iPad 2 aangekondigd door Apple, vanaf 11 en 25 maart verkrijgbaar

Apple heeft vanavond tijdens een media-event de nieuwe generatie iPad aangekondigd. De iPad 2 is lichter en platter dan zijn voorganger, heeft een dual-core processor en twee camera's.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad hand
Steve Jobs heeft vanavond de tweede generatie iPad aangekondigd. De iPad 2 heeft een iets afwijkend design gekregen en is 33% dunner. Het gewicht ging omlaag van 680 naar 601 gram, maar toch is de batterijduur nog steeds 10 uur. De iPad 2 is voorzien van een 1 GHz dual-core A5-processor die ervoor zorgt dat je sneller kunt internetten, films kijken en gamen. Multitasking gaat sneller en het opstarten van apps is merkbaar sneller, zo was tijdens de hands on-sessie na afloop van de aankondiging te merken.


De iPad beschikt over camera’s aan de voor- en achterzijde. Net als voorheen zullen er twee uitvoeringen van de iPad in de winkel liggen: met Wi-Fi en Wi-Fi + 3G. Maar er is straks nog meer keuze, want de nieuwe iPad zal vanaf de eerste dag ook in het wit te koop zijn. De prijs blijft hetzelfde als voorgaande modellen: vanaf $499 (in Europa vanaf €499). Belangrijkste tegenvaller is dat de schermresolutie niet omhoog is gegaan. Op 11 maart ligt de iPad in de VS in de winkel, op 25 maart volgen er nog eens vierentwintig landen, waaronder Nederland en België.

ipad 2 overzicht

De iPad 2 is voorzien van iOS 4.3, dat vanaf 11 maart ook voor bezitters van andere ondersteunde apparaten in de winkel ligt. Deze nieuwe versie van het iOS ondersteunt onder andere iTunes Home Sharing, sneller browsen in Safari, verbeteringen in AirPlay en de mogelijkheid om de functie van de zijknop zelf te kiezen (schermrotatie of mute). In iOS 4.3 vind je bovendien een Personal Hotspot-functie. Meer details vind je in ons aparte artikel over iOS 4.3.

Specificaties van de iPad 2

In het kort alle specificaties:

  • Processor: 1 GHz dual-core A5-processor
  • Firmware: iOS 4.3
  • Opslagcapaciteit: 16, 32 of 64 GB
  • Afmetingen: 241,2 x 185,7 x 8,8 mm
  • Gewicht: 601 gram
  • Ondersteunde netwerken: GSM en CDMA
  • Scherm: 9,7 inch diagonaal met oleofobische laag
  • Schermresolutie: 1024 x 768 pixels met een dichtheid van 132 pixels per inch
  • Camera voorzijde: 2 megapixel VGA-kwaliteit, incl. videoopnames tot 30 fps
  • Camera achterzijde: HD-kwaliteit tot 30 fps, 5x digitale zoom
  • Aansluiting: 30-pins dock connector
  • Sensoren: accelerometer, gyroscoop (3 assen), lichtsensor
  • Locatiefuncties: assisted GPS (alleen in 3G-model)

photo booth

Photo Booth en FaceTime

photo boothDe iPad kan de camera’s gebruiken voor de nieuw aangekondigde functies Photo Booth en FaceTime voor de iPad. Photo Booth is een app die al bekend is van de Mac. Met deze software kun je grappige effecten teweeg brengen. Er is keuze uit meerdere vervormingen, zoals lachspiegeleffecten, röntgen of stripfiguur. Photo Booth maakt gebruik van de camera aan de voorzijde van de iPad. Een helder wit licht vanaf het scherm zorgt ervoor dat je gezicht goed is belicht en waarschuwt bovendien dat de foto bijna wordt gemaakt. Je kunt eerst een preview van jezelf bekijken. Foto’s kun je via e-mail versturen of toevoegen aan een contactpersoon uit je adresboek. Photo Booth is standaard aanwezig op de nieuwe iPad.

ipad facetimeFaceTime is een functie die we al kennen van de iPhone. Hiermee kun je videochatten met andere gebruikers, mits ze een iPad 2, iPhone 4, nieuwe iPod touch of Mac hebben. De functie werkt alleen via Wi-Fi. Vanuit je contactenlijst kies je de gewenste persoon en tapt op de FaceTime-knop. De andere persoon ontvangt dan een uitnodiging om te vragen of hij/zij wil videochatten met FaceTime. Daarna kan het gesprek beginnen. Je hebt een Apple ID en e-mailadres nodig om deze functie te kunnen gebruiken.

Smart Covers

Bij de eerste generatie iPad bracht Apple al een speciaal hoesje op de markt, maar die is niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Met de iPad 2 pakt Apple het anders aan: er komen speciale hoesjes (Smart Covers) in meerdere kleurtjes op de markt. Deze bevestig je met magneten op de iPad. In feite zijn het een soort oprolbare matjes, die je over het scherm legt. Je kunt de Smart Cover ook oprollen om de iPad onder een hoek op tafel te leggen, zodat je makkelijker kunt typen. Zet je de iPad in landschapsweergave, dan kun je de Smart Cover ook als videohouder gebruiken. Een bijzondere eigenschap is dat de iPad meteen inschakelt, wanneer je de cover opent. Sluit je de cover, dan gaat de iPad 2 in slaapstand.

smart covers

De Smart Covers zullen in polyurethane en leer op de markt komen, elk in 5 verschillende kleuren. De binnenkant is voorzien van microfiber, om je scherm te poetsen. De bevestiging van de cover gebeurt met een magnetische scharnier aan de zijkant. Magneetjes binnenin de hoes zorgen dat de Smart Cover op zijn plaats blijft. De polyurethane uitvoering van de Smart Cover kost $39, terwijl je voor de lederen uitvoering $69 moet neertellen. Eén van de hoesjes is een (PRODUCT) RED-versie waarbij een deel van de aankoopprijs zal worden besteed aan de strijd tegen HIV/AIDS.

Naast deze hoesjes komt er een speciale HDMI-kabel waarmee je je dock-connector voorziet van een HDMI-aansluiting, om apps op een groot scherm te bekijken. Deze kabel ondersteunt rotatie, kan tot 1080p vertonen en werkt plug-and-play: instellingen zijn niet nodig. Bovendien kun je de iPad opladen tijdens het gebruik. De kabel is geschikt voor alle apps.

iMovie en GarageBand

imovieApple kondigde vanavond twee nieuwe apps aan: iMovie en GarageBand voor de iPad. Beide zullen vanaf 11 maart te koop zijn voor €3,99 per stuk. iMovie is al beschikbaar op de iPhone en geeft je de mogelijkheid om films te bewerken op de iPad. Je kunt ze daarna op je HDTV bekijken via AirPlay of publiceren op YouTube, Facebook, Vimeo en MobileMe. In de app is rekening gehouden met Multi-Touch. Video’s die je met de ingebouwde camera van de iPad hebt gemaakt, kun je meteen bewerken. Je tapt op een filmfragment en kunt deze met je vinger korter of langer maken. Apple levert 8 thema’s met bijpassende soundtrack mee, waaronder drie nieuwe.

GarageBand is een oude bekende van de Mac, maar was nog niet voor het iOS uitgebracht. Deze app geeft je de mogelijkheid om instrumenten zoals piano’s en drums te bespelen via het touchscreen. De app bevat meerdere samples van instrumenten, een drummachine en meer dan 250 muziekloops. Je kunt meerdere tracks opnemen, tot een maximum van 8 verschillende tracks. Multi-Touch gaat in deze app nog een stap verder: GarageBand herkent namelijk ook hoe stevig je op het scherm drukt. Hoe harder je op de toetsen van een piano drukt, hoe meer geluid eruit komt. Bij de gitaar kun je bovendien je hand over de snaren leggen, om het geluid te dempen. Ook deze app is vanaf 11 maart verkrijgbaar via de App Store, voor €3,99.

garageband

Meer info: Apple – iPad en online Apple Store.

Reacties: 143 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.