Eerste indruk: draadloos iPhone opladen met Powermat

Powermat laat op CES een mooie oplossing zien om apparatuur draadloos te kunnen opladen. Het is geschikt voor telefoons, lampen, camera's en zelfs zware keukenapparatuur.

IMG_8570De fabrikant van Powermat lokte bezoekers naar de stand met de belofte van een gratis Powermat. Dat leek bij voorbaat al wat ongeloofwaardig, want waarom zou een bedrijf producten die pas over een paar maanden in de winkel liggen en 100 dollar per stuk kosten, zomaar gratis weggeven aan duizenden mensen op een beurs? Het gebeurde dan ook niet (testmateriaal komt pas later beschikbaar) – maar dat weerhield ons er niet van om een booth tour te doen om een eerste indruk te krijgen. Powermat maakt namelijk interessante dingen: verschillende kits waarmee je je mobiele apparatuur draadloos kunt opladen.


Het aanbod van Powermat bestaat uit vier oplaadsets: er is een algemene kit bestaande uit drie laadplankjes en een opbergbakje, er is een reiskit, een bureaukit en een slaapkamerkit. De producten bestaan uit gladde plankjes, waar je mobiele apparatuur bovenop legt. Een magneet zorgt ervoor dat ze niet wegglijden. Wil je draadloos laden, dan zul je allereerst één van de vier oplaadkits moeten kopen. Daarnaast koop je adapters en andere accessoires voor de spullen die je wilt opladen.

Voor de iPhone moet je bijvoorbeeld een speciaal hoesje kopen (zie foto), voor andere apparaten zoals de BlackBerry kun je een soort sticker aan de binnenkant van de batterijklep plakken. Voor digitale camera’s heb je een witte ‘jojo’ nodig, waarop je diverse connectors kunt aansluiten. De jojo is eigenlijk een soort doosje, waar je de niet-gebruikte connectors in kunt opbergen.

De standaardset bestaat uit drie laadplanken en een opbergbakje. Slechts één van de laadplanken hoef je op het stopcontact aan te sluiten; de twee andere kun je op elke manier neerleggen, als ze elkaar maar aanraken. In het opbergbakje zit verder geen functionaliteit – die kun je gebruiken om losse spullen zoals geheugenkaartjes, sleutels of andere dingen te bewaren.

De slaapkamerset bestaat uit een klokje en drie laadplankjes; de bureauset heeft een speaker en eveneens drie laadplankjes, net als de uitklapbare reisset die je in een mooi vormgegeven opberghoes kunt vervoeren. Alle sets zijn waterbestendig en hebben een ‘phantom power’ van bijna nul. Dat wil zeggen: als je niets aan het opladen bent gebruiken de Powermats bijna geen stroom. Het bedrijf is bezig om dit tot nul te reduceren. Daarmee is het een milieuvriendelijker oplossing dan de losse adapters die je thuis vaak uit het stopcontact vergeet te halen.

IMG_8569   IMG_8564

Powermat heeft daarnaast een speciale oplaadplank voor notebooks. De ene helft van de plank is bedoeld voor apparaten die een hoog voltage nodig hebben om op te laden, de andere helft kan worden gebruikt voor kleine apparatuur zoals PSP’s, camera’s en telefoons. Via een RFID-handshake wordt informatie uitgewisseld tussen plank en apparaat. Leg je een mobiele telefoon op het high-voltage-gedeelte, dan zal er niets gebeuren: plank en mobiel apparaat weten dat ze niet voor elkaar geschikt zijn.

Powermat heeft in de standruimte ook een keuken van de toekomst gebouwd. Het werkblad in de keuken is op verschillende punten voorzein van Powermat-technologie. Spectaculair daarbij was te zien dat je mixers, keukenmachines en andere ‘zware’ keukenapparatuur daadwerkelijk kunt gebruiken, zonder stekker! Powermat had voor de demonstratie apparatuur van Kitchen Aid omgebouwd, maar helaas zal het nog wel even duren voordat dit realiteit wordt. In eerste instantie wil Powermat gewoon de oplaadsets verkopen.

Het bedrijf liet ook een verplaatsbaar stekkerblok zien: eigenlijk niet meer dan een vierkant doosje, zonder kabels natuurlijk, maar met een normaal functionerend stopcontact erin verwerkt. Water op het werkblad is geen probleem: de apparatuur bleef gewoon werken.

Verderop in de standruimte had Powermat een bureau en een huiskamer ingericht, waarbij laadpunten in het bureaublad en de muur waren verwerkt. Bij een blik achterop de muur bleek dat de oplaadstrips nog geen halve centimeter dik zijn. Nadeel is wel, dat niet het hele bureaublad of keukenblad kan worden gebruikt om op te laden: het blijft beperkt tot specifieke zones waar je de strips hebt aangebracht.

IMG_8566   IMG_8568

Voor designliefhebbers is het wel een mooie oplossing: stel dat je een designlamp hebt gekocht, maar als ‘ie eenmaal aan de muur hangt of op je bureau staat zie je die ontsierende stroomkabel lopen. Met Powermat kun je de lamp zonder draden aan de muur hangen of op je bureau zetten. Ook schilderijverlichting kun je op die manier onzichtbaar wegwerken. Je had ook een sleuf in de muur kunnen frezen, maar met de oplossing van Powermat kun je lampen, schilderijen en dergelijk makkelijk verplaatsen naar een andere locatie op de muur of op je bureau.

De voordelen van Powermat zijn wat mij betreft wel duidelijk: als je op vakantie gaat hoef je maar één oplaadset mee te nemen. Je hebt in je hotelkamer maar één stopcontact nodig en zit niet te prutsen met internationale adapters. Nadeel is natuurlijk dat je bij apparaten zoals de iPhone een speciaal hoesje moet gebruiken en dat het een prijzige oplossing kan worden als je nog allerlei connectors en andere accessoires erbij moet kopen.

Een ander mogelijk nadeel is dat je batterij erg snel verouderd raakt. We vroegen of de oplossing van Powermat niet slecht is voor batterijen (die immers maar een beperkt aantal laadcycli hebben, bijvoorbeeld 1000x). Vooral als je laadpunten in je bureau aanbrengt en na elk gesprek de telefoon op het laadpunt legt, begin je steeds opnieuw met een laadcyclus, zo leek ons. Maar de man van Powermat gaf een ontwijkend antwoord – misschien omdat ‘ie het zelf ook niet wist.

Powermat is in het eerste halfjaar van 2009 in Europa te koop, daarna ook in de VS en Canada.

Meer info: Powermat

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 januari 2009 om 21:00
Onderwerp
Categorie
Accessoires

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.