MyGreatFest 2011: een overzicht van het eerste jailbreak-evenement

Het eerste iPhone jailbreakevent ter wereld MyGreatFest 2011 was een groot succes. In dit artikel bespreken we in vogelvlucht de presentaties die tijdens het jailbreak-evenement gehouden zijn.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

MyGreatFest 2011De eerste editie van het jailbreak-evenement MyGreatFest zit erop en was met de komst van meer dan tweehonderd bezoekers volgens de organisator @flawlessfox een groot succes. Tijdens het evenement kregen mensen uit de jailbreak-gemeenschap de kans om elkaar voor het eerst ‘in real life’ te ontmoeten en van elkaars kennis op het gebied van jailbreaken te leren. Het meest opvallende nieuwsfeit van het evenement was de aankondiging door het Chronic Dev Team dat ze in een vergevorderd stadium zijn in de ontwikkeling van een untethered jailbreak voor iOS 5 en waarschijnlijk zelfs de iPhone 5. Daarnaast werden allerlei andere interessante onderwerpen besproken, waarvan we in dit artikel een overzicht geven.

Aaron Ash: multifl0w en Barrel

De ontwikkelaar Aaron Ash is met name bekend van zijn tweaks multifl0w en Barrel. Tijdens zijn presentatie vertelde Ash over zijn achtergrond en gaf hij een kijkje in de keuken met betrekking tot zijn ontwikkeling van tweaks. De bron voor ideeën voor zijn tweaks is een combinatie van wat er in iOS verbeterd kan worden, wat hem in iOS stoort, wat sprankelender kan worden weergegeven en wat anderen graag zouden willen zien.

Aaron Ash

Andere tips voor mensen die zich in de ontwikkeling van tweaks voor iOS willen storten van Ash zijn het werken met cycript, het gebruik maken van logbestanden, goed te kijken wat de beste plaats is om aan te grijpen voor een tweak, eventueel gebruik te maken van het framework Logos/Theos van DHowett en open source projecten van andere ontwikkelaars goed onder de loep te nemen. Aaron Ash waarschuwt potentiële ontwikkelaars wel om geen gebrekkige eerste versie uit te brengen van een tweak: de eerste indruk is misschien de enige indruk die je tweak zal maken. Heb je geen Mac OS X? Geen nood, Aaron Ash begon zelf met Notepad++ op Windows 7 in combinatie met WinSCP om bestanden via SSH op zijn iPhone te zetten en op de iPhone via de daarvoor beschikbare toolchain te compileren.

Icon Stack

Niet elke poging van Aaron Ash om een idee te verwezenlijken leidt uiteindelijk tot een succesvolle tweak, zo werkte Ash eerder aan Icon Stack en Icon Spiral. Bij de eerste tweak was het idee dat je door een vingerbeweging naar boven en naar beneden binnen een stack van icoontjes kunt scrollen om de app van jouw keuze te selecteren. Icon Spiral maakt gebruikt van een spiraal om icoontjes te kunnen selecteren. Ash vond de tweaks niet geslaagd genoeg om uit te brengen, maar stelt je wel in staat ze zelf te proberen. Je moet daarvoor eerst http://aaron.ms/repo/ bezoeken en je UDID registeren en kunt de alpha-versies daarna via dezelfde repo in Cydia installeren.

Icon Spiral

Chronic Dev Team: p0sixninja en iOPK

De ongelukkige historie van greenpois0nDe presentatie van @p0sixninja van het Chronic Dev Team begon met het uiteen zetten van de ongelukkige historie van het team, waarbij de concurrentie het team keer op keer net te snel af was met het uitbrengen van een jailbreak. Met name geohot maakte het het Chronic Dev Team moeilijk met zijn releases van purlera1n, blackra1n en limera1n. In het geval van limera1n bracht geohot zijn jailbreak zelfs binnen 24 uur uit van de geplande release van greenpois0n door het Chronic Dev Team. Uiteindelijk was het team pas de eerste met een jailbreak bij iOS 4.2.1.

Het belangrijkste moment van de presentatie was de aankondiging van een jailbreak voor iOS 5. Door de aaneenschakeling van vijf verschillende exploits verwacht het team een jailbreak voor iOS 5 uit te kunnen brengen, hoewel er natuurlijk een slag om de arm gehouden moet worden tot de Gold Master van iOS 5 uit is. Aangezien het om een userland-jailbreak gaat die gebaseerd is op een bepaalde iOS-versie, is het waarschijnlijk dat de jailbreak ook geschikt zal zijn voor de iPhone 5.

Icon Spiral

Kenmerkend voor een userland-jailbreak is dat de jailbreak als eerste aangrijppunt de beschermde gebruikersomgeving in iOS heeft. Een recent voorbeeld van een userland-jailbreak is JailbreakMe.com, waarbij de jailbreak van iOS 4.3 tot en met 4.3.3 direct op het toestel uit te voeren is. Een userland-jailbreak hoeft niet altijd in een dergelijke vorm uitgebracht te worden, zoals de jailbreaktool Spirit eerder heeft bewezen. Het belangrijkste verschil met een jailbreak die gebaseerd is op de bootrom, is dat de bootrom read-only is en dat een daarop gebaseerde jailbreak daarvoor niet door Apple gepatcht kan worden. Een userland-jailbreak kan echter wel met behulp van een firmwareupdate onmogelijk worden gemaakt. Het is nog niet bekend onder welke naam en op welke termijn de jailbreak verwacht mag worden.

Icon Spiral
Aan het einde van de presentatie kondigde het team ook nog Chronic Dev LLC aan, een bedrijf dat gevormd wordt door leden van het team en zich bezig zal gaan houden met (het doorbreken van) de beveiliging van mobiele systemen. In een gesprek met iPhoneclub gaven @p0sixninja en @iOPK aan te hopen dat het bedrijf rendabel genoeg wordt dat ze hackers zoals @comex een alternatief kunnen bieden voor de trend dat ze richting andere commerciële partijen verdwijnen. Het samenvoegen van het iPhone Dev Team en het Chronic Dev Team is in de afgelopen jaren herhaaldelijk besproken, maar het daarvoor benodigde onderlinge vertrouwen tussen de teams ontbreekt.

iDroid project

iDroid projectNamens het iDroid-project waren zes van de tien leden aanwezig. Het project komt voort uit het iPhone Linux-project dat in 2008 door @cmwdotme werd gestart. In april 2010 kwam het iPhone Dev Team-lid planetbeing (David Wong) met een demo van Android op de originele iPhone. Nick Pack wist vervolgens een aantal actieve ontwikkelaars bij elkaar te krijgen om op een gecentraliseerde iDroid repository de code te plaatsen, waarna het werk aan het porten van Froyo kon beginnen. iDroid Froyo werd tegelijk met Bootlace 2.1 uitgebracht en is inmiddels honderdduizenden keren geïnstalleerd.

Het porten van Android naar de verschillende iPhones, iPods touch en iPads is geen eenvoudige klus, zo zijn er inmiddels vier verschillende CPUs waar het team mee geconfronteerd wordt. Origineel was het project met name gericht op de eerste generatie iDevices met de S5L8900 CPU van de originele iPhone, iPhone 3G en 1e generatie iPod touch. Nu de aandacht van het team zich verschuift naar de nieuwere generaties iDevices, zijn ze op zoek naar ontwikkelaars die de puntjes op de i willen zetten voor de ontwikkeling voor de oudere iDevices.

De toekomst van Bootlace

Momenteel houdt het team zich bezig de ontwikkeling voor de iPhone 4, 4e generatie iPod touch en de iPad. De 4e generatie iPod touch boot inmiddels OpeniBoot en het team heeft er dan ook vertrouwen in dat het haalbaar is om het project naar deze iDevices uit te breiden. In de toekomst hoopt het team iDroid te kunnen combineren met CyanogenMod. Ook zal het project gecombineerd worden met Project iX, met als doel Ubuntu naar de op de A4-chip gebaseerde iDevices te brengen. Verder hoopt het team support voor thema’s toe te voegen, een configureerbaar OpeniBoot-menu en de mogelijkheid om vanuit userland te booten aan Bootlace 3.0.

De status van het iDroid Project kan gevolgd worden op iDroidproject.org

Carsten Heinfelt: iFile4iPhone

iFile is een filemanager met root-toegang, waarmee je wijzigingen aan het bestandssysteem van iDevices uit kunt voeren. Je kunt daarbij denken aan het kopiëren, plakken, linken, verwijderen, bewerken en veranderen van attributes. Carsten Heinfelt is de maker van iFile en vertelde tijdens het evenement hoe hij in de jailbreak-wereld terecht is gekomen en wat meer over de historie van iFile. In december 2007 voerde Heinfelt voor het eerst een jailbreak uit op zijn 1e generatie iPod touch op iOS 1.x en begon zijn ontwikkeling van iOS in 2008 met een bijdrage aan iPhonelockbox.

iFile

Sinds de originele release van iFile in 2009 zijn er allerlei opties toegevoegd, zoals de integratie met Dropbox, de mogelijkheid om een SD-kaart of USB-opslag te mounten via de Camera Connectie Kit van de iPad, het mouten van DMG-bestanden, een PList editor, ondersteuning voor het retina-scherm en tweaks als Celeste en Gremlin. In de toekomst verwacht Heinfelt daar nog een FTP-client, een WebDAV client, een ID3 tag editor en een hex editor aan toe te voegen. Sinds augustus 2009 wordt iFile niet meer gefinancierd via een donatie-model maar door de software als shareware aan te bieden, waarbij er voor bepaalde functionaliteiten betaald moet worden.

iFileEen interessant onderdeel van de presentatie van Carsten Heinfelt waren statistieken met betrekking tot iFile en de beantwoording van de vraag wat in zijn ogen heeft bijgedragen aan het succes van iFile. De filemanager is sinds begin 2009 in totaal 11,5 miljoen keer gedownload, waarvan 725 duizend downloads van de laatste versie 1.6.1-1. In totaal heeft Heinfelt 1350 donaties ontvangen en 98 duizend licenties voor iFile verkocht, waarbij er maar 380 unieke iPhones gebruik maken van een gekraakte versie van iFile.

Als redenen voor het succes voor iFile wees Heinfelt eerst op het feit dat iFile de app MobileFinder verving, die op dat moment nog door Saurik onderhouden werd nadat de eerdere ontwikkelaar zich werk daaraan had neergelegd. Daarnaast dankt iFile zijn succes volgens Heinfelt aan het shareware-model dat gebruikt wordt, waarbij het grootste gedeelte van de functionaliteit gratis wordt geboden. Tot slot wees Heinfelt op de ondersteuning die hij biedt via Twitter en e-mail, de interactie met andere apps en tweaks en de 22 lokalisaties van iFile.

James Whelton: de iPod Nano hacker

A new way to NanoEen van de jongens achter de ‘jailbreak’ van de iPod Nano kreeg ook de kans om op MyGreatFest te spreken over zijn ervaring om een aangepast bestand op de iPod Nano te plaatsen. De jonge hacker vertelde dat hij in eerste instantie niet had verwacht dat zijn werk veel stof op zou doen waaien. Terwijl hij rustig aan het slapen was werd zijn video echter viraal verspreid. De hack bracht aan het licht dat er op de iPod Nano bestanden aanwezig waren voor games en video’s, wat doet vermoeden dat Apple nog veel van plan is met de Nano.

iPod Nano

Samen met onder andere @DarkMalloc werd gewerkt aan een bruikbare jailbreak voor de iPod Nano, maar door een gebrek aan tijd en het prioriteit van zijn eindexamens moest James Whelton een stap terug zetten. Desondanks gaf Whelton aan veel geleerd te hebben van zijn ervaring met de iPod Nano. Andere aspirant hackers raadt Whelton aan om apparaten te hacken en aan te passen, ermee te rotzooien en spelen en het gesprek met gelijkgezinden aan te gaan. In de toekomst hoopt Whelton weer terug te keren in de jailbreak gemeenschap, door de te helpen met de ontwikkeling van websites of verder te werken aan het Nano project.

Saurik: de maker van Cydia

CydiaIn zijn presentatie koos Saurik voor een volledig andere opzet dan zijn voorgangers: hij benoemde eerst de vragen die hem het vaakst worden gesteld en gaf daar vervolgens zelf antwoord op. Een interessante vraag die tijdens deze Q&A-sessie werd beantwoord was bijvoorbeeld of Apple ooit contact opgenomen heeft met Saurik, wat tot op de dag van vandaag niet het geval is. Volgens Saurik heeft Apple ervoor gekozen om hem en Cydia publiekelijk simpelweg te negeren om het jailbreaken niet verder te stimuleren. Toch schommelt het percentage van gebruikers met een jailbreak volgens Saurik tussen de 6% en 12%, waarbij 6% van de gebruikers een jailbreak heeft direct nadat Apple een nieuwe firmware uitbrengt en 12% van de gebruikers een jailbreak heeft wanneer er net een nieuwe jailbreak is uitgebracht.

Saurik - de maker van Cydia

Any questions?Saurik kiest er verder bewust voor om betafirmwares niet met Cydia te ondersteunen, om te voorkomen dat hij mensen aan zou zetten om de gebruiksvoorwaarden van Apple te schenden. Bovendien zorgen de constante wijzigingen van Apple er tijdens de beta voor dat het updaten van Cydia niet opportuun is, zo werkte Cydia niet op iOS 5 beta 1 maar wel op iOS 5 beta 5. Tijdens de sessie werd ook duidelijk dat Saurik nog steeds van plan is om Cydia uit te brengen voor Mac OS X, zoals veel eerder werd aangekondigd, maar waar tot nu toe niets meer over vernomen was. Wij hebben Saurik daarnaast nog enkele andere vragen kunnen stellen, onder andere over Installer 5, die we morgen in combinatie met de presentatie in de vorm van een interview zullen plaatsen.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.