MagicPlan: huis opmeten met je iPad, zonder rolmaat

MagicPlan is een app waarmee je een plattegrond van je huis kunt maken, dankzij de camera van je iPhone of iPad. MagicPlan bepaalt aan de hand van hoekpunten hoe je kamer eruit ziet.

magicplan icoonJe staat in de winkel, klaar om een zitbank of kast te kopen. Maar hoe lang was dat wandje ook alweer? Past dat nieuwe tafeltje nog wel tussen raam en deur? MagicPlan is een app waarmee je zonder rolmaat de afmetingen van je huis bij de hand hebt. Je hoeft zelfs niets te tekenen. Door foto’s te maken van de kamers in je huis, zorgt MagicPlan voor een kloppende plattegrond. De al langer bestaande app MagicPlan is vanaf nu ook geoptimaliseerd voor de iPad. Natuurlijk kan MagicPlan niet tot op de millimeter nauwkeurig afmetingen bepalen. Het gaat om een ruwe schatting, waarbij 1,5 of 2 meter nog wel verschil maakt. Ga je in een nieuw huis wonen, dan kun je in een paar minuten een ruwe schets maken van alle kamers.


magicplan ipadMagicPlan is gratis te downloaden, maar om de tekening op te slaan als PDF, JPG, HTML of DXF moet je een gebruikersaccount aanmaken. Met de update is ook de gebruikersinterface en de herkenning van (verborgen) hoeken, deuren en dergelijke iets verbeterd. MagicPlan werkt met augmented reality, waarbij je de camera en gyroscoop in je iPhone of iPad gebruikt om de kamer in beeld te brengen. Je beweegt de camera rond en MagicPlan maakt er een tekening van, die je eventueel als interactieve plattegrond online kunt publiceren. Het maakt niet uit of er een kast in de weg staat, want MagicPlan herkent de hoeken. Bij niet-commercieel gebruik mag je de plattegronden gratis maken, maar zijn ze wel voorzien van een watermerk. Wil je de watermerken laten weghalen, dan kost dat 2 dollar per plattegrond.

https://www.youtube.com/watch?v=0X-kmUhPC4Q&feature=player_embedded

Tijdens het testen van MagicPlan viel ons op, dat het wel wat vaardigheid vergt om de plattegronden te krijgen die in de App Store worden getoond. Vooral het intekenen van rare hoekjes en deuren is een probleem. En een kamer die volgens de (ook niet zo nauwkeurige) stappenmethode 10 meter lang zou moeten zijn, was volgens MagicPlan maar 7,5 meter lang. Flink oefenen voordat je écht aan de slag gaat, is daarom aan te raden. Handig is dat MagicPlan na het maken van de foto’s vraagt of de plattegrond een beetje naar wens is.

magicplan iphone

Lijkt het nergens op, dan probeert de app correcties te doen die de plattegrond daadwerkelijk iets beter maken. Maar zoals al eerder gezegd: voor nauwkeurige metingen is deze app niet geschikt. Ga je met de makelaar in een nieuw huis kijken en wil je niet meteen met een rolmaat in de weer, dan kun je met deze app wel snel een indruk krijgen hoe de verhoudingen en geschatte afmetingen van een kamer zijn, zodat je een beslissing kunt nemen of een kamer groot genoeg is voor een tweepersoonsbed met nachtkastjes. De eerste versie van de app werd meer dan 1 miljoen keer gedownload, maar wij vermoeden dat er ook een hoop mensen bij zaten, die gewoon benieuwd waren of dit überhaupt zou werken.

Downloaden: MagicPlan (gratis)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.