Threema: het echt veilige WhatsApp-alternatief?

Threema voor iPhone is het veilige alternatief voor WhatsApp en Telegram Messenger. Berichten zijn niet te onderscheppen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Threema iPhone berichten sturenDe Nederlandse App Store wordt momenteel overheerst door twee berichten apps die uit het niets komen. Niet alleen Telegram Messenger prijkt op nummer één in de App Store, ook Threema doet dat. In de lijst met betaalde apps. De applicatie van 1,79 euro om berichten mee te versturen spint dus garen bij de WhatsApp-overname door Facebook. Threema legt net als Telegram zwaar de nadruk op privacy. We leggen uit wat er zo veilig aan is en hoe de app zich verhoudt tot Telegram.


In tegenstelling tot Telegram Messenger dat geen duidelijk verdienmodel heeft, kan het verdienmodel bij Threema niet duidelijker: de applicatie kost 1,79 euro om te downloaden. Voor dat geld haal je heel wat (ogenschijnlijke) veiligheid naar je iPhone of Android.

Wat Threema doet voor veiligheid

Threema is van Zwitserse makelij en heeft alle servers voor de berichten ook in dat land staan. Net als wachtwoorden-app SecureSafe claimt de applicatie beveiliging die zich laat vergelijken met die van een bank. Daar word je in de app al snel mee bekendgemaakt. Voordat je je aanmeldt, wrijf je een paar seconden met je vinger op een vierkant vlak om je eigen unieke encryptie aan te maken. Je versleutelt je berichten dus echt zelf. Threema zet hoog in op je privacy:

In tegenstelling tot andere populaire berichten apps (inclusief degene die claimen encryptie van berichten te gebruiken), hebben zelfs wij als de serverbeheerder geen mogelijkheid om je berichten te lezen. We hebben geen kennis van je persoonlijke encryptie. Informatie over verzender en ontvanger worden met een extra laag beveiligd om meekijken te voorkomen.

Berichten, afbeeldingen, video’s en locaties worden vanaf jouw toestel versleuteld verstuurd naar de ontvanger en bij aankomst meteen op de servers van Threema verwijderd. Komen ze niet meteen aan, dan wordt een bericht 7 dagen vastgehouden. Een stuk korter dan WhatsApp, die berichten bijvoorbeeld 30 dagen vasthoudt op de server. Telegram laat niks los over de lengte waarmee niet verstuurde berichten op de server blijven staan.

Threema chats onder elkaar Threema chatten standaardfoto

Privacy in de praktijk

Nadat je zelf je encryptie hebt gemaakt, geef je een telefoonnummer in voor een inlogcode van de app. Dat is het laatste wat de applicatie met je telefoonnummer doet. Daarna wordt hij namelijk weer ontkoppeld van de applicatie en kan je zelf vrijwillig je telefoonnummer en/ of je e-mailadres toevoegen aan de app om gevonden te worden door andere gebruikers. Doe je dat niet, dan kunnen anderen je niet vinden via jouw nummer of mailadres in hun contactenlijst.

Je hoeft geen gebruik te maken van je contactenlijst op de iPhone om andere gebruikers te vinden, maar hebt ook twee alternatieven. Zo kan je iemand aan zijn of haar unieke Threema-code toevoegen of kan je iemands unieke QR-code scannen met je eigen telefoon. Dat vindt de app de veiligste manier: zo weet de app immers dat je de ander al in het echt kent. De veiligheid van de persoon wordt in het overzicht van contacten aangeduid met bolletjes. Drie groene voor de scan-manier, één rood bolletje als iemand anders tegen je begint te chatten zonder dat diegene in je adresboek staat en twee voor iemand in je adresboek. Het is een indicatie voor jezelf en beperkt de chatmogelijkheden niet.

Threema user ID Threema unieke code

Zelf de controle houden

De instellingen vind je in het laatste tabblad van de app en daarin tref je genoeg knoppen om zelf de controle te houden over de app. Je kan het synchroniseren van contacten met je adresboek in- of uitschakelen, personen uitsluiten en onbekende personen blokkeren. Daarnaast bepaal je of anderen het kunnen zien als je typt of een bericht hebt gelezen. Als klap op de vuurpijl kan je een wachtwoordcode op de app zetten en stel je in wanneer die actief is. Meteen, na enkele minuten of na 4 uur? Je hebt echt zelf de touwtjes in handen in Threema.

Maar hoe is chatten in Threema?

Je kan privéchats en groepsgesprekken aanmaken in Threema. De belangrijkste functies als foto’s, video’s en een locatie versturen zitten er gewoon in, maar de app voegt er niks grappigs of ludieks aan toe. Een afbeelding direct van internet halen is bijvoorbeeld niet mogelijk, elkaar bellen is geen optie en je hoeft ook geen tekenfunctie op foto’s te verwachten. Verstuurde links worden geopend in Safari. Het meest bijzondere is dat je een bericht van de andere ingedrukt kan houden en kan erkennen. De verzender ziet dan een grote groene vink staan en weet dat je het hebt meegekregen. Door de gekozen functies doet Threema wat zakelijk aan en de witte uitstraling van de app versterkt dat. Gelukkig kan je wel een achtergrond uit je eigen fotoalbum instellen, voor een persoonlijke touch.

Threema chatten op achtergrond Threema beeldopties

Het duurt hooguit een paar seconden voordat een verzonden bericht als pushbericht bij de ontvanger terecht komt. Foto’s worden ook lekker snel verzonden en de kwaliteit van een afbeelding wordt behoorlijk in stand gehouden. Net als in Telegram, wordt de inhoud van het bericht afgeschermd bij de pushmelding. Het duizelingwekkende tempo waarmee die applicatie berichten verstuurt en ontvangt, wordt niet gehaald door Threema. Deze app ligt meer in lijn met WhatsApp: het gaat snel genoeg. Wel bleef in de testtijd de app twee keer even ‘hangen’ in het chatvenster, waardoor je even niks kan doen.

Telegram vs. Threema

Het is volkomen logisch dat Telegram Messenger de App Store verovert als populairste alternatief voor WhatsApp na de Facebook-overname. Telegram maakt indruk met zijn ongelooflijke snelheid, apps op allerlei platformen en de nadruk op beveiliging. Maar als je weet dat er vraagtekens zijn over de beveiliging van de secret chats, zijn niet alle zorgen ontnomen. De klacht bij Telegram is dat de versleutelde privéchats niet aan de serverkant worden beveiligd en daardoor onderschept kunnen worden. Bij Threema worden berichten wel extra beveiligd bij verzending via de server.

Threema: een fijn gevoel

Theermabeveiliging iPhoneChatten in Threema geeft meteen een fijn gevoel. De app heeft een kraakhelder verdienmodel en voelt vanaf het eerste moment veilig. Het aanmaken van je eigen versleuteling, de mogelijkheid om alles in eigen hand te houden en de Zwitserse servers wekken vertrouwen. Het is begrijpelijk maar jammer dat Threema er een vraagprijs tegenover zet, die ervoor kan zorgen dat de grote massa niet zal overstappen. Misschien kunnen meer berichtmogelijkheden en een persoonlijker uiterlijk de app alsnog vrienden overhalen. Threema is een app die je heel graag wilt gebruiken, maar waarvan je nog niet weet of je dat ook zal doen.

Downloaden: Threema (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 71 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.