Apple introduceert mogelijk nieuwsabonnementen tijdens media-event in december

Volgens blogger John Gruber zou Apple op z'n vroegst op 9 december een persevenement kunnen organiseren voor de introductie van abonnementen voor tijdschriften en kranten op de iPad.

AppleApple houdt in december een persevenement samen met mediatycoon en News Corp-eigenaar Rupert Murdoch en mogelijk andere topmensen uit de printmedia, voor de introductie van speciale nieuwsabonnementen voor kranten en tijdschriften. Dat meldt John Gruber op zijn weblog Daring Fireball. Volgens de blogger, die doorgaans goed geïnformeerd is over nieuwe Apple-producten, zou het evenement op z’n vroegst 9 december kunnen plaatsvinden. Maar omdat dat op een donderdag is — een ongewone dag voor Apple-persevenementen — zou het ook naar de week erop verschoven kunnen worden, aldus Gruber.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Apple en News Corp-eigenaar Rupert Murdoch samen zouden werken aan een speciale ‘tabletkrant’, The Daily genaamd. Deze zal aanvankelijk voor de iPad uitgebracht worden, maar later ook voor andere tablets, aldus de Britse krant The Guardian. Deze zal waarschijnlijk tijdens het persevenement in december geïntroduceerd worden. Volgens de krant zou Apple mogelijk een ‘hub’ voor tijdschriften en kranten ontwikkelen. Volgens Gruber is het echter niet vergelijkbaar met iBooks.

Ik heb op basis van bronnen buiten Apple begrepen dat dit niet zoiets is als iBooks — er is geen centrale ‘iNews’- of ‘Newsstand’-applicatie van Apple. Het is een nieuwe mogelijkheid voor apps om te kunnen factureren op basis van een abonnement — echte terugkerende abonnementen — betaald met je iTunes-account.

Een dergelijke mogelijkheid is een wens van veel uitgevers, die de klant nu over het algemeen per editie laten afrekenen. Een abonnementendienst via iTunes zou dat eenvoudiger maken, maar uitgevers beschikken daarmee nog steeds niet over waardevolle persoonlijke informatie van gebruikers waarmee zij adverteerders kunnen aantrekken. Apple wil die informatie namelijk niet delen met anderen. Of en hoe daar in de nieuwe variant een oplossing voor is gevonden, is nog onduidelijk.

Volgens Gruber hebben ontwikkelaars van News Corp alvast een eerste versie van de bijbehorende documentatie van speciale subscription billing application programming interfaces in bezit. De nieuwe software zou volgens Gruber waarschijnlijk een nieuwe versie van het iOS-besturingssysteem vereisen, maar The Daily zou alvast gratis gelanceerd kunnen worden totdat de ondersteuning van Apple is toegevoegd.

De blogger onderschrijft de berichten van The Guardian van afgelopen weekend. Dat meldde dat Apple samen met News Corp werkt aan een digitale krant die automatisch wordt gedistribueerd naar de iPad en soortgelijke apparaten. De krant zou volgens geruchten op de 26e verdieping van het News Corp-gebouw in New York worden samengesteld door 100 tot 150 journalisten en een budget hebben van 30 miljoen dollar voor het eerste jaar.

Via: AppleInsider

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.