Acht tips voor minder dataverbruik van je iPhone

· Bastiaan Vroegop

DataMan laat zien hoeveel data je nog te besteden hebt binnen je bundel.Nu KPN wellicht de trend zet met duurdere mobiele data-abonnementen en internetten in het buitenland nog steeds geen goedkope bedoening is, lijkt besparen in het aantal verbruikte mb’s per maand wel een noodzaak te zijn geworden. Je kunt ervoor kiezen om minder met je iPhone te internetten, maar wij hebben een andere suggestie. Volg je de hieronder gegeven tips op, dan verbruik je aanzienlijk minder data zonder je internetgedrag al teveel aan te passen.

Installeer Onavo

OnavoDe eerste app die je als databespaarder op je iPhone moet zetten. Onavo gaat gepaard met een profiel, die je installeert op je telefoon. Deze zorgt ervoor dat alles dat je op internet probeert te laden eerst langs de servers van Onavo gaat om gecomprimeerd te worden. Wat en hoeveel je comprimeert kun je zelf aanpassen binnen de app. Zo is er een schakelaar om comprimeren van e-mailberichten uit te schakelen, mocht je liever niet willen dat je privé-gesprekken langs Onavo’s servers gaan. De kwaliteit van gecomprimeerde afbeeldingen valt ook uitgebreid aan te passen. Vanaf het moment dat je de app gebruikt geeft deze je inzage tot je dataverbruik, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende apps. Daardoor zie je bijvoorbeeld of je nu vooral van Twitter, Facebook of WhatsApp gebruik maakt. De service is op het moment nog gratis, maar er zijn plannen om er een betaalsysteem aan te hangen.

Download: Onavo (gratis)

Gebruik Opera Mini in plaats van Safari

Opera MiniOpera Mini past hetzelfde principe toe als Onavo, maar dan in je webbrowser. Alle pagina’s die je bezoekt worden snel door de servers van Opera gehaald, om vervolgens gecomprimeerd op je telefoon te arriveren. Dit zorgt er voor dat je aanzienlijk minder data binnen je browser gebruikt, maar er zit nog een pluspuntje aan: pagina’s laden ook veel sneller. Je hebt invloed op de kwaliteit van de afbeeldingen die de browser laadt en kunt er zelfs voor kiezen om alle plaatjes op een pagina te negeren. Zo houd je alleen nog maar tekst over om je druk over te maken.

Download: Opera Mini Web Browser (gratis)

Houd je dataverbruik in de gaten met DataMan

DataManApps zoals Onavo en Opera Mini helpen met het intomen van je dataverbruik, maar om er zeker van te zijn dat je binnen je bundel blijft is het verstandig om je verbruik op de voet te volgen. Een app zoals Dataman kan je daarmee helpen. Deze houdt bij hoeveel je de afgelopen dagen, weken en maanden hebt verbruikt – zowel via je mobiele dataverbinding als via Wi-Fi. Je kunt instellen hoeveel je binnen je bundel mag verbruiken, zodat de app je via een pushbericht kan waarschuwen wanneer je daar bijna overheen zit. De echte fanaten kunnen ook de cijfers induiken, om te zien waar en wanneer ze hoeveel data verbruikten. Door in te stellen wanneer je de rekening moet betalen berekent DataMan hoeveel je nog per dag te besteden hebt, zodat je zonder zelf te hoeven rekenen doorhebt hoe je er voor staat.

Als je wilt weten hoeveel megabytes je tot nu toe hebt verbruikt, dan kun je terecht bij de algemene instellingen van je iPhone. Als je tapt op Algemeen en dan op Gebruik, dan staat er onderaan je pagina hoeveel data je tot nu toe hebt verbruikt. Misschien verbruik je wel veel minder dan je denkt! Deze pagina kun je gebruiken als een gratis alternatief voor DataMan, mits je iedere maand de gegevens reset.

Download: DataMan Pro (€1,59)

Verminder het verversen van automatische updates

Haal je e-mail handmatig op.Hoe graag wij ook constant up-to-date willen blijven, het is misschien beter om het aantal automatische updates voor Twitter en e-mail tot een minimum terug te schroeven. Het verbruikt onnodig data, vooral als je bedenkt dat een handmatige verversing van je feed je maar een paar seconden later toegang geeft tot je berichten. Hoe je dit doet hangt bij Twitter van je client af, maar voor e-mail hoef je enkel je iPhone-instellingen in te duiken. Ga vanaf daar naar Mail, Contacten, Agenda en vervolgens naar Nieuwe gegevens. Je kunt in plaats van Push de instelling naar Fetch omzetten om handmatig je mail steeds binnen te halen, of je iPhone bijvoorbeeld ieder uur te laten checken.

Verklein foto’s

Verstuur foto's zo klein mogelijk.Met het aantal foto’s dat we gemiddeld het internet op slingeren, moet dit wel een grote datavreter zijn. Gelukkig is het niet heel lastig om verzonden foto’s te comprimeren. Zo krijg je bij het versturen van een e-mail automatisch de vraag om de beelden zo klein mogelijk te verzenden. In Twitter for iPhone zit ook de optie om foto’s automatisch zo klein mogelijk te maken. Door dit te doen help je niet alleen jezelf, maar ook de ontvanger van je bericht. Die hoeft namelijk alleen maar een gecomprimeerde foto te laden.

Schakel pushberichten uit

PushberichtenWe geven toe: erg veel gegevens vreet een pushbericht niet. Je iPhone ontvangt hooguit 250 bytes aan data wanneer hij een bericht van een webservice ontvangt, wat betekent dat je 4.000 berichten moet ontvangen voordat je een MB verbruikt hebt. Zit je echter in het buitenland of heb je gekozen voor een erg krappe databundel, dan kan het nooit kwaad om ook op deze kleine beetjes te besparen. Je bent toch op vakantie, dus een paar weekjes zonder push-notificaties kan geen kwaad. Hoe je deze functie uitzet lees je hier.

Maak gebruik van open hotspots

Gebruik zoveel mogelijk Wi-Fi-netwerkenOnderweg ben je afhankelijk van je mobiele dataverbinding, maar er zijn genoeg manieren om op locatie gebruik te maken van een Wi-Fi-verbinding. Plekken zoals Coffee Company en McDonald’s staan bekend om hun openbare netwerken en veel horecagelegenheden geven bij de deur aan of je van hun internetverbinding gebruik mag maken. Zelfs bepaalde treinen in Nederland zijn al voorzien met gratis Wi-Fi, met plannen om ook bussen met draadloos internet uit te rusten. Je kunt je ook aanmelden bij Fon, een initiatief waarbij je gebruik mag maken van andermans Wi-Fi als je de jouwe ook openzet voor bezoekers.

T-Mobile-abonnees kunnen binnenkort gebruikmaken van de T-Mobile HotSpot Finder, een app waarmee je de hotspots van de mobiele provider kunt vinden. Klanten met een iPlan, web’n’walk, web’n’walk plus, Internet of Internet Plus voordeelbundel of laptop mobiel breedband internet abonnement mogen kosteloos gebruik maken van deze hotspots. Dezelfde abonnees kunnen ook inloggen op de hotspots van KPN. Voor klanten van KPN geldt natuurlijk ook dat ze kosteloos gebruik kunnen maken van alle KPN Hotspots en de hotspots van T-Mobile.

Boingo MobileHet is altijd slim om je eigen draadloze netwerk te gebruiken wanneer je thuis bent. In het buitenland zoek je als het even kan naar een camping, hotel of appartement met (gratis) Wi-Fi. Je kunt ook overwegen om een abonnement af te sluiten bij Boingo, waarmee je wereldwijd van meer dan 325.000 hotspots gebruik kan maken. Een Boingo Mobile maandabonnement kost $7,95 per maand. Boingo heeft trouwens ook een prima app waarmee je eenvoudig toegang krijgt tot alle Boingo-hotspots, maar waarmee je ook gratis hotspots kunt vinden. Als alternatief kun je ook de (betaalde) app Free WiFi gebruiken. Deze toont alle hotspots van T-Mobile, Hotspotr.com en Free-Hotspot.com.

Downloaden:

Minder WhatsApp, meer SMS

WhatsAppNu er van KPN-abonnees wordt verwacht een grotere SMS-bundel in combinatie met een hoge databundel te nemen, is het natuurlijk ook mogelijk om ouderwetsch gebruik te maken van de traditionele berichtendienst. Een handige tip is om Whatsapp alleen te gebruiken om foto’s en video’s te delen en tekstberichten eerst vanuit je sms-bundel te versturen. Pas als je door je sms-bundel heen bent schakel je over naar Whatsapp. Zo verstook je minder data. Ook in het buitenland is sms’en een tip: binnen Europa kost dat je bij veel providers maar ongeveer 10 cent per bericht.

In de vakantiespecial van iCulture Weekly vind je handige tips voor de iPhone tijdens je vakantie in het buitenland.

Aanvullingen

Ken jij nog andere trucs om je dataverbruik te minimaliseren? Laat het ons weten in de reacties.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.