Zelf widgets maken voor iOS 5 technisch mogelijk

Het is technisch mogelijk om zelf widgets te maken voor iOS 5, zo blijkt. Standaard levert Apple alleen een weer- en aandelenwidget mee in het notificatiescherm.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

notification center hello worldApple presenteerde bij de aankondiging van iOS 5 twee widgets voor het nieuwe berichtencentrum (Notification Center): weer en aandelen. Slechts twéé widgets was voor de echte widget-liefhebbers misschien een tegenvaller… maar er is hoop. Technisch blijkt het namelijk mogelijk om zelf widgets te ontwikkelen. Ontwikkelaar WillFour20 heeft een manier gevonden om dit te doen en demonstreert dit met het meest elementaire programma dat je kunt schrijven: een widget die de tekst ‘Hello World’ laat zien. Apple heeft nog niet aangegeven of het mogelijk wordt om widgets te maken voor het iOS 5 berichtencentrum.


Ze hebben namelijk nog niet gezegd of er een publieke API (applicatieprogrammeerinterface) komt voor widgets van externe partijen. Ontwikkelaars mogen alleen gebruikmaken van API’s die publiek beschikbaar zijn. De proof of concept van WillFour20 laat in ieder geval zien, dat het zelfs zonder de juiste tools in de SDK technisch al mogelijk is om widgets te maken. Als je eenmaal een extra widget in de balk kunt laten verschijnen, waar je een zelfgekozen tekst zoals ‘Hello World’ in kunt laten verschijnen, zijn er ook andere toepassingen nodig.

Opvallend bij de widgets in iOS 5 is overigens, dat ze alleen op de iPhone en iPod touch te zien zijn; niet op de iPad. Misschien komt dat nog in latere betaversies. Wat de jailbreak-ontwikkelaar Chronic betreft hoeft een ontwikkelaar alleen een custom view interface aan te maken en deze te compileren als een bulletinboard-plugin. Bulletinboard is Apple’s interne codenaam voor het berichtencentrum.

WillFour20 heeft zijn code op github gezet, zodat andere ontwikkelaars kunnen zien hoe je het aanpakt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 juni 2011 om 6:20
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.