Apple CEO Tim Cook reageert op werkomstandigheden in China

The New York Times schreef gisteren over de erbarmelijke omstandigheden van werknemers in de fabrieken van productiebedrijf Foxconn. Apple-CEO Tim Cook heeft in een e-mail op de aantijgingen gereageerd tegenover zijn werknemers.

FoxconnGisteren verscheen er in The New York Times een vervolg op een eerder artikel over de werkomstandigheden in Chinese fabrieken. Apple werd daarin als één van de meest prominente klanten van deze fabrieken naar voren geschoven. Het beeld dat uit de artikelen naar voren komt is niet fraai. Werknemers zouden volgens The New York Times soms wel zeven dagen per week werken en moeten leven in overvolle slaapzalen. Ondertussen zouden de fabrieken de veiligheid van werknemers op het spel zetten om zo goedkoop mogelijk te produceren. Apple-CEO Tim Cook heeft erop gereageerd door een e-mail te sturen naar alle Apple-werknemers, waarin hij de beweringen deels probeert te weerleggen.


Het is opmerkelijk dat Cook reageert op de beweringen van The New York Times, aangezien Steve Jobs zelden reageerde op nieuws uit de buitenwereld. De e-mail werd gelekt en begint als volgt:

Als een bedrijf en als individuen worden wij gedefinieerd door onze waarden. Sommige mensen trekken Apple’s waarden helaas in twijfel en ik zou dit graag met jullie willen bespreken. Wij geven om iedere werkkracht in onze wereldwijde productietak. Ieder ongeluk is een grote zorg, en ieder probleem met werkomstandigheden is reden tot zorg. Opmerkingen over dat het ons niet interesseert kloppen niet en zijn aanstotelijk.

Later wijdt Cook uit over wat Apple doet om de werkomstandigheden voor arbeiders te verbeteren en wat voor voortgang er al geboekt is.

De e-mail staat haaks op de uitspraken van ontslagen Foxconn-medewerkers. Foxconn is één van de concerns die Apple gebruikt voor de productie van de iPhone en iPad. Zo beweerde voormalig Foxconn-manager Li Mingqi dat Apple enkel interesse heeft in het verhogen van productkwaliteit en het verlagen van kosten. Mingqi is op het moment in een rechtszaak met Foxconn verwikkeld, omdat ze werd ontslagen nadat ze weigerde te verhuizen naar Chengdu.

Een voormalig Apple-topman bleef anoniem in het artikel van The New York Times, maar zei dat Apple al langer afweet van de erbarmelijke werkomstandigheden in China:

We weten al vier jaar dat werknemers misbruikt worden in sommige fabrieken, maar de situatie is nog steeds niet veranderd. Waarom? Omdat het huidige systeem voor ons werkt. Fabrikanten zouden alles morgen veranderen als Apple ze zou vertellen dat ze geen andere keus hebben.

Het artikel van The New York Times verscheen ook in het Chinese zakenblad Caixin. Op de website van Caixin en de microblogsite Weibo.com werd er uitgebreid over het onderwerp gediscussieerd. The New York Times vertaalde een aantal reacties. Eén van de reacties kwam van een lezer, genaamd Evita:

Ik voel mij bedroefd na het lezen van dit verhaal. Niet alleen Apple zou de schuld moeten krijgen, maar ook het systeem waarin het bestaan van deze problemen wordt getolereerd. Made-in-China zou niet moeten staan voor het bloed en de offers van jonge levens.

De slechte werkomstandigheden bij de fabrieken waar de iPhone wordt gemaakt zijn al langer een hot topic. Vorig jaar eisten explosies in de fabrieken van Foxconn meerdere slachtoffers en zelfmoorden bij deze zelfde fabrieksketen brachten de algemene werkomstandigheden eerder al in twijfel.

Reacties: 43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.