffee Company en McDonald’s staan bekend om hun openbare netwerken en veel horecagelegenheden geven bij de deur aan of je van hun internetverbinding gebruik mag maken. Zelfs bepaalde treinen in Nederland zijn al voorzien met gratis Wi-Fi, met plannen om ook bussen met draadloos internet uit te rusten. Je kunt je ook aanmelden bij Fon, een initiatief waarbij je gebruik mag maken van andermans Wi-Fi als je de jouwe ook openzet voor bezoekers.

T-Mobile-abonnees kunnen binnenkort gebruikmaken van de T-Mobile HotSpot Finder, een app waarmee je de hotspots van de mobiele provider kunt vinden. Klanten met een iPlan, web’n’walk, web’n’walk plus, Internet of Internet Plus voordeelbundel of laptop mobiel breedband internet abonnement mogen kosteloos gebruik maken van deze hotspots. Dezelfde abonnees kunnen ook inloggen op de hotspots van KPN. Voor klanten van KPN geldt natuurlijk ook dat ze kosteloos gebruik kunnen maken van alle KPN Hotspots en de hotspots van T-Mobile.

Boingo MobileHet is altijd slim om je eigen draadloze netwerk te gebruiken wanneer je thuis bent. In het buitenland zoek je als het even kan naar een camping, hotel of appartement met (gratis) Wi-Fi. Je kunt ook overwegen om een abonnement af te sluiten bij Boingo, waarmee je wereldwijd van meer dan 325.000 hotspots gebruik kan maken. Een Boingo Mobile maandabonnement kost $7,95 per maand. Boingo heeft trouwens ook een prima app waarmee je eenvoudig toegang krijgt tot alle Boingo-hotspots, maar waarmee je ook gratis hotspots kunt vinden. Als alternatief kun je ook de (betaalde) app Free WiFi gebruiken. Deze toont alle hotspots van T-Mobile, Hotspotr.com en Free-Hotspot.com.

Downloaden:

Minder WhatsApp, meer SMS

WhatsAppNu er van KPN-abonnees wordt verwacht een grotere SMS-bundel in combinatie met een hoge databundel te nemen, is het natuurlijk ook mogelijk om ouderwetsch gebruik te maken van de traditionele berichtendienst. Een handige tip is om Whatsapp alleen te gebruiken om foto’s en video’s te delen en tekstberichten eerst vanuit je sms-bundel te versturen. Pas als je door je sms-bundel heen bent schakel je over naar Whatsapp. Zo verstook je minder data. Ook in het buitenland is sms’en een tip: binnen Europa kost dat je bij veel providers maar ongeveer 10 cent per bericht.

In de vakantiespecial van iCulture Weekly vind je handige tips voor de iPhone tijdens je vakantie in het buitenland.

Aanvullingen

Ken jij nog andere trucs om je dataverbruik te minimaliseren? Laat het ons weten in de reacties.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

50 reacties

 1. door Henk

  Wat ontzettend sneu dat het deze kant op moet gaan zeg. Pushberichten uitschakelen, meer smsen, wat een onzin. Ik zou vooral opletten met Youtube en online gamen.

  Opera Mini kan inderdaad geen kwaad. Alles via een Israelische server laten gaan zou ik zelf minder snel doen, maar ieder z’n ding natuurlijk.

 2. door Käse

  Of koop een nokia 3310… Jongens, een iPhone is niet gemaakt om data te sparen. Waarom zo je je pushberichten uitzetten? Zodat je nooit meer tijdig op een tweet kan antwoorden? Als je zorgt dat je thuis op wifi zit en in het buitenland gewoon heel je internet uit hebt staan is er niks aan de hand

 3. door Jeroen

  Ik heb toch geen iPhone om al die functies uit te schakelen en geen whatsapp meer te gebruiken?!

 4. door iKoot

  inderdaad heel jammer dat het deze kant op moet, eerst halen ze ons met onbeperkt internet binnen, want ze waren er helemaal klaar voor, de grote data stroom en mogen we heerlijk veel gaan betalen voor onnodig veel sms en belminuten. nou meneer KPN, ik hoop dat er heel veel mensen zijn die dit afstraffen door het opzeggen van het abon….. ik ga weer naar t-mobile

 5. door wynagrodong

  K ruik hier advies van KPN. Vooral dat “minder whatsapp meer sms” type zin.

 6. door mike

  Gewoon lekker overstappen en KPN daar laten liggen. Als er meerderen dit in de toekomst gaan doen gaan misschien een keer die ogen open van die mannen van de KPN.

  Idem dito met KPN TV, alles beloven en maar knijpen met dat internet,…..maar dat is weer een ander verhaal.

 7. door Pim Brussee

  Ik gebruik Onavo al sinds de app beschikbaar is en het werkt echt perfect. Inmiddels is er een update in de AppStore.

 8. door Michel

  Moet DataMan op de achtergrond draaien?

 9. door j.s. van den anker

  Air Meter geeft ook een inzicht in je data verbruik. Je kun ook een waarschuwing instellen.

 10. door freewheeler

  Op zich wel grappig dat het verminderen van datagebruik begint met het downloaden van 3 apps :P

  Na verloop van tijd zullen de providers hun voornaamste inkomsten toch uit mobiel internet moeten halen denk ik. Dus in plaats van 20 euro bellen + 10 euro internet naar 5 euro bellen (denk aan sim only) + 20/25 euro internet. Maar dan wel een ruime datalimiet. Alleen de asociale gebruiker moet gestraft worden :p

 11. door Vincent

  Fon vind ik een erg sympathiek initiatief. Zo sympathiek dat ik me direct heb aangemeld. Kost bijna niets. Als iedereen dat nou doet hebben we straks die telecomproviders nog amper nodig. Gewoon een dikke middelvinger. Wij maken ons eigen netwerk wel.

 12. “Ken jij nog andere trucs om je dataverbruik te minimaliseren?”

  ja hoor; stuur een ouderwetsche ansichtkaart vanaf je vakantieadres… ;-)

  En in je instellingen bij mail aangeven dat alleen de headers gedownload moeten worden.

 13. door noiD

  Tip 9. Je kan de iphone ook uitzetten….. 

 14. door b

  Met je iPhone 4 jaar terug in de tijd gaan omdat zakkenvullers hebben ontdekt dat er nog meer in hun zakken past.

 15. door Michel

  Origineel geplaatst door noiD
  Tip 9. Je kan de iphone ook uitzetten….. 

  Haha goeie, ook handig om je batterij te besparen :) .

 16. door mike

  Sredlum; hahahaha, maar een kaart jost tegenwoordig ook 3 euro! ;-)

 17. door mischa

  Als je Onavo op je iPhone zet, doet je T-mobile *gratis* navigon het niet meer, het is maar dat je het weet…

 18. @wynagrodong – Dan lees je er teveel in. Er staat: ‘misbruik’ eerst je sms-bundel voor tekstberichten, en gebruik WhatsApp voor video en foto’s. Sms’jes maak je toch zelden helemaal op.

 19. door oehoe

  Zo veel mogelijk downloaden via je wifi netwerk. Denk hierbij aan apps maar ook aan podcasts. Radio en livestreams( youtube) vreten ook data. Wanneer je uitzending gemist of iets dergelijks graag kijkt, download ze dan eerst op je iPhone alvorens ze te kijken. En dan natuurlijk eerst downloaden via wifi en opslaan via eventuele jailbreak opties. En dit lijkt me voor alle veelvraat gebruikers een kleine consensus. Wat dat zijn immers ook degene die ookwel een stukje verstand van het product(iPhone) heeft en de mogelijkheden(jailbreak) daarvan kennen. Het is gewoonweg niet realistisch om te denken dat je met een simpel internet abonnement alles maar kan streamen en downloaden.

 20. door daniel

  Het zal niet nodig zijn, niemand neemt gewoon meer een abonnement bij KPN. Dat schrikt andere providers wel af..

 21. door Bitje

  Onderzoekje bij Tweakers.net… Er gaan veel mensen vertrekken bij KPN.
  http://tweakers.net/nieuws/75762/kpn-klanten-willen-massaal-overstappen-vanwege-nieuwe-abos.html

 22. door Niels

  KPN gaf zelf aan als tip, tijdens de Resellers Bijeenkomst van de week: ‘Download apps en updates via het Wifi-netwerk thuis.

  Alhoewel het een onwijs simpele tip is, denk ik dat veel mensen er wat mee kunnen doen. De meesten zullen wel downloaden als het ze uitkomt en dan dus via 3G.

 23. door Martin

  Minder whatsapp meer sms? Dat vermindert dataverbruik. Maar sms is veel duurder. Reken maar eens uit hoeveel 1MB via sms kost :)

 24. door zoobab

  Persoonlijk heb ik met de komst van @home en soortgelijke telecom aanbieders die KPN-MAFIA al jaren geleden gedumpt. Dat zou ieder moeten doen.
  Via Wi-Fi wordt toch al door de meeste smartphone gebruikers veel data gebruikt. Zelf verbruik in in een maand ongeveer 700Kb via 3G en ruim over 3000Kb via wifi.
  Dus om daar nou nog meer te gaan bezuinigen……bovendien wilden de providers toch iedereen stimuleren om mobiel internet te nemen. De hele economie en toekomst gaat die kant op. Blijkbaar blijft KPN liever in de bronstijd rond huppelen. Hopenlijk gaan Tmobile en Vodafone niet mee in deze trieste zooi. Maar ben bang dat dat wel gaat gebeuren.

 25. door Rednose

  Origineel geplaatst door Henk
  Alles via een Israelische server laten gaan zou ik zelf minder snel doen, maar ieder z’n ding natuurlijk.

  Onavo lijkt mij inderdaad geen goed idee. Of je moet het niet erg vinden dat de Mossad over je schouder mee kijkt …

 26. door TiNUS

  K gebruik zelf al een tijdje de ‘DataUsed’ app.. Werkt best goed heb k het idee. Meer mensen ervaring met deze app?

 27. door wilbert

  Je moet wel erg je best doen om meer dan 500 mb te gebruiken…
  Op t werk en thuis heb ik wifi, met sbsettings staat standaard data uit, in de auto lees ik m’n mail niet ;)
  Wat over blijft zijn treinreizen of klantbezoeken, die paar dagen doen niet veel. Gebruik 150 mb / maand gem.
  Prima om veelgebruikers meer te laten te betalen ipv whatsapp afknijpen! Denk ff na en ga op een wifi netwerk zitten zo veel als mogelijk is :)

 28. door paul538

  Gebruik je (veel) internetradio, dat vreet Mb’s.

  Het zou T-Mobile sieren om niet mee te gaan met tariefwijzigingen (als KPN en Vodafone) ter ‘compensatie’ voor de belabberde dekking. Waarschijnlijk wishful thinking, al dan niet vanwege mogelijk onderlinge afspraken (welke niet zijn toegestaan – kartel – dit terzijde)

 29. door haiko

  Origineel geplaatst door Rednose
  Origineel geplaatst door HenkAlles via een Israelische server laten gaan zou ik zelf minder snel doen, maar ieder z’n ding natuurlijk.Onavo lijkt mij inderdaad geen goed idee. Of je moet het niet erg vinden dat de Mossad over je schouder mee kijkt …

  maar meneer Jan van KPN en Vodafone doen dit toch al lang?

 30. door Richard

  Opmerking mbt push/fetch email: In ieder geval icm Exchange werkt het als volgt: er blijft een soort van ‘https-heartbeat-ping-sessie’ openstaan tussen je toestel en de server. Deze kost nagenoeg geen data. Op het moment dat er een wijziging is (bijv. nieuwe email) onderbreekt de server deze sessie kort en weet de client dat er een synchronisatie moet worden geïnitieerd.
  Synchronisatie wordt dus enkel uitgevoerd als er daadwerkelijk nieuwe mail is. Bij regelmatige fetch (bijv eens per uur of kwartier) wordt gemiddeld genomen veel vaker gesynchroniseerd, ook als er geen nieuwe mail is. Kost meer data en energie. Daarom heeft ms het ontwikkeld (dat is althans hun verhaal).
  Gmail bijv. werkt met imap (geen echte pushmail).
  Blackberry weer wel.
  De groetn

 31. door Scoozy

  Ik vind de tip “Maak gebruik van open hotspots” nou ook niet zo slim. Er kan in ieder geval bij vermeld worden dat hier beveiligingsrisico’s aan verbonden zijn!

 32. Origineel geplaatst door mike
  Sredlum; hahahaha, maar een kaart jost tegenwoordig ook 3 euro!

  Ook weer waar, maar de vraag was hoe je data kon besparen, niet hoe je geld kon besparen ;-)

 33. door Rick

  Wat een onzin mbt Whatsapp. Die idioten van KPN worden vanzelf door het percentage swappers naar andere providers gestraft. Innovation rules!

 34. door gidie12

  @freewheeler: goede uitspraak download eerst maar drie apps ben je ook weer data kwijt.

 35. door Nick

  Pushberichten gebruiken toch meer dan 250 bytes? Om push te gebruiken houdt je iPhone toch een continue verbinding open met de servers van Apple. Dat zal toch meer dan 250 bytes zijn?

 36. door piet

  Origineel geplaatst door Käse
  Of koop een nokia 3310… Jongens, een iPhone is niet gemaakt om data te sparen. Waarom zo je je pushberichten uitzetten? Zodat je nooit meer tijdig op een tweet kan antwoorden? Als je zorgt dat je thuis op wifi zit en in het buitenland gewoon heel je internet uit hebt staan is er niks aan de hand

  Wat een flauwekul om je geheel af te sluiten van internet in het buitenland , ik vind het juist heel belangrijk om ook daar te kunnen internetten aangezien je juist daar meestal geen pc,kranten etc voorhanden hebt. De meeste providers bieden momenteel trouwens een acceptabele databundel aan voor over de grens

 37. door Nick

  Stel dat je thuis bent en je hebt 3G standaard aan, maar ook standaard wifi aan. Gebruikt je telefoon dan automatisch wifi, of kun je beter 3G uitzetten op dat moment?

 38. door Flieps

  @Nick: De iPhone schakelt dan automatisch naar Wifi over. Je hoeft 3G dus niet uit te zetten.

 39. door Mafkaan

  Jailbreakers. My3G uitzetten. Deze geeft de mogelijkheid om oa. YouTube in max kwaliteit te zien.

 40. door Stephan

  Dat Onavo he? klinkt wel leuk? maar ehhhh zoals rabobank internet bankieren etc? het gaat wel lekker allemaal eerst over een server heen van een derde! ik weet het niet hoor… is het wel koosjer?

 41. Als je veel gebruik gaat maken van open/gratis WiFi-hotspots, dan is een VPN oplossing misschien wel zo handig… Bijvoorbeeld die van HotSpot Shield, of een van vele anderen…
  http://www.how-to-hide-ip.info/2011/02/14/accessing-us-ip-only-websites-with-hotspot-shield-on-iphone/

 42. @gidie12: En het komt niet in je op om die eerst thuis of via Wi-Fi ergens te downloaden?

 43. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Nick
  Stel dat je thuis bent en je hebt 3G standaard aan, maar ook standaard wifi aan. Gebruikt je telefoon dan automatisch wifi, of kun je beter 3G uitzetten op dat moment?

  Origineel geplaatst door Flieps
  @Nick: De iPhone schakelt dan automatisch naar Wifi over. Je hoeft 3G dus niet uit te zetten.

  Als zowel wi-fi als 3G aanstaan, wordt van beide gebruik gemaakt. Hoe kun je namelijk een IP-adres hebben via 3G als het niet gebruik wordt? Er wordt dan wel minimaal gebruik van gemaakt.

  Op het moment dat je de iPhone niet gebruikt en het scherm dus uitgaat, wordt er gebruik gemaakt van 3G. Dit om batterij te besparen aangezien wi-fi meer verbruikt.

  Dus ja, ook thuis wordt data verbruikt.

 44. door Eric

  Gek dat net de grote reuzen in nederland alles terugdraaien.
  Net nu we in Belgie aan een inhaal beweging bezig zijn door de kleinere providers.
  Mobile Vicking heeft een tijd geleden hun data verbruik van 1Gb naar 2Gb verhoogd.
  Daardoor is de druk op de grotere weer wat groter ( mobistar en proximus).

 45. door Vick

  Als je Onavo installeert werkt Navigon select van Tmobile niet meer!!!

 46. door Sonny

  @gidie12:
  Download die drie apps dan over WIFI!
  Mensen ga aub nadenken.

 47. door Koen

  En bedankt voor de tip iPhoneclub: ook mijn T-mobile Navigon werkt dus niet meer, zo ontdekte ik vandaag toen ik ‘m nodig had. Onavo en DataMan verwijderd, geen resultaat. Navigon verwijderd, opnieuw geïnstallleerd, gereset, niets werkt… Hàd ik een goede navigatie, is ie onbruikbaar. Hebben jullie inmiddels ook een tip hoe die weer aan de praat te krijgen?

 48. door michel

  Ga bij KPN weg, zo laat je duidelijk voelen dat je deze praktijken niet wil en werk je de concurrentie in de hand.

 49. door Koen

  Inmiddels heb ik de oplossing voor Navigon gevonden op een forum. Was toch wel netjes geweest als iPhoneclub tenminste de moeite had genomen om mee te zoeken naar een oplossing voor het probleem dat hun tip veroorzaakt, of anders in ieder geval even had gereageerd.

  Hier is de link: https://forum.t-mobile.nl/apple-iphone-394/navigon-werkt-niet-meer-na-update-123076/index3.html

 50. door mariusmes

  sms? is dat nieuw?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.