Angry Birds voor iPhone, een precisieschot in de roos van de App Store (review)

Een review van Angry Birds. Het spel van Clickgamer, onderdeel van Chillingo, waarin je door middel van een katapult en vogels als munitie de strijd aangaat met varkens. Het spel bereikte in menige landen de nummer 1 positie in de betaalde applicatie App Store-lijst. Ook in Nederland staat Angry Birds nog steeds op de nummer 1 positie. Inmiddels heb ik het spel uitgespeeld en was het tijd voor een review van dit precisieschot in de roos van de App Store.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Angry Birds op de iPhoneBegin vorige maand heeft Clickgamer, onderdeel van Chillingo, de iPhone-game Angry Birds uitgebracht. Clickgamer heeft snel na de eerste versie al een update uitgebracht met 42 nieuwe levels en de toevoeging van het Crystal-platform. Dit gaf het spel een boost van jewelste: het spel bereikte in menig land de nummer 1-positie in de lijst van betaalde App Store-applicaties. Ook in Nederland staat Angry Birds nog steeds op de nummer 1-positie. Inmiddels heb ik het spel uitgespeeld en was het tijd voor een review van dit precisieschot in de roos van de App Store.

Het spel

Het idee van Angry Birds komt van Rovio. Deze heeft samen met Clickgamer het spel gerealiseerd. Angry Birds draait om een groep vogels die de strijd aangaat met groene varkens. Je moet jezelf als vogel lanceren via een katapult om de varkens door jezelf of enig ander attribuut kapot te maken. De bedoeling is dat je dit met zo min mogelijk vogels doet en daarbij zoveel mogelijk schade aanricht. Er zijn 105 levels verdeeld over 2 afleveringen waarin je de strijd aangaat met verschillende varkens. Bij elk level kun je 3 sterren verdienen: 1 ster is genoeg om een volgende level vrij te spelen, maar je zult al vrij snel merken dat je voor elk level 3 sterren wilt halen, puur uit principe. Angry Birds is sinds de lancering al meer dan 500.000 keer aangeschaft. Goed voor een omzet van ongeveer 240 duizend euro.

Crystal

Zoals gezegd maakt het spel gebruik van Crystal. Dit is een platform voor ontwikkelaars om extra functies relatief makkelijk aan je applicatie of spel toe te voegen. In Angry Birds heb je middels dit systeem de mogelijkheid om je score bij te houden en achievements vrij te spelen. Hierbij moet je denken aan het behalen van bepaalde scores of vrijspelen van bepaalde vogels. Er is zelfs een achievement waarbij je in een bepaalde aflevering 4.000.000 punten moet zien te halen. Deze aflevering telt 63 levels. Hier moet je dus een gemiddelde highscore van 63.492 punten halen om deze achievement te behalen.

Gameplay

De makers hebben getracht om ook een echt verhaal achter het spel te verwerken. Je ziet voordat je aan het eerste level begint een cut scene waarin je duidelijk wordt gemaakt wat er speelt. Elk 21ste level bevat een eindbaas die een stuk sterker is dan de rest van de varkens. Heb je eenmaal deze eindbaas verslagen, dan krijg je wederom een cut scene. Vaak is het onderwerp jouw victorie op deze eindbaas. Toch verzinnen de varkens telkens een manier om niet geraakt te worden. Aan jou de taak om een slimme strategie te verzinnen om deze alsnog te verslaan.

Je beschikt hiervoor over een katapult die je met je vinger aan kunt spannen. Door met je vinger over het scherm te gaan kun je de kracht en de positie bepalen waar de specifieke vogel naartoe moet gaan. Iedere vogel heeft speciale mogelijkheden. Deze moet je in je voordeel gebruiken om makkelijker de varkens uit te schakelen. Zo is er de gele vogel die zijn snelheid kan verhogen als je tijdens zijn vlucht richting varkens op het scherm tapt. De zwarte vogel is een tikkende tijdbom. Deze kun je op commando af laten gaan als een granaat en hiermee grote schade aanrichten. Een beter beeld van een level kun je krijgen door te pinchen. Het scherm zal dan uitzoomen zodat je een goed beeld krijgt wat de afstand en positie is van de varkens.

Het spel reageert erg snel en kan heel snel schakelen tussen de verschillende levels. Iets dat ook wel nodig is als je probeert om met de eerste vogel zoveel mogelijk schade aan te richten maar deze een millimeter te ver naar boven geschoten wordt en zo zijn doel mist. Bij sommige levels komt het op de millimeter om het beste resultaat te krijgen.

Het geluid

Dit is voor mij de enige factor waar ik me aan stoor. Geen idee waarom, maar ik merk dat ik liever zonder geluid speel dan met geluid. Tijdens het spelen hoor je continu vogels en varkens die geluiden maken. Niks mis mee zou je zeggen. Klopt, alleen merkte in na een paar levels gespeeld te hebben, dat er maar weinig variatie zat in de geluiden. Misschien dat ik me daarom erger aan het geluid van Angry Birds.

Moeilijkheid

Zoals bij meerdere spellen begint het spel relatief eenvoudig. Bij nieuwe mogelijkheden wordt er eerst een screenshot van de werking van de nieuwe mogelijkheid getoond. In de eerste levels zijn de attributen veelal van hout en de varkens die je moet verslaan klein en fragiel. Toch wordt de moeilijkheid van Angry Birds naarmate het spel vordert flink opgekrikt. Hout wordt al snel vervangen door ijs en steen. Vooral in de tweede aflevering worden de levels uitdagend. Als je even oefent dan is een level uitspelen niet echt een uitdaging meer. De echte uitdaging bij dit spel ligt hem voornamelijk in het behalen van drie sterren. Hiermee laat je zien dat je de techniek beheerst. Voor sommige levels is het moeilijk in te schatten vanaf wanneer je nu drie sterren krijgt en moet je daarvoor toch echt met de eerste vogel zoveel mogelijk schade aanrichten.

Angry Birds Walkthrough

Heb je moeite om bepaalde levels uit te spelen dan is er een uitkomst voor je. Rovio heeft op haar YouTube-kanaal voor alle levels (!) een walkthrough gezet. Het zijn niet allemaal voorbeelden hoe je de drie sterren kunt behalen, maar het kan ervoor zorgen dat je dat ene moeilijk level toch kunt halen, om zo het inzicht te krijgen waar de meeste punten bij te behalen zijn.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Conclusie

Persoonlijk heb ik niet zo heel lang gedaan over het uitspelen van Angry Birds. Ik ben nu voornamelijk bezig met het behalen van de drie sterren voor elke level. Ik heb nu bij aflevering 1 al 148 van de 189 sterren verdiend en een score van 3461160 gehaald. Bij aflevering 2 heb ik 77 van de 126 sterren en een score van 2838180. Dit verbeteren van mijn score doe ik niet voor niets; ik doe het omdat het spel voor mij erg verslavend werkt. Het is een spel dat je even snel kunt doen als je een paar minuutjes vrij hebt, maar ook als je een zee van tijd hebt en zin hebt om eens lekker te gamen. Van mij is dit niet voor niets een App Store-schot in de roos.

Info: Angry Birds

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.