‘Omstreden’ iPadschool in Breda sluit de deuren

De voormalige Steve Jobsschool in Breda sluit per 5 mei de deuren. De particuliere school had niet genoeg financiering om verder te gaan.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

ipadschool

De voormalige Steve Jobsschool in Breda gaat over een week voorgoed dicht. Dat hebben de directie en het stichtingsbestuur van Perpetuum Primair Onderwijs woensdagavond bekend gemaakt. Over de school deden veel geruchten de ronde. Toen stimuleringsregelingen vanuit de overheid, sponsorgelden en donaties wegvielen was het runnen van de school financieel niet meer te bolwerken. Directeur Gertjan Kleinpaste tegenover iCulture: “Dat we het niet wisten te redden heeft te maken met het feit dat we een particuliere school waren en de financiering bleek tegen te vallen. Het ligt dus niet aan het onderwijstype met iPads. Dat is levensvatbaar en goed.”


De Perpetuum-school, die dertien leerlingen heeft en met vrijwillige leerkrachten werkte, behoorde tot afgelopen februari tot het samenwerkingsverband van Steve Jobsscholen van Maurice de Hond. Die groep met scholen was echter niet blij met het feit dat de Bredase school particulier was en zonder rijksbekostiging werd gefinancierd, omdat dit veel onzekerheid met zich mee bracht. Overige Steve Jobsscholen zijn veelal bestaande scholen, die wel rijksbekostiging hebben. Uiteindelijk besloten beide partijen dat de school in Breda alleen verder zou gaan en de noemer Steve Jobsschool zou laten varen. De school bleef wel dezelfde lessen aanbieden. “We moeten alleen op zoek naar andere partners”, aldus directeur Kleinpaste na de breuk.

Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. De school probeerde te worden opgenomen in het scholenplan van de gemeente Breda, maar werd geweigerd omdat de school niet op religie of levensbeschouwing was gestoeld, maar op een onderwijsmethode. Kleinpaste: “Dat verbaasde ons zeer, zo’n starre redenering.” Ook stimuleringsgelden of andere vormen van subsidie kwamen er niet, en inkomsten uit kinderopvang gingen niet door omdat de school naar eigen zeggen “tegenwerking ontving bij het inrichten van kinderopvang.”

klaslokaal

Bleef over: sponsoring en donaties. Voor Perpetuum waren extra bijdrages van ouders geen optie. “Bijna iedere privé-school in Nederland legt een hoge rekening bij de ouders, maar dat wilden wij niet. Wij geloven in vrij en toegankelijk onderwijs.” En door alle onzekerheid rondom de school trokken (potentiële) sponsors zich terug. Hierover wil Kleinpaste niet verder uitweiden, maar bij het trekken van sponsors hielp het vast niet dat de school in februari in opspraak kwam omdat er volgens geruchten ‘totale chaos’ heerste en het onderwijs ‘slecht’ was. Toen duidelijk werd dat geen van de opties om Perpetuum te redden ging lukken werd de beslissing gemaakt: per 5 mei sluit de school de deuren.

Een schrale troost: volgens Kleinpaste ligt er een wetswijziging op stapel die het ook mogelijk maakt om nieuwe scholen die niet op levensbeschouwing of religie zijn gestoeld in het scholenplan op te nemen. Voor Perpetuum komt deze eventuele nieuwe regelgeving hoe dan ook te laat.

Foto’s: Flickr CC (Brad Flickinger)

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juli 2014 om 22:24
Onderwerp

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.