Steve Jobs †, een jaar later

Vandaag is het 1 jaar geleden dat Apple-visionair en tweemaals CEO Steve Jobs overleed. In dit artikel staan we stil bij zijn overlijden met een prachtige video vol anekdotes.

steve jobs foto kleinHet is komende nacht exact een jaar geleden dat we werden wakkergeschud door een triest bericht: Steve Jobs was overleden. De man die zoveel voor Apple en met name onze geliefde smartphone en andere prachtige hardware heeft betekend. Een man die we op de redactie nog steeds missen.

Apple CEO Tim Cook heeft zojuist een openbare brief gepubliceerd, waarin hij terugkijkt op het leven van Steve Jobs:


De brief is hieronder te lezen:

tim cook brief ceo steve jobs

Het moment dat het nieuws in die nacht van 5 op 6 oktober 2011 naar buiten kwam, was een van de lastigste uit de historie van iPhoneclub. Apple had het bericht zelf nog niet bevestigd en er was veel onzekerheid. Er is één onvergeeflijke fout die je als website nooit wilt maken: iemand doodverklaren terwijl er nog niets aan de hand is. We lagen net in bed, sprongen er weer uit, bereidden alvast een artikel voor. Ondertussen probeerden we een officieel statement te achterhalen. Al was het maar één mededeling van een woordvoerder, een memo van Tim Cook of een tekstje op de website van Apple zelf. We wachtten en wachtten… totdat er een verklaring van Apple’s raad van bestuur naar buiten werd gebracht. Op dat moment veranderde alles. Natuurlijk hadden we er rekening mee gehouden dat Steve ernstig ziek was. Er lekten via de roddelbladen vreselijke foto’s uit, die later bleken te zijn gephotoshopt, waardoor niemand echt zeker wist hoe het ervoor stond. Dat Steve zijn rol als CEO al had overgedragen aan Tim Cook maakte wel duidelijk dat er meer aan de hand was. Maar misschien was er nog hoop en had Steve even alle kracht en aandacht voor zichzelf nodig…

Die hele nacht kwam er van slapen niet veel meer terecht. We volgden het nieuws op internet en haalden herinneringen op. We keken legendarische filmpjes van Steve, bijvoorbeeld van het moment dat hij de iPhone aankondigde. De hele nacht treurden we samen met iPhoneclub-lezers: mensen bleven zelfs tot diep in de nacht doorgaan met condoleances, steunbetuigingen en verhalen over hun mooiste herinnering. De daaropvolgende dagen ging dat door. Uiteindelijk hebben bijna 800 mensen hun medeleven gedeeld.

steve jobs wall leidseplein

Een dag later maakten we een Steve Jobs-herinneringsmuur aan het Leidseplein in Amsterdam. Heel wat mensen schreven hun herinneringen op de muur, precies op de plek waar een paar maanden later de eerste Nederlandse Apple Store werd geopend. We hebben geen idee waar de borden met de teksten zijn gebleven; ze waren opeens weg.

Steve-Jobs-wallpaperDe wallpaper hiernaast was één van de manieren om te laten zien dat je meeleefde. Boeken zoals de Steve Jobs-biografie van Walter Isaacson en het boek Insanely Simple brachten nieuwe feiten en anekdotes aan het licht, bijvoorbeeld dat Steve een manier had gevonden om de televisie makkelijker te bedienen.

De laatste tijd hoor je regelmatig dat fouten die Apple maakt ‘onder Steve nooit zouden zijn gebeurd’. Dat is overigens nog maar de vraag: ook onder Steve ging niet alles altijd even soepel. Denk bijvoorbeeld aan de uitrol van MobileMe of het sociale muzieknetwerk Ping. Wie klaagt dat de iPhone 5 niet vernieuwend genoeg is en dat Steve zo’n toestel nooit zou hebben uitgebracht, moet weten dat de iPhone 5 waarschijnlijk het laatste toestel is geweest waar Steve nog intensief aan heeft gewerkt. Het terugredeneren over wat ‘Steve zou hebben gedaan’ doet ons denken aan de periode dat Steve net was overleden: bijna elke ‘Apple-kenner’ wist precies hoe Steve Jobs over een bepaald onderwerp zou hebben gedacht en hoe Steve Jobs een lastig probleem zou aanpakken. We kunnen het hem helaas niet meer vragen.

steve jobs genius bar

Rond de eerste sterfdag van Steve laait de belangstelling logischerwijs weer op. CNN publiceerde een interessant verhaal hoe Apple is veranderd sinds Tim Cook aan het roer staat. Het schoolvriendinnetje van Steve (tevens moeder van Steve’s dochter Lisa) heeft het plan opgevat om een boek te gaan schrijven over haar relatie met Steve. Eerder deze week publiceerde Forbes een reeks nog niet vertelde verhalen over Jobs.

tijdcapsuleMaar één van de leukste herinneringen kwam eigenlijk deze week pas aan het licht. Nadat Marcel Brown een zeldzame opname had teruggevonden van een visionaire speech die Steve in 1983 had gegeven, kwam ook een verhaal naar boven over een tijdcapsule. Vlak na de speech kreeg Steve de vraag of hij een voorwerp wilde doneren om in een tijdcapsule te stoppen. De tijdcapsule zou twintig jaar later weer worden opgegraven. Steve koos voor de muis van de Lisa, de toenmalige computer van Apple. Maar het vreemde is: de tijdcapsule werd nooit meer teruggevonden en de exacte locatie waar de forse koker is begraven, is nog steeds een mysterie.

Nog meer nostalgie? In onderstaande video blikken biograaf Walter Isaacson en een reeks minder voor de hand liggende mensen terug op het fenomeen Steve Jobs. Wie dan nog steeds niet is uitgekeken, kan wegdromen bij een collectie van 250 video’s over en met Steve Jobs.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Rust zacht, Steve.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 oktober 2012 om 12:18
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.